Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Πανηγύρη με την Γύρη

Ένα παιδικό βιβλίο για τις μέλισσες που αξίζει να το έχουν τα παιδιά μας


Ο φίλος Γιάννης Μαρκάκης διευθυντής και ιδιοκτήτης του Μουσείου παραδοσιακής ζωής Κρήτης "ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ" που βρίσκεται στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης μου έστειλε αυτό το παιδικό βιβλίο που αποτελεί μέρος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.


Το Κείμενο και η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από την Μαίρη Μπαριτάκη Υπεύθυνη του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.


Η εμπνευσμένη Εικονογράφηση έγινε από το Εξειδικευμένο Κέντρο ΑμεΑ "Η Ζωοδόχος Πηγή"



Η κάθε σελίδα του βιβλίου είναι ένα έργο τέχνης εικόνας και λόγου.



"Αγάπη δεν εγνώριζα γιατί ήμουνα κοπέλι
Μα εδά που την εγνώρισα γλυκιά 'ναι σαν το μέλι."





"Το στόμα σου είναι ζάχαρη , τα χείλη σου είναι μέλι
και το αποδέλοιπο κορμί ατρύγητο διψέλι.












Πολλά συγχαρητήρια στο Γιάννη για την προσπάθεια και την πολλή καλή δουλειά που κάνει στο Μουσείο ,που είναι έργο ζωής για αυτόν και την οικογένειά του και εύχομαι να συνεχίσει τέτοιες πρωτοβουλίες και ειδικά για τις μέλισσες ,που αποτελούν ένα κομμάτι της Κρητικής γης που αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε όλοι μας, και να μεταφέρομαι και στα παιδιά μας την αγάπη για τις μέλισσες για την ανεκτίμητη και αναντικατάστατη προσφορά της μέλισσας στο φυσικό οικοσύστημα.


ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΕ ΤΗ ΓΥΡΗ

Παραμύθι –εκπαιδευτικό βιβλίο

Εγκεκριμένο από το ΥΠ.Ε.Π.Θ.

(αρ. απόφασης καταλληλότητας 88988/Γ7/9-8-2007 )



κατηγορία: παιδικό παραμύθι – εκπαιδευτικό βιβλίο


χρόνος έκδοσης: 2004


σελίδες: 37


σχήμα: 22 Χ 29 cm

τιμή: 10 €

Τ

Παιδικό παραμύθι με ήρωες μέλισσες με ανθρωπομορφικούς χαρακτήρες. Πραγματεύεται τις σχέσεις μίας τυφλής μέλισσας με τις συντρόφους της και παρακολουθεί την προσπάθεια της ηρωίδας να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επιθυμία της ζωής της, να φτιάξει τη δική της σταγόνα μέλι προσφέροντας και κείνη στη μελισσοκοινωνία.

Ο ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:




ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Μία τυφλή εργάτρια μέλισσα, η Μελίνα, ζει συνεχώς κλεισμένη στην κυψέλη χωρίς να κάνει τίποτε, επειδή οι άλλες μέλισσες δεν την θεωρούν ικανή εξαιτίας της αναπηρίας της να εργαστεί. Η ζωή της είναι ανιαρή μέχρι που αποφασίζει να πραγματοποιήσει το μεγάλο της όνειρο, να φτιάξει τη δική της σταγόνα μέλι.

Η Μελίνα συστηματικά, με θάρρος και επιμονή διεκδικεί την ισότιμη συμμετοχή της στις εργασίες μέσα αλλά και έξω από την κυψέλη. Οι αδελφές της πείθονται, δέχονται να την βοηθήσουν, και εκείνη είναι έτοιμη για την πραγματοποίηση του μεγάλου ταξιδιού.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στη φύση, την αληθινή ζωή αλλά και τη χαρά από την πραγμάτωση του ονείρου και την αίσθηση της προσφοράς. Είναι ένα πανηγύρι χρωμάτων, αρωμάτων και αισθημάτων που βιώνει η Μελίνα καθώς απελευθερώνεται από τα δεσμά της. Φυσική κατάληξη της ιστορίας είναι το τραγούδι και ο χορός που στήνουν όλες μαζί οι μέλισσες γιορτάζοντας την ένταξη της Μελίνας στην ομάδα τους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Πρόκειται για ένα παραμύθι με ανθρωπομορφικούς ήρωες, που αγγίζει με ευαισθησία τα προβλήματα της αναπηρίας και του κοινωνικού αποκλεισμού και προτείνει τρόπους να σταθούμε απέναντι σε αυτά.

  • Έχει εικονογραφηθεί από παιδιά με αναπηρίες (με νοητική υστέρηση και αυτισμό) του κέντρου ΑμεΑ «ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης.

  • Στο παραμύθι εντάσσονται αρμονικά και αβίαστα πληροφορίες για τη ζωή των μελισσών και τη μελισσοκομική εργασία.

  • Ο διάλογος που έχει επιλεγεί ως βασικό εκφραστικό μέσο αλλά και γενικότερα η πλοκή του παραμυθιού διευκολύνει τη δραματοποίηση ή και τη θεατρική απόδοση του παραμυθιού (εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών).

  • Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ένα πρωτότυπο παράρτημα στο οποίο υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στην εμπέδωση του παραμυθιού και των πληροφοριών που αυτό περιέχει.

  • Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στις 19/5/2004 στη Δημοτική Αίθουσα «Ανδρόγεω» του Ηρακλείου με συμμετοχή και της Διευθύντριας του Κέντρου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Στέλλας Χρυσουλάκη.

  • Το βιβλίο προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας ως κατάλληλο για τις σχολικές βιβλιοθήκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

  • Το βιβλίο έχει διασκευαστεί από το Νίκο Γρηγοράκη σε θεατρικό έργο για παιδιά (1η θεατρική παράσταση στις 4/6/2005 από την α’-β’ τάξη 39ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου στο 11ο Φεστιβάλ Μαθητικής έκφρασης).

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Ο Γιάννης Μαρκάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1966. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεωρία - ιστορία κινηματογράφου στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (μεταπτυχιακές σπουδές που δεν περάτωσε). Με τον πατέρα του καθηγητή Οφθαλμολογίας Γιώργη Μαρκάκη δημιούργησαν (1986-1992) το Μουσείο Παραδοσιακής ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης», του οποίου είναι Διευθυντής από το 1992.

Το διάστημα 2004-2007 ήταν Γραμματέας του Δ.Σ. της Διεθνούς Επιτροπής Τοπικών Μουσείων (ICR), και από το 1995 είναι μέλος των διεθνών επιτροπών Εκπαίδευσης & Πολιτισμού (CECA), και Οπτικο-ακουστικών Μέσων (AVICOM).

Έχει κάνει τη σκηνοθεσία σε 3 ταινίες βίντεο και 5 διαδραστικούς δίσκους, ενώ κινηματογραφικές μελέτες και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία και περιοδικά. Το 2005 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Συνδρομητής εικόνων» (Αθήνα, εκδ. Γαβριηλίδης).

Η Μαίρη Μπαριτάκη γεννήθηκε στο Χάρακα Ηρακλείου Κρήτης το 1970. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εργάστηκε ως φιλόλογος για 7 έτη στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 2000 είναι υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Παραδοσιακής ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης».

Είναι μέλος της διεθνούς Επιτροπής Εκπαίδευσης & Πολιτισμού (CECA) , και έχει συνεργαστεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων του Μουσείου «Λυχνοστάτης».


Το βιβλίο υπάρχει στα βιβλιοπωλεία Ηρακλείου (π.χ. Δοκιμάκης, Αναγέννηση),

στην υπόλοιπη Κρήτη το διακινεί ο ΑΠΟΛΛΩΝ (διανομέας βιβλίων) και στην Αθήνα & υπόλοιπη Ελλάδα

ο Σπ. Μαρίνης (Σόλωνος , τηλ. 210-3648170).

5 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Εύγε πρώτα σε σένα alex για την σωστή παρουσίαση του βιβλίου.
Πολλά τα Εύγε στους δημιουργούς και παρουσιαστές της Ελληνικής Κρητικής ζωής.
Νάσται καλά και καλή συνέχεια στο μεγάλο σας έργο.
Στη Θεσσαλονίκη που πωλείται?

galifabee είπε...

Ανέστη αν δε κάνω λάθος είδα ότι έχεις φτιάξει μια διάφανη Κυψέλη αυτή είχα στο νου μου όταν είπα στο Γιάννη να φτιάξει μια τέτοια κυψέλη στο Μουσείο και έτσι μου έστειλε το βιβλίο μπορείς να δώσεις πληροφορίες για το πως μπορεί να κατασκευαστεί και πως θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Μουσείου.:Ότι αφορά το βιβλίο πρέπει να ρωτήσουμε που μπορείς να το βρεις στη Θεσσαλονίκη.

Anestis Ketsetzidis είπε...

alex
Την διάφανη κυψέλη την παρηγειλα σε εργοστάσιο που Κάνει κατασκευές με πλεξι γκλας.Στο υψος είναι πέντε cm ποιο μεγάλο για να έχουμε χώρο παρατήρησης.Είναι πολύ καλή κατασκευή.Την ανάρτηση την έκανα τον οκτώμβριο.Σε λίγες μέρες θα αναρτήσω μια άλλη διάφανη τσάντα/κυψέλη.

KOSTAS είπε...

Υπέροχη η παρουσίαση alex, θαυμάσια η έκδοση, αλλά και άριστη η εργασία των συγγραφέων. Δουλειά με μεράκι και φαντασία!

Ανώνυμος είπε...

Αλεξανδρε σε ευχαριστω πολυ, να εισαι παντα καλα και ευχομαι το καλυτερο