Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Χειμωνιάτικες εικόνες (Δεκέμβριος 2010)

Ο χρόνος τελειώνει και θα ήθελα να θέσω ένα προβληματισμό σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες . Οι αλλαγές στο κλίμα της γης είναι ραγδαίες πιο πολύ από όσο ίσως θα θέλαμε να είναι , οι διαφορές ανάμεσα στις εποχές αμβλύνονται ,οι ισορροπίες αλλάζουν, οι συνέπειες στο οικοσύστημα απρόβλεπτες. Δυστυχώς ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει ο άνθρωπος ,με την έντονη και καταλυτική επέμβαση που ασκεί στο περιβάλλον. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που γίνεται στο όνομα της ευημερίας και της ανάπτυξης και έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, δεν είναι τίποτα άλλο στην ουσία από μια αυτοκαταστροφική διαδικασία .
Εμείς οι μελισσοκόμοι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα, η μέλισσα αποτελεί ένα κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του οικοσυστήματος , είναι ο κυρίαρχος επικονιατής στην φύση , εκτρέφοντας μέλισσες στην ουσία βοηθάμε στην ανακοπή της φθίνουσας πορείας της βιοποικιλότητας.

Λαδανιά που ξεγελάστηκε από τον πολύ ζεστό Νοέμβριο και άνθισε πρόωρα

το ίδιο και η φασκομηλιά που βιάστηκε και αυτή να ανθίσει

Και το αμπέλι έβγαλε τα φύλλα του χειμωνιάτικα, βέβαια τα πιο αδύνατα κλήματα οι πιο δυνατές κουρμούλες δεν ξεγελάστηκαν από τον αλλοπρόσαλλο καιρό.


Εύχομαι υγεία ,ευτυχισμένο, ελπιδοφόρο και δημιουργικό το νέο έτος και η οικολογική συνείδηση να γίνει ΄όχι μόνο εσωτερική ανάγκη αλλά και βίωμα στο καθένα μας.

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Το άλεσμα των ελιών

Ένα πολύ σημαντικό προϊόν της Κρητικής γης είναι και το ελαιόλαδο, έχουμε περιγράψει σε προηγούμενη ανάρτηση πως γίνεται η συλλογή των ελιών Ράβδισμα "Το μάζεμα των ελιών"
εδώ βλέπουμε την βελτίωση της ηλεκτρικής βέργας που χρησιμοποιούμε για το ράβδισμα για πιο αποτελεσματικό μάζεμα και για να μην ρίχνουμε πολλά φύλλα και κλαδιά από τα ελαιόδεντρα που είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει το φαινόμενο της παρεντεφορίας που εμφανίζει η ελιά δηλαδή το φαινόμενο να έχουμε μετά από μια χρονιά με πολύ παραγωγή η επόμενη χρονιά να είναι πολύ μικρή η και μηδενική η παραγωγή σε συνδυασμό πάντα με τις καιρικές συνθήκες αλλά και με τις επεμβάσεις που έχουμε κάνει στα ελαιόδεντρα .



video


εδώ βλέπουμε και τις 2 εκδοχές





video




αυτή είναι η γεννήτρια που μας δίνει το ρεύμα 12v για να δουλέψουν οι βέργες



Ο καρπός της ελιές που συλλέγεται αναγκαστικά έχει φύλλα και κλαδιά τα κλαδιά πρέπει να τα διαχωρίσουμε από τον καρπό τα φύλλα δεν μας ενδιαφέρουν και τόσο καθώς αυτά θα αφαιρεθούν από το εργοστάσιο με την βοήθεια του αέρα υπάρχουν ειδικά κόσκινα για αυτή την δουλειά προσωπικά θεωρό πιο εύκολη και φτηνή λύση αυτή την πλαστική τσουγκράνα που κάνει πολύ καλή και γρήγορη δουλειά.

Ο καθαρισμένος από κλαδιά ελαιόκαρπος μπαίνει σε μεγάλα τσουβάλια (φάρδους)

Αφού με ένα τσιγκάκι γεμίζουμε τα τσουβάλια


και αφού γεμίσουμε τους φάρδους παίρνουμε σπάγκο και σακοράφα και το ράβουμε


με το ράψιμο επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη χωρητικότητα ανά σακί


Για την μεταφορά των ελιών μέχρι το αυτοκίνητο χρησιμοποιούμε ένα μηχανοκίνητο τρίτροχό αρκετά δυνατό το ονομάζουμε "εργάτη" ή "'γαϊδουράκι" βοηθάει αρκετά ώστε να μην έχουμε προβλήματα με την μέση μας από το βάρος .



Το μηχανάκι αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σαν γεννήτρια και να λειτουργεί και τις ηλεκτρικές βέργες που χρησιμοποιούμε για το ράβδισμα.

εδώ εν δράση

video

Υπάρχει και η έκδοση σε 4χ4 με προς πίσω κίνηση και για πιο δύσκολες καταστάσεις


Τα 2 τιμόνια δεξιά είναι για να στρίβουμε


αυτές οι μηχανοκίνητες κατασκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστεύω και για την μεταφορά κυψελών θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή και θα σας πω την γνώμη μου .















μετά στο φορτηγάκι



και αμέσως στο ελαιουργείο είναι πολύ σημαντικό οι ελιές να αλέθονται όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την συλλογή έτσι επιτυγχάνουμε καλύτερη ποιότητα λαδιού.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ποιότητα του ελαιολάδου εξαρτάται από την άμεση επεξεργασία του ελαιοκάρπου και την καθαριότητα των μηχανημάτων του ελαιοτριβείου.
Συγκεκριμένα, η ποιότητα του ελαιολάδου είναι αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου που μεσολαβεί από τη στιγμή της ελαιοσυλλογής μέχρι την επεξεργασία του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο: όσο πιο μικρό είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ ελαιοσυλλογής και επεξεργασίας στο ελαιοτριβείο, τόσο μικρότερη είναι η οξύτητα του παραγόμενου ελαιολάδου, μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες (ελαιοευρωπεΐνη) και πιο έντονα τα αρώματά του, με τελικό αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου



Οι ελιές ζυγίζονται και πηγαίνουν σε μια μεταλλική χοάνη όπου ανεβαίνουν για να γίνει ο διαχωρισμός από τα φύλλα.

ο καρπός μετά πλένεται

στραγγίζεται






μετά αλέθεται στους σπαστήρες για να γίνει σαν ζύμη


μετά στους μαλακτήρες όπου γίνεται η επεξεργασία της ζύμης

για 25-45 λεπτά ανάλογα με το είδος της ελιάς


μετά πηγαίνει για φυγοκέντριση όπου διαχωρίζεται το λάδι από τα στερεά κατάλοιπα

Τα στερεά υπολείμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή, καύσιμη ύλη, βελτιωτικό εδάφους - λίπασμα Η "πυρήνα" όπως ονομάζεται αποτελείται από το κουκούτσι, την ψύχα ελιάς, την υγρασία που προκύπτει από την επεξεργασία της ελιάς και λάδι σε ποσοστό 3%-4%.


το λάδι που προκύπτει τουλάχιστον στην περιοχή μας είναι ένα λάδι εξαιρετικά παρθένο με οξύτητα 0,3 -0,5


Το λάδι μπορείς να το αφήσεις στο εργοστάσιο σε ανοξείδωτες δεξαμενές από όπου θα το πάρουν οι έμποροι ελαιολάδου που συνήθως είναι συνεταιρισμοί και ενώσεις .
Διαφορετικά μπορείς να το πάρεις για το σπίτι σε ειδικά δοχεία των 50 κιλών περίπου.
Δυστυχώς οι έμποροι το παίρνουν πολύ φτηνά 2,10 έχει σήμερα το κιλό που συνήθως δεν καλύπτονται ούτε καν τα έξοδα παραγωγής ,το λάδι αυτό το παίρνουν συνήθως οι Ιταλοί για να βελτιώνουν την ποιότητα των δικών τους, στο καταναλωτή το καλό λάδι φτάνει πολύ ακριβό και μάλιστα σαν λίτρο και όχι με το κιλό καθώς ένα λίτρο λάδι είναι περίπου 915 γραμμάρια.



Το εργοστάσιο κρατάει περίπου το 10 % του λαδιού που παράγεται χρειάζονται περίπου 5 κιλά ελαιόκαρπου για την παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου.



Δείτε εδώ την όλη διαδικασία


video

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Συζήτηση 2ο Παγκρήτιο Συνέδριο

Προτάσεις και Παρεμβάσεις, Συνέδρων από το 2ο Παγκρήτιο συνέδριο

Μέρος 1



Μέρος 2



Μέρος 3



Μέρος 4



Μέρος 5



Μέρος 6



Μέρος 7



Ελεύθερες παρεμβάσεις συνέδρων 2η μέρα



Η Μελισσοκομία στην Κύπρο




Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοψίφισμα για το Π.Ο.Π

Θρασυβούλου Ανδρέας τα αποτελέσματα του μελισσοψιφίσματος όσον αφορά την Πρόταση για Προστατευόμενη, Ονομασία, Προέλευσης (Π.Ο.Π) του Κρητικού Πευκόμελου ,Πευκοθυμαρόμελου. Ομιλία στο 2ο Παγκρήτιο Συνέδριο.



Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία στην Κρήτη.

Μελισσοκομία στην Κρήτη , Χτες , Σήμερα , Αύριο και ο ρόλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων (Ε.Δ.Ο.Μ) Χαλακατεβάκης Ηλίας Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων . Μέλος Δ.Σ της Ε.Δ.Ο.Μ Ομιλία 2ο Παγκρήτιο Συνέδριο.

Μέρος 1



Μέρος 1


Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Το πευκοδάσος του Σελάκανου.

Το πευκοδάσος του Σελάκανου και ο ιδιαίτερος ρόλος του για την Κριτική Μελισσοκομία. Μαυρουπλάκης Μανόλης Πρόεδρος Μ.Σ Λασιθίου Ομιλία 2ο Παγκρήτιο Συνέδριο.

Μέρος 1



Μέρος 2



Μέρος 3