Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Λουκάνικα

Μαζί με τα Χριστούγεννα έρχονται και τα λουκάνικα ένας εκλεκτός μεζές για καλοφαγάδες και μη . Αφού τα καπνίσουμε στο τζάκι για 2-3 μέρες τα βάζουμε στην αθούμπαλη για λίγα λεπτά και είναι έτοιμα συνοδεύονται με καλό κρασί και τσιλαδιά .


Για το καπνό χρησιμοποιούμε φασκομηλία που δίνει αρωματισμένο καπνό και καλύτερη γεύση στα λουκάνικα. Ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει από μικρός γιατί τα φτιάχνουμε μόνο τα Χριστούγεννα.

5 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Αλέξανδρε Χρόνια Πολλά , τι ειναι αυτά που γράφεις και μόνο που τα διαβάζει κανείς του ανεβάζει την ακατανόμαστη (χοληστερίνη εννοώ ε?).

beelovers είπε...

βαζω το κρασί. βαζεις τα λουκάνικα

giannis kazanis είπε...

Πολύ παλιό έθιμο των κρητικών. Κάθε οικογένεια μεγάλωνε τον δικό της χοίρο. Τον έσφαζαν τα χριστούγενα. Για να διατηρηθεί και να καταναλωθεί το κρέας στο μέλλον απο την οικογέννεια έπρεπε να γινει λουκάνικα, απάκι, σίγλινο κλπ. Συνήθιες των κρητικών που αποκρατούν μέχρι σήμερα.
Το σφάξιμο των χοίρων στην κρήτη αποτελούσε αναπόσπαστο κομάτι των χριστουγεννειάτικων εθίμων.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Μας άνοιξες την όρεξη με τις εικόνες και την περιγραφή!χρόνια πολλά και καλά!!!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Πολύ ωραία!!! Αλλά μέχρι την πρωτοχρονιά να τα πάρετε από το τζάκι γιατί θα δυσκολέψετε τον Αϊ Βασίλη να κατέβει!!! Ασε που μπορεί να τ’ αρέσουν και να στρωθεί στο φαγητό και να μην προλάβει να πάει σε όλους τα δώρα….