Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Μέλισσες στο ανοιξιάτικο πεύκο.




Στη Σύμη ένα χωριό της Κρήτης βυθισμένο στα πεύκα ,βρίσκονται πολλά μελίσσια που αναπτύχθηκαν πρόωρα ,με σκοπό τη συλλογή του ανοιξιάτικου μελιτώματος του Marchalina hellenica .


Ο εργάτης έκανε και πάλι το θαύμα του για πάνω από ένα μήνα έδωσε αρκετό μελίτωμα ικανό να απογειώσει τα μελίσσια.

Τα δέντρα μέσα στην άνοιξη μοιάζουν χιονισμένα στολισμένα από την δραστηριότητα του εντόμου .



Ο εργάτης παράγει πολύ μελίτωμα καθώς το μέγεθος του είναι το μεγαλύτερο δυνατό άρα τρέφεται περισσότερο άρα έχουμε και περισσότερο μελίτωμα.

Τώρα αρχίζει να κινείται πάνω στο πεύκο προσπαθώντας να βρει ασφαλές μέρος να γεννήσει τα αυγά του ολοκληρώνοντας έτσι τον βιολογικό κύκλο ενός ολόκληρου έτους.

Τα μελίσσια θα πρέπει σε λίγες μέρες να μεταφερθούν σε άλλες ανθοφορίες αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί πολλές ανθοφορίες φέτος δεν πήγαν καλά και μάλλον έπεται και συνέχεια.





Τα μελίσσια μέλωσαν και έχτισαν πάρα πολλές κηρήθρες με μεγάλη ευκολία και με υποδειγματικό τρόπο ανανέωσαν λοιπόν το υλικό τους με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και μετέπειτα εξέλιξη τους.




Τώρα αρχίζουν να σφραγίζουν μέλια και οι κυψέλες μοιάζουν ασήκωτες.



Μερικές κυψέλες έχουν πάρει τρίτο πάτωμα.


Τα μελίσσια την άνοιξη στα πεύκα σε αντίθεση με το φθινόπωρο στην ίδια περιοχή αναπτύσσουν γόνους γιατί υπάρχει και αρκετή γύρη.

Κατά βάση το πιο πρόσφατο μαζεμένο μέλι από τις μέλισσες το τοποθετούν κοντά στον ανοιχτό γόνο αν θέλουμε να δούμε αν οι μέλισσες δουλεύουν τις τελευταίες ώρες ,δεν έχουμε παρά να δούμε αν στάζουν μέλι τα πλαίσια που περιέχουν ανοιχτό γόνο ,αυτό το κάνουμε γυρνώντας οριζόντια τα πλαίσια που θέλουμε να ελέγξουμε και τινάζοντας το ελαφρά, αν υπάρχει φρέσκο μέλι θα τρέχει πάνω στους κηρηθροφορείς.





Ο πρίνος έχει ανοίξει και δίνη πολύ γύρη.







Με την μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη του μελισσιού και με το μπλοκάρισμα που γίνεται μέσα στην κυψέλη έχουμε και αρκετές σμηνουργίες.


Μερικοί αφεσμοί είναι αρκετά ψιλά και πρέπει να κάνεις διάφορα ακροβατικά για να μπορέσεις να τους πιάσεις.







Μερικοί αφεσμοί είναι αρκετά μεγάλοι καλύπτουν 7 πλαίσια πληθυσμό.

Μερικοί αφεσμοί μπορεί να έχουν μαζί τους την παλιά βασίλισσα ή μερικές παρθένες βασίλισσες.

Οι σμηνουργίες παρότι είναι φυσική αναπαραγωγική διαδικασία για τις μέλισσες δεν είναι το ζητούμενο στην μελισσοκομία γιατί δημιουργεί αντιπαραγωγικά μελίσσια και οι βασίλισσες που δημιουργούνται από σμηνουργίες αναπαράγουν το πρόβλημα ,αυτό δείχνει ότι η βασιλοτροφία στην μελισσοκομία είναι το καταλυτικό και επιτακτικό στοιχείο στην μελισσοκομική τακτική.







Η συγκεκριμένη ανάρτηση ψηφίστηκε ως μία από τις 10 καλύτερες μελισσοκομικές αναρτήσεις σε blogs μέσα στο 2010, σε διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το μελισσοκομικό forum "Melissologia H.B.F."

6 σχόλια:

Επόπτης είπε...

Καλή δύναμη

Unknown είπε...

Hi, here the status of your bees seems super, I hope you get plenty of efficient products, goodbye.

Τάκης Κοντούλης είπε...

Καλή συνέχεια !!!
(πολύ ωραίες φωτογραφίες)...

Ανώνυμος είπε...

Mπράβο Αλέξανδρε. Πολύ ωραία παρουσίαση.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση Αλέξανδρε με πολλές πλυροφορίες και πολύ όμορφες φωτογραφίες.

Honey Beekeeping είπε...

I'm thinking of starting a hive myself, and was wondering if you can get bees shipped through the mail, ups/fedex or if you have to drive and pick them up.

Great Blog Alex, glad I found it! Any tips for someone thinking of starting out that you wish you did when you first started?