Γενάρης 2010 πρώτη επιθεώρηση της νέας χρονιάς που ξεκινά με αρκετές προσδοκίες.
Μετά από ένα πολλή ζεστό Δεκέμβρη σχεδόν καύσωνα είχαμε και την πιο ζεστή πρωτοχρονιά των τελευταίων 100 χρόνων , τις μέλισσες μάλλον τις ευνόησε ο καιρός έτσι έχουν αρκετό γόνο , γύρη και μέλι.
Σε μια βρήκα και ένα βασιλικό κελί το πρώτο για το 2010 , αρκετά νωρίς μάλλον , το χάλασα γιατί κηφήνες δεν υπάρχουν, για την ασφαλή γονιμοποίηση, σε περίπτωση που θα είχαμε νέα βασίλισσα, βρήκα σε μερικές κυψέλες κηφονοκελιά ,αλλά όχι πάνω από 3 σε κυψέλη. Βέβαια υπάρχει βασίλισσα νέα και γεννάει κανονικά, τώρα γιατί θέλουν να την αλλάξουν δεν ξέρω, πάντως την βασίλισσα την είδα να γυροφέρνει το βασιλικό κελί ,μάλλον ετοιμαζόταν να το χαλάσει και την πρόλαβα; Θα δούμε αν θα συνεχίσουν να βγάζουν βασιλικά κελιά.
Ο αρκετός γόνος που υπάρχει όλο το χειμώνα σε μας τους νότιους ,κάνει την καταπολέμηση της βαρρόα αρκετά προβληματική ,τον Δεκέμβριο έκανα θεραπεία με γαλακτικό οξύ ,καθώς μερικές είχαν αρκετή βαρρόα μετά την επιστροφή από το πεύκο ,η κατάσταση τώρα είναι πολύ καλύτερη ,αλλά κοιτάζοντας την παρακάτω φωτογραφία προσεκτικά στον υπολογιστή, ανακάλυψα μια μέλισσα χωρίς φτερά, που οφείλεται σε ένα ιό ,απόρροια και δευτερογενή επίπτωση από υψηλή προσβολή από βαρρόα, οι μέλισσες βέβαια ,θα την βγάλουν έξω ,καθώς δεν προσφέρει τίποτα στην κοινότητα ,γι αυτό πολλές φορές δεν τις βλέπουμε ,το πρόβλημα υπάρχει και μετά την θεραπεία από την βαρρόα για 1 με 2 μήνες ακόμα, ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής, τέλος είδα και 2 βαρρόα πάνω σε μέλισσες.
Εδώ είναι οι λεπτομέρειες από την παραπάνω φωτογραφία για να μην σας βάζω στο κόπο να ψάχνεται. Η βαρρόα είναι κάτι που με προβληματίζει γιατί δεν θέλω να χρησιμοποιώ φάρμακα και θέλω να κρατάω σε ένα ασφαλές επίπεδο τα μελίσσια χωρίς να τα επιβαρύνω με επικίνδυνα χημικά, ακόμα όμως δεν έχω καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, το γαλακτικό οξύ είναι αποτελεσματικό , σκοτώνει αρκετή βαρρόα, από ότι βλέπω, δεν επηρεάζει τις μέλισσες, αλλά θέλει πολύ δουλειά και δεν ξέρω αν από μόνο του μπορεί να αντιμετωπίζει την βαρρόα ή αν χρειάζεται και κάποια άλλου είδους θεραπεία πάντως το ψάχνω ,έχω βγάλει κάποια συμπεράσματα και ευελπιστώ κάποια στιγμή να βρω τη χρυσή τομή.
Στην επιστροφή από τις μέλισσες και καθώς είχε σχεδόν βραδιάσει μια αναπάντεχη συνάντηση, ένα σκατζοχοιράκι ξεκινούσε νωρίς νωρίς την βραδινή του έξοδο καθώς είναι συνήθως πλάσματα της νύχτας ,μάλλον άλλος ένας τρόπος άμυνας εκτός από τα αγκάθια στην ράχη τους , είχα αρκετό καιρό να δω καθώς σπανίζουν πια οι εμφανίσεις τους θύματα και αυτά της κακής χρήσης του οικοσυστήματος από τον ανθρώπινο παράγοντα , συνήθως τα έβλεπα νύχτα με το αυτοκίνητο να περνούν το δρόμο και όσα γλίτωναν από τις ρόδες μέχρι να κατέβεις είχαν εξαφανιστεί μέσα στα χόρτα.
Είναι ένα πολύ χαριτωμένο και ντροπαλό ζωάκι μόλις πας να τον αγγίξεις μαζεύει την ουρά του τα πόδια του και το κεφάλι του και γίνεται σαν μια αγκαθωτή μπάλα είναι ένας τρόπος που έχει αναπτύξει για να προστατεύεται από τους εχθρούς του .
Έχει αρκετά μακριά και δυνατά νύχια ,ιδιαίτερα στα πίσω πόδια του για να μπορεί να σκάβει μέσα στο χώμα και να φτιάχνει την φωλιά του. Το συγκεκριμένο αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι αρσενικό γιατί σε μια φωτογραφία που έβγαλα διακρίνεται λίγο το γενετικό του όργανο που είναι στο μέσο της κοιλιάς και μοιάζει σαν αφαλός.
Υπάρχει κίνδυνος ο αρσενικός να τρυπηθεί από τα αγκάθια του θηλυκού κατά το ζευγάρωμα. Γι' αυτό το πέος του σκαντζόχοιρου είναι κοντά στο κέντρο της κοιλιάς του και το θηλυκό μπορεί να τυλίγει προς τα πάνω την ουρά του μέχρι που ο κόλπος του εξέχει από το υπόλοιπο σώμα του. Έτσι το αρσενικό δεν χρειάζεται να ανέβει τελείως πάνω στο θηλυκό όταν ζευγαρώνουν.
8 σχόλια:
Αλεξ καλή χρονιά.Αφού η θερμοκρασία είναι καλή γιατί δεν δοκιμάζεις θεραπεία και με θυμόλη?
Αλέξανδρε καλημέρα με ποιές εξωτερικές θερμοκρασίες επιτρέπεται το άνοιγμα στις κυψέλες τώρα τον χειμώνα.
Γιώργο έβαλα θυμόλη πέρσι την άνοιξη δεν είδα εντυπωσιακά αποτελέσματα το σκέφτομαι να βάλω αλλά λέω να περιμένω λίγο ακόμα τώρα βάζω θυμόλη και σκόρδο στο ζυμάρι.Το γαλακτικό το φοβήθηκα λίγο και καθυστέρησα να το βάλω αυτό είναι το λάθος μου την θυμόλη την χρησημοιποιώ αλλά περισσότερο για την νοζεμίαση και με την θυμόλη το ψάχνω λίγο γιατί υπάρχει διαφορά στην ποιότητα από θυμόλη σε θυμόλη βρήκα μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για ένα νέο είδος θυμόλης πιο φιλικό για τις μέλισσες όταν μάθω λεπτομέρειες θα το ανακοινώσω.
Τάκη στο μέρος που έχω τις μέλισσες είναι πολύ ήπιος ο χειμώνας όταν ανοίγω τις μέλισσες το χειμώνα οι μέρες είναι καλές και η θερμοκρασία είναι κοντά στους 20 βαθμούς τώρα μπορεί να τους κάνω και ζημιά αλλά δεν νιώθω καλά αν δεν τις ανοίξω και λίγο έχω διαβάσει ότι κάνει και καλό όταν έχει καλό καιρό να τις αφήνεις λίγο ανοιχτές και έτσι φεύγει η υγρασία του πάτους με σήτα βέβαια φέτος τους έχω αφήσει εντελώς ανοιχτούς από ότι λένε οι μέλισσες δεν κρυώνουν από κάτω κάποιες που είναι αδύνατες μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή πρόβλημα αλλά αυτές που έχουν πληθυσμό δεν πιστεύω να αντιμετωπίσουν πρόβλημα από το κρύο φτάνει να έχουν τροφή πάντως τώρα δεν τις αφήνω καθόλου χωρίς τροφές.
Alexander congratulations επάνω δικό σου πρώτος επιθεώρηση για 2010. δικό σου κερί μελισσών κοιτάζω θαυμάσιος. καλή τύχη this χρόνοs και μπορώ έχειs much μέλι! σημαδεύω
καλη χρονια και χρονια καλα
Αλεξ
γαι τις μέλισσες τα είπανε οι φίλοι.
Είναι τραγικό,εναι πολλές δεκάδες οι νεκροί σκαντζόχοιροι από τις ρόδες των αυτ/των στα μέροι μου.
Άσε που τους κυνηγάνε οι τσιγγάνοι και τους τρώνε.
ΑΛΕΚΟ ΔΥΟ ΒΑΡΡΟΑ ΣΤΟ ΕΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΟΥ.
Η ΒΑΡΡΟΑ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΙΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΜΕΝΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΕ ΕΘΚΟΛΑ, ΣΤΗΝ ΡΑΧΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΒΑΡΡΟΑ ΣΗΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ.
ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΠΩΣ Η ΘΥΛΗΚΙΑ ΣΚΑΤΖΟΧΕΡΙΝΑ ΓΥΡΕΙΖΕΙ ΑΝΑΣΚΕΛΑ ΟΤΑΝ ΖΕΥΓΑΡΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΤΖΟΧΟΙΡΟ.
Συγχαρητήρια για το θέμα! Πολύ ωραίες φωτογραφίες
Δημοσίευση σχολίου