Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Βασιλοτροφία 2018

Βασιλοτροφία 2018

Δύσκολη χρονιά φέτος για την μελισσοκομία τουλάχιστον για τα δεδομένα της Κρήτης , απουσία βροχής ,ξηρασία , παρατεταμένοι νοτιάδες , πολύ πρώιμες ανθοφορίες δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία για   το πως θα εξελιχτεί η κατάσταση σε  όλες τις καλλιέργειες   και φυσικά στις μέλισσες.
Ένας τρόπος που μπορούμε να βοηθήσουμε τις μέλισσες είναι να έχουμε νέες βασίλισσες που μπορούν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τις δύσκολες αυτές συνθήκες και να εξασφαλίσουμε ένα επιθυμητό επίπεδο βιωσιμότητας.
Ξεκινήσα λοιπόν και φέτος την Βασιλισοτροφία   έχω περιγράψει με περισσότερες λεπτομέρειες την όλη διαδικασία  σε παλαιότερες αναρτήσεις δείτε εδώ  και εδώ   τώρα απλά θα εστιάσουμε σε μερικά σημεία που πιστεύω είναι σημαντικά.



 Η βασιλοτροφία  λοιπόν ίσως είναι ένας από τους  πιο ενδιαφέρων χειρισμούς που μπορούμε να κάνουμε σε ένα μελισσοκομείο και απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση  εμπειρία και έμφαση σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα  και το αποτέλεσμα πολλές φορές κρίνεται στις λεπτομέρειες.


Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πειραματιστείτε και επιλέξτε αυτό που σας βολεύει.



Εμβολιάστε με όσο τον δυνατό μικρότερη ηλικίας προνύμφη από προσεκτικά επιλεγμένο μελίσσι χρησιμοποιήστε μεγενθυτικούς φακούς, γυαλιά ,καλό τεχνικό φωτισμό και ότι νομίζεται ότι μπορεί να χρειαστεί για να το καταφέρεται.



Το μελίσσι έναρξης το επιλέγουμε προσεκτικά πρέπει να είναι δυνατό και το ελέγχουμε πάρα πολύ καλά  να μην κάνει δικά του βασιλικά κελιά ,μπορεί να κάνει βασιλικά κελιά και στα πιο απίθανα μέρη  και για πολλές μέρες μετά την ορφάνια του , ερευνούμε σχολαστικά για βασιλικά κελιά τινάζοντας ένα ένα τα πλαίσια για να φύγουν οι μέλισσες για να έχουμε καλύτερη οπτική ,  είναι πολύ κρίσιμο αυτό το σημείο για να έχουμε καλή αποδοχή από τις μέλισσες των τεχνικών βασιλικών κελιών που θα προσθέσουμε.



Εμβολιάζουμε όσο δυνατόν πιο γρήγορα και με  λιγότερα βασιλικά  κελιά γύρω στα 10 για κάθε μελίσσι εκτροφής είτε αυτό είναι έναρξης είτε αποπεράτωσης  είναι ένας καλός αριθμός όχι παραπάνω για να έχουμε ιδανικές συνθήκες εκτροφής.



Εμβολιάζουμε όχι μόνο από ένα μελίσσι προσπαθούμε από διαφορετικές  βασίλισσες για να αυξήσουμε την γενετική παραλακτικότητα .


Τα βασιλικά κελιά τα τοποθετούμε όσο μπορούμε πιο χαμηλά στην βέργα βασιλοτροφίας για να μη μας τα χτίσουν. Χτίζουν  πάνω από τα κελιά και αφήνουν τα κελιά όπως πρέπει να είναι.
Όσον αφορά τους προστάτες που βλέπετε στην φωτογραφία δεν ξέρω ακόμα αν είναι σωστό να μπαίνουν, από την μια δεν φοβάσαι μήπως κάποια βασίλισσα σου χαλάσει τα κελιά ,  από την άλλη απομακρύνει τα βασιλικά κελιά από τις μέλισσες και δεν ξέρω κατά πόσο επηρεάζει την βασίλισσα μέσα στο κελί .



Τροφοδοτούμε πολύ καλά τα μελίσσια που συμμετέχουν στην βασιλοτροφία και πριν αλλά και στην διάρκεια μέχρι να σφραγιστούν τα βασιλικά κελιά . Ιδανικά  τροφοδοτούμε με δικό μας μέλι και γύρη. 



Εμβολιάζουμε καθημερινά σε διαδοχικές σειρές βασιλικών κελιών ώστε να έχουμε διαφορετικές μέρες εκκόλαψις βασιλισσών και  να είναι διαφορετικός   ο χρόνος  "γαμήλιας πτήσης" της βασίλισσας σε περίπτωση που έχουμε κακές καιρικές συνθήκες ,μειώνοντας έτσι τις πιθανότητας αποτυχημένης γονιμοποίησης λόγω καιρού.



2 σχόλια:

Unknown είπε...

γεια σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία σας ευχομαι..θα ήθελα να σας ρωτησω για την γυρη που βαζετε..την περνουν τα μελίσσια ετσι ατοφια σε πιατακι;...ευχαριστώ εκ των προτέρων

galifabee είπε...

Νίκο την παίρνουν πολύ καλά ,κανονικά σε άλλες χρονιές δεν χρειαζόταν αυτή την εποχή αλλά επειδή φέτος είναι μια δύσκολή χρονιά την βάζω τόσο νωρίς , αλλά μόνο σε αυτές που συμμετέχουν στη βασιλοτροφία , συνήθως την βάζω όταν είμαι το φθινόπωρο στα πεύκα μέσα σε άδειες κηρήθρες και βάζω σιρόπι με ένα ψεκαστηράκι για να κολλάει η γύρη και να μην πέφτει κάτω ,αν έβλεπες πως έκαναν για την γύρη στα πεύκα πέρυσι οι μέλισσες μόλις άνοιγα το δοχείο να πάρω γύρη έπεφταν μέσα οι μέλισσες σε σημείο να μην μπορώ να δουλέψω σαν να ήταν μέλι.