Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΜΕ ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ

Είναι πολύ σημαντικό οι μέλισσες μας να είναι υγιείς, για να έχουμε παραγωγικά μελίσσια και χωρίς προβλήματα ,πρέπει να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη και να μην περιμένουμε να διαγνώσουμε μια αρρώστια στις μέλισσες για να την αντιμετωπίσουμε ,που δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά να λειτουργούμε και προληπτικά.

Μια ασθένεια που τείνει να γίνει μάστιγα στην μελισσοκομία, τα τελευταία κυρίως χρόνια είναι η Νοζεμίαση και ιδιαίτερα αυτή της "Ανατολής" Nosema Ceranae ,είναι μια πολύ μεταδοτική και επικίνδυνη ασθένεια και καταλήγει στην κατάρρευση του μελισσιού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
  Πρέπει να βρούμε λοιπόν τρόπους ώστε να μπορούμε να αποστειρώνουμε το υλικό μας και ιδίως των κηρηθρών  μας, που μπορεί να είναι φορείς ασθενειών και μεταφέροντας από την μια κυψέλη στην άλλη να μεταδίδουμε την ασθένεια άθελα μας .
Ένας αποτελεσματικός τρόπος απολύμανσης σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες είναι  η χρήση του Οξικού οξέως. Αποστείρωση με οξικό οξύ σύμφωνα με τον Καθηγητή Μελισσοκομίας Αντρέα Θρασυβούλου καταστρέφει τα σπόρια και στις 2 μορφές νοζεμίασης.

 Ας δούμε όμως πρώτα περί τίνος πρόκειται: 

 Η αρχαιότερη και πιο γνωστή χρήση του οξικού οξέως είναι το γνωστό σε όλους μας ξίδι , είναι  ένα αραιό διάλυμα του οξικού οξέος σε νερό 4% -12% πάνω από 12% δεν υπάρχει  ξίδι, γιατί θανατώνονται οι μικροοργανισμοί που τα παράγουν ,συνήθως με οξείδωση της αιθυλικής αλκοόλης δηλαδή του κρασιού. 
Το πυκνό οξικό οξύ και στην περίπτωση μας  99% μπορούμε να το προμηθευτούμε από φαρμακείο. Είναι ένα άχρωμο ,εύφλεκτο και διαβρωτικό υγρό , με έντονη οσμή  και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση του , ονομάζεται δε  και "παγόμορφο"  γιατί έχει σημείο τήξης τους 16,5 °C  κάτω από την θερμοκρασία αυτή στερεοποιείται σχηματίζοντας κρυστάλλους.
Ακόμα υπάρχει  σαν πρόσθετο τροφίμων (Ε260) με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ,και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων  στην παραγωγή της "Ασπιρήνης"




Ας περάσουμε τώρα να δούμε την διαδικασία απολύμανσης των κηρηθρών μας.

Αφού έχουμε προμηθευτεί το οξικό οξύ ,πρέπει να το αραιώσουμε ,γιατί εμείς θέλουμε διάλυμα 80% οξικού οξέως, για να το πετύχουμε αυτό βάζουμε 80 ml οξικό οξύ 99% και 20 ml απεσταγμένο νερό.




Παίρνουμε μετά τους ορόφους με τις κηρήθρες από την αποθήκη που θέλουμε να αποστειρώσουμε ,καλό είναι να μην βάζουμε πολλούς ορόφους τέσσερις  είναι ένα καλό νούμερο.  


Βάζουμε 100-120 ml ανά όροφό από το αραιωμένο οξικό οξύ .
(Προσοχή βάλτε γάντια και μάσκα όση ώρα ασχολείστε με το οξικό οξύ και αν μπορείτε μην αναπνέετε όταν είστε κοντά στο διάλυμα)  





 Το οξικό οξύ διατίθεται σε γυάλινη φιάλη και αυτό γιατί είναι διαβρωτικό σε μεταλλικά ή πλαστικά δοχεία , μια καλή επιλογή λοιπόν είναι να το βάλουμε σε γυάλινα βάζα .


Στο πάνω πάτωμα αφαιρούμε 2-3 κηρήθρες για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε τα βαζάκια μας .




Αφού τα τοποθετήσουμε κλείνουμε με καπάκι τους ορόφους μας.


Προσπαθούμε να σφραγίσουμε όσο μπορούμε πιο καλά τις θυρίδες εξαερισμού ένας καλός τρόπος είναι με αυτοκόλλητη ταινία.  


Καθώς και τις ενώσεις μεταξύ των ορόφων .


Θέλοντας έτσι να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που μπορεί να έχουμε από τους ατμούς του οξικού οξέως .Οι αναθυμιάσεις από το οξικό οξύ είναι βαρύτερες από τον αέρα άρα θα ταξιδεύουν από πάνω προς  τα κάτω , με αποτέλεσμα να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα αποστείρωσης.   


Η εφαρμογή αυτή πρέπει να διαρκέσει 8 ημέρες μετά πρέπει να αερίσουμε 4-5 μέρες τις κηρήθρες πριν τις ξαναχρησιμοποιήσουμε στα μελίσσια μας.Το μόνο αρνητικό στοιχείο είναι ότι το οξικό οξύ μπορεί να διαβρώσει τα μεταλλικά στοιχεία όπως είναι τα σύρματα από τα πλαίσια.

Το οξικό οξύ λειτουργεί ταυτόχρονα και στο κηρόσκορο , σκοτώνοντας τα αυγά και τα τέλεια έντομα αλλά όχι απαραίτητα τις κάμπιες ,που χρειάζεται μια δεύτερη εφαρμογή μετά από 14 ημέρες, και εξαερισμό των κηρηθρών περισσότερες μέρες.

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε από εδώ

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Διαβασα δυο απο τα αρθρα σας και σασ εφχαριστω παρα πολυ, μου ιναι παρα πολυ χρισιμα.
Nota: Ζητω συγνωμη για τα λαθη μου (ειμαι ξενη)

Ανώνυμος είπε...

Το οξικο οξυ πρεπει να εξατμιστει ολο;και πρεπει να γινει σε συγκεκριμενες καιρικες συνθηκες;

galifabee είπε...

Όσο περισσότερο εξατμιστεί τόσο καλύτερα είναι, εξαρτάται πιστεύω από την θερμοκρασία και την επιφάνεια όσο μεγαλύτερη επιφάνεια έχει το δοχείο που χρησιμοποιούμε για εξάτμιση και όσο μεγαλύτερη η θερμοκρασία του χώρου τόσο μεγαλύτερη και πιο γρήγορη η εξάτμιση αυτό πιστεύω.

Froso Nikoloudi είπε...

Καλησπερα παιδια, δηλαδη εγω αν κανω αυτο ακριβως που λεει θα καθαριστουν καλα; πιανει για απολυμανση η να φωναξω αυτους εδω να τελειωνουμε https://apofraxeis-vlachos.gr/απολυμάνσεις/
;