Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Παγκόσμιο συνέδριο στα Χανιά υπολειπόμενα


θα γράψω εδώ τις υπόλοιπες σημειώσεις από το Παγκόσμιο Συνέδριο στα Χανιά δείτε εδώ (1) (2) (3) χωρίς πολλές λεπτομέρειες κάποια σημεία που μου έκαναν εντύπωση και πιστεύω ότι έχουν κάποιο ενδιαφέρον για όποιον ασχολείται με την μελισσοκομία .



Γερμανία


Το σκουρόχρωμο μέλι έχει και την μεγαλύτερη αντιμικροβιακή δράση.
Η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει την δράση του μελιού.
Μια καλή λύση θα ήταν να αποθηκεύουμε το μέλι σε αδιαφανείς συσκευασίες.
Τα ένζυμα του μελιού καταστρέφονται με την θερμότητα.
Η αντιμικροβιακή δράση των ευρωπαϊκών μελιών είναι μεγαλύτερη στα μέλια που δεν έχουν υποστεί διάλυση.
Αντιοξειδωτική Δράση των αμιγών μελιών .
Όσο πιο σκουρόχρωμα τα μέλια τόσο μεγαλύτερη η αντιοξειδωτική τους ικανότητα.
Όσον αφορά την προ βιοτική δράση έχει αποδειχτεί ότι είναι μεγαλύτερη σε μέλια μελιτώματος.
Θεωρήται ότι το μέλι καστανιάς έχει μια πολύ καλή προβιοτική ικανότητα.
.......................................................................................................................

Το μέλι από την Σλοβακία έχει προστατευμένη ονομασία προέλευσης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η υγρασία πρέπει να είναι κάτω από 18 % και να παράγεται στην περιοχή.

.......................................................................................................................

Θετικά είναι τα στοιχεία για την ενίσχυση της μελισσοκομίας στην Ρωσία. Υπάρχει το παράδειγμα του Ισραήλ και της Γερμανίας που οι αρχάριοι μελισσοκόμοι θα πρέπει να περάσουν από ένα είδος εκπαίδευσης.
Οι Ρώσοι έχουν την πιθανότητα να συνεργαστούν υπάρχουν διάφορα είδη μελισσών στην Ρωσία και κυρίως στην Καυκασία και με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες μετά από σκληρή δουλειά η μελισσοκομία μπορεί να συνδυάσει την παραγωγή από διάφορα είδη μέλισσας , όπως και στην δυτική Ρωσία υπάρχουν κάποια είδη μέλισσας μαζί με αποθετήρια γνώσης και ύλης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν εμφανή προβλήματα αλλά αυτά μπορούν να λυθούν . Θα πρέπει οι μελισσοκόμοι να συμμορφώνονται με του κανονισμούς. Είναι δύσκολο να υπάρξει μια πρακτική όσον αφορά την αναπαραγωγή η σταθερά εδώ είναι ο καιρός , υπάρχει ανάγκη για νέα τεχνολογία.
Τα μέλια του καλοκαιριού είναι τα καλύτερα το μέλι απορροφά υγρασία από το ξύλο και πολλοί μελισσοκόμοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μέταλλο , αλλά δεν επιτρέπονται όλα τα μέταλλα θέλει ειδικά μέταλλα.
.......................................................................................................................


Μέλι ευκαλύπτου στην Ιταλία





Ο ευκάλυπτος είναι εισαγόμενο από την Αυστραλία δέντρο αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλο σχεδόν τον κόσμο στην Ιταλία καλλιεργείται ως δασικό δέντρο και είναι το πιο σημαντικό μονοανθικό μέλι της Ιταλίας με ποσότητα 90% για 10 γραμμάρια μέλι πάνω από 100.000 γυρεόκοκκους για να θεωρήται μονοανθικό το μέλι ευκαλύπτου.


...............................................................................................


Στην τεχνολογία τροφίμων μερικά σιρόπια έχουν διεγείρει το ενδιαφέρον επειδή έχουν χαμηλό κόστος κάποιες εργασίες έχουν πει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χειμερινή τροφοδότηση (Σιρόπι αμύλου από σιτάρι) .Όταν δίνεις αυτό το σιρόπι για να δημιουργήσεις χειμερινά αποθέματα στις μέλισσες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά τα χειμερινά αποθέματα να τρυγηθούν μαζί με τα μέλια του καλοκαιριού έστω και σε μικρές ποσότητες και να αναμειχθούν με τα μέλια που τρυγούνται με αποτέλεσμα να μπορεί να ανιχνευθεί σαν νοθεία.

.......................................................................................................................


Τα οργανικά οξέα είναι το 0,5 % του μελιού χρειάζονται ενέργεια για να συμπληρώσουν τον κύκλο τους όπως επίσης κάποια οργανικά οξέα μένουν στο μέλι μετά από θεραπεία κατά της βαρρόα.
Οι επιπτώσεις από αυτά τα οξέα είναι στην γεύση και μπορεί να προέλθει από κάποια ζύμωση ή από θεραπεία με οργανικά οξέα.

.......................................................................................................................


Ανάλυση των πτητικών χαρακτηριστικών σε γύρη μελισσών στην Ισπανία. Ένα αρωματικό χαρακτηριστικό είναι μια χημική σύσταση με άρωμα και γεύση πρέπει να γίνει πτητική και σε υψηλές συγκεντρώσεις για να διεγείρεται το σύστημα αυτό.
Οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τις μυρωδιές από την γύρη ,προτιμούν την γύρη που μυρίζει περισσότερο , η όσφρηση είναι και μέσα στην κυψέλη αλλά και έξω πολύ σημαντική για τις μέλισσες.
Η γύρη είναι επίσης τροφή και πρέπει να γίνει αποδεκτή από τις μέλισσες με βάση την γεύση και το άρωμα. Το άρωμα της γύρης σε φρέσκια και αποξηραμένη στους 40 ή 50 βαθμούς έγινε ανάλυση στον χρωματογράφο για τον βάτο , ελιά και λαδανιά μπορούν να διαφοροποιηθούν τα αρώματα του κάθε φυτού 145 διαφορετικές αρωματικές ουσίες ανιχνεύτηκαν στις γύρες αυτές είναι ίδιες σε όλες τις φρέσκες γύρες έτσι μπορούν να διαχωριστούν ευκολότερα τα διάφορα είδη γύρης ανάλογα με την ανθική τους προέλευση.


.......................................................................................................................


Πρόπολη από δέντρα και φυτά έχει τοπικές αναισθητικές ιδιότητες. Οφέλη της πρόπολης: προστατεύουν τα μέρη από οξείδωση από το φως και την θερμοκρασία , αυξάνει την ζωή των προϊόντων και μπορεί να καλύπτει οσμές και γεύσεις .

.......................................................................................................................


Πρόπολη Πορτογαλία



Δεν υπάρχει εντατική παραγωγή πρόπολης στην Πορτογαλία οι μελισσοκόμοι την χρησιμοποιούν από μόνοι τους υπάρχει και μια έρευνα σε εξέλιξη για την χρήση της προπόλης στην Αμερικάνικη Σηψηγονία.
40 δείγματα πρόπολης εξωτερική εμφάνιση χρώμα πράσινο,σκούρο πράσινο και καφέ συνήθως είναι σκουρόχρωμες . Οι πράσινες είναι από λεύκα είναι πολύ κοινό δέντρο στην Πορτογαλία και είναι η κύρια παραγωγή της πρόπολης , και πρόπολη από λαδανιά.
Το ποσοστό του κεριού είναι 10-35% , πρόπολη που παίρνουμε ξύνοντας τα πλαίσια το ποσοστό του κεριού είναι μεγαλύτερο. Αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση για πολλές ασθένειες χωρίς μερικές φορές αυτό να έχει κάποιο επιστημονικό υπόβαθρο.
Είναι πολύ περίπλοκη ουσία η πρόπολη κάθε φορά βρίσκουμε και νέες ουσίες βρέθηκαν 35 ουσίες και 7 καινούργιες .
Μερικές φορές η πρόπολη μυρίζει σε βαθμό που μπορείς να καταλάβεις από που προέρχεται αυτό όμως δεν φαίνεται στις διάφορες αναλύσεις. Βρέθηκε μεγάλο ποσοστό θυμόλης αλλά μπορεί να είναι από την καταπολέμηση της βαρρόας στην οργανική μελισσοκομία.



1 σχόλιο:

yannis είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα!! Ευχαριστούμε