Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Επιθεώρηση μελισσών το Δεκέμβριο

Σήμερα με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό σπάνιο αυτό για Δεκέμβριο έγινε επιθεώρηση στις Μέλισσες. Τα αποτελέσματα αρκετά καλά μπορώ να πω οι μέλισσες αρκετά ζωηρές σαν σε άνοιξη.


Οι μέλισσες μετά από το πεύκο και χωρίς να έχει γίνει στην ουσία καμιά θεραπεία είχαν αρκετά παράσιτα Βαρρόα σε βαθμό που οι μέλισσες να βγαίνουν παραμορφωμένες και μερικές με ελαττωματικά φτερά 25 Νοεμβρίου χρησιμοποίησα τις αντιπαρασιτικές ταινίες "APISTAN" είναι από PVC και περιέχουν 0,8g από την δραστική ουσία φλουβαλινάτη , μπαίνουν δυο ταινίες στα 10 πλαίσια ανάμεσα στο 3-4 και στο 7-8 πλαίσιο η δραστική ουσία μεταφέρεται με την επαφή της μέλισσας και μεταδίνεται με την κοινωνική συμπεριφορά η χρήση τους γίνεται μια φορά το χρόνο μετά την συγκομιδή του μελιού και παραμένει στις κυψέλες το πολύ 6-8 εβδομάδες για να μην αναπτύσσεται ενδεχόμενη ανθεκτικότητα της Βαρρόα στο φάρμακο. Η χρήση του πρέπει να εναλλάσσεται κάθε χρόνο με ακαρεοκτόνα που περιέχουν δραστική ουσία άλλης ομάδας , η φυσικά ακαρεοκτόνα. Πολύ εύκολο στη χρήση μειονέκτημα είναι το μεγάλο κόστος 3,4 ευρώ η ταινία.


Η χρήση του Apistan μάλλον έχει βοηθήσει αρκετά δεν είδα καμία Βαρρόα και μέλισσες με παραμορφωμένα φτερά είδα μόνο δύο ,σε μια κυψέλη. Το μόνο πρόβλημα που είδα είναι μια κυψέλη δεν έχει πολύ πληθυσμό και οι σφήκες πηγαινοέρχονται με περισσή ευκολία έτσι αποφάσισα ,(δεν ξέρω αν είναι η ενδεδειγμένη λύση) και έβαλα ένα πλαίσιο με μέλι μαζί με τις μέλισσες μέσα στην αδύνατη κυψέλη τα αποτελέσματα αναμένονται.



Έβλεπα αρκετές μέλισσες να έρχονται με γύρη στα πόδια τους.



Και οι βασίλισσες με την συνοδεία τους αρκετά ζωηρές να ψάχνουν χώρο για να γεννήσουν βοηθούμενες από την υψηλή θερμοκρασία, την γύρη που υπάρχει και το μέλι που μαζεύουν οι εργάτριες.







με τις Βασίλισσες να μην πτοούνται έχουμε γόνο αρκετό για την εποχή και μάλιστα αυγά ημέρας ανοιχτό γόνο αλλά και κλειστό.




Ένα πλαίσιο που είχε λίγο μέλι το έβγαλα για να μειώσω το ζωτικό χώρο για τις μέλισσες έτσι ώστε να είναι σε μεγαλύτερη πυκνότητα οι μέλισσες όταν και αν θα έρθει το κρύο του χειμώνα αν και δεν το βλέπω, σε σημείο που με προβληματίζει αυτή η ανισσοροπία στο κλίμα που σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις κάποια στιγμή μακροπρόθεσμα. Σε λίγα λεπτά εκατοντάδες μέλισσες δεν είχαν αφήσει ούτε δείγμα από το μέλι πάνω στο πλαίσιο μέχρι και το κερί έπαιρναν.



Μετά έκλεισα την κινητή βάση από κάτω με την λαμαρίνα που υπάρχει και μείωσα στο μισό την είσοδο για να μπορούν οι μέλισσες να την φρουρούν πιο εύκολα.




7 σχόλια:

Exagono είπε...

Αλεξανδρε καλα πανε τα μελισσακια σου,παντα τετοια.Προσεχε οταν αφηνεις εξω απο τις κυψελες τροφες
μη σου κουβαληθουν οι σφηκες και παθεις οτι επαθα και εγω.

İlhami Uyar είπε...

Dear Alexander,as I saw your photos everything okey,pollen,dailyeggs,honey situation very nice,I think you prevent varroa.Which flowers and plants give nectar and pollen at this time.İn my opinion you have climate condotion so you can check and control your bees everytime.I hope you pass perfect winter season and you dont loose anyone hives.Best wishes,

Anestis Ketsetzidis είπε...

Μελίσσια δυνατά και όλα πάνε καλά.
Καλό χειμώνα.

beelovers είπε...

αν δεν κάνει χειμώνα φιλε μου την κάτσαμε την άνοιξη

İlhami Uyar είπε...

cristos anesti xrino polla

erbabarici είπε...

Dear,Alexander,
I'm erbabarici.
your blog very nice.Picture, very_beautifull.Abundant, one, year, tongue.
THE SUCCESS
BLOG:erbabrici

erbabarici είπε...

Hello!!
I wish you happy new year in 2009!
erbabarici.