Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Φασκομηλιά

Η φασκομηλιά είναι ένα πολλή σημαντικό μελισσοκομικό φυτό της περιοχής μου έχει ανοίξει αυτήν την εποχή και οι μέλισσες κάνουν σαν τρελές να μαζέψουν το νέκταρ της που δίνει ένα πολλή αρωματικό μέλι. Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε όταν ανοίγει η φασκομηλιά γίνονται οι καλές βασίλισσες . Φύεται στην Ν. Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου σε περιοχές κάτω από τα 300 μέτρα με εξαίρεση την Κρήτη που την βρίσκουμε μέχρι τα 1200 μέτρα είναι ένα πολύ αρωματικό ημιθαμνώδες πολυετές φυτό από τα ξηρά φύλλα φτιάχνουμε αφέψημα που είναι ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.


Φασκόμηλο: Salvia fruticosa ή Αλισφακιά

Το όνομα Salvia προέρχεται από το salvare που σημαίνει σώζω ζωές ιερό φυτό για τους αρχαίους Έλληνες που το είχαν αφιερώσει στο Δία το ίδιο και για τους Λατίνους που ήταν το φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές.
Ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης , ο Θεόφραστος , ο Νίκανδρος ,ο Γαληνός και ο Αέτιος το εκθειάζουν και το συνιστούν ως πολυφάρμακο . Οι Κινέζοι το αποκαλούν ελληνικό βραστάρι . Υπήρξε εποχή που έδιναν 2 κιβώτια τσάι για να προμηθευτούν ένα κιβώτιο φασκόμηλο.

Χρήσιμο για τους αναιμικούς και όσους έχουν υπόταση . Περιέχει τανίνι και θεωρείται ότι συμβάλλει κατά της νωθρότητας καταπολεμά την κούραση επιταχύνει την λειτουργία του νευρικού συστήματος , βοηθάει την μνήμη ,την ανάρρωση αλλά και την πέψη. Βοηθάει τα άτομα με υψηλή εφίδρωση είναι κατά της ατονίας του στομάχου και των εντέρων και απολυμαντικό σε περίπτωση κρυολογημάτων. Είναι ευεργετικό στα μαλλιά αλλά και για το πρόσωπο. Θεραπεύει την ουλίτιδα , στοματίτιδα , φαρυγγίτιδα και τις δερματικές παθήσεις. Χρησιμοποιείται σαν ανθιδρωτικό (ιδιαίτερα κατά του νυχτερινού ιδρώτα) .Το αιθέριο έλαιο του είναι κατά του πονόδοντου.


Δεν ενδείκνυται όμως σ΄αυτούς που έχουν αιματουρία, υπέρταση, επιληψία και σε περίοδο εγκυμοσύνης.


Στην Κρήτη την φασκομηλιά την χρησιμοποιούσαν σαν βραστάρι κατά του Διαβήτη
Πολλοί Κρητικοί σύμφωνα με όσα μου έχει πει ο παππούς μου κάπνιζαν φύλλα φασκομηλιάς σαν υποκατάστατο του καπνού καθώς τα φύλλα της φασκομηλιάς περιέχουν νικοτινικό οξύ.

Οι παλαιοί Κρητικοί λέγανε:"όποιος έχει στο περιβόλι του φασκομηλιά , ποτέ δεν πεθαίνει


Αν δεν έχετε οδοντόκρεμα τρίψετε με φρέσκα φύλλα φασκόμηλου τα δόντια , θα τα καθαρίσουν , και θα δυναμώσουν τα ούλα . Έχετε κιτρινισμένα δόντια ;Βράσετε φύλλα φασκόμηλου με θαλασσινό αλάτι , μετά τα ξηραίνετε στο φούρνο , τα κάνετε σκόνη και τα χρησιμοποιήστε με οδοντόβουρτσα.

Βραστάρι για το κρύωμα
Σε βραστό νερό ρίχνουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά μια χούφτα ξερά φύλλα φασκομηλιάς , ένα μήλο κομματιασμένο ,λίγο γλυκάνισο ,λίγο χαμομήλι,λίγα άνθη γλυκολέμονου ,σταφίδες, 2 σύκα τεμαχισμένα και μέλι .




Φασκομηλιά όποιος κρατεί θάνατο δε φοβάται
γιατί σκορπά τσι μυρωδιές κι ο χάρος σε λυπάται

6 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Μπράβο Άλεξ ωραία ανάρτηση.Το μέλι της φασκομηλιάς είναι από τα πιό αγαπημένα μου ελαφρύ με φίνα γεύση και ωραίο χρώμα(μοιάζει με αυτό της πορτοκαλιάς).Έχουμε και εδώ φασκομηλιές σε μεγάλο υψόμετρο γύρω στα 950 μέτρα.

Ανώνυμος είπε...

Πότε έφθασε η Πάρος τόσο ψηλά?
Κύριε Μάρκο μήπως κάνεις λάθος?

Unknown είπε...

Οταν βραζω φασκομηλο για τα κρυωματα ιδιως και μοσχομυριζει το σπιτι ο νους μου τρεχει στο αγαπημενο μου νησι.Για μενα φασκομηλο, δικταμο και κρητη ειναι ενα.Καταπληκτικη αναρτηση, παντοτε τις περιμενω για να δω ολα αυτα τα ωραια που γραφεις για τις μελισσες.Φιλια πατριωτακι

İlhami Uyar είπε...

Thanks a lot to share your regions perfect landscape and flowers photos with us,all the best.

Αννα είπε...

Υπέροχες οι φωτογραφίες σου Αλεξ,

αγαπημένο βοτανάκι το φασκόμηλο και τα μελισσάκια τρελλαίνονται!!!!
Φιλικά Αννα

Beekeeper είπε...

Πολύ ωραίες φωτογραφίες!