Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Μονή ΑγκαράθουΣτο Πανηγύρι της Παναγίας στη Μονή Αγκαράθου

 Βίντεο Από την λειτουργία στις 15/08/2013 


Το ανδρικό αυτό μοναστήρι, αφιερωμένο στην Ανάληψη της Θεοτόκου, είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης.

 


 
Χειρόγραφα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο Ιστορίας, 
χρονολογούμενα από 1559, αποδεικνύουν ότι είχε μια σημαντική βιβλιοθήκη.


 Κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας η Μονή Αγκάραθου και το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο ήταν κέντρα εκπαίδευσης στα οποία φοίτησαν σπουδαίοι επιστήμονες.
 
Το όνομα του μοναστηριού προέρχεται από την Αγκαραθιά, που σημαίνει φασκόμηλο της Ιερουσαλήμ, γιατί πιστεύεται ότι μια εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σ' αυτό το σημείο κάτω από ένα θάμνο φασκομηλιάς της Ιερουσαλήμ.
 

 Η εκκλησία του μοναστηριού είναι αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία.
Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν το νησί η εικόνα της Παναγίας κι άλλα ιερά αντικείμενα στάλθηκαν μ' ένα ηγούμενο στα Κύθηρα για προστασία. Πολλές επιγραφές στο μοναστήρι χρονολογούνται από τη Βενετοκρατία αν και η σημερινή εκκλησία είναι καινούργια.Η γιαγιά μου μου έλεγε ότι βρήκαν την εικόνα κάτω από την αγκαραθιά την έπερναν από εκεί και το βράδυ αυτή ξαναγύριζε έτσι αναγκάστηκε να χτιστεί εκεί η εκκλησία. Και ακόμα μια ιδιομορφία στο άνθος της αγκαραθιάς εμποδίζει την μέλισσα να πάρει το νέκταρ και είναι μεγάλη αδικία γιατί είναι ένα φυτό που παράγει πάρα πολύ νέκταρ.Ηγούμενοι της Μονής υπήρξαν, μεταξύ άλλων, και οι μετέπειτα πατριάρχες και σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, Κύριλλος Λούκαρις και Μελέτιος Πηγάς.


Μετά στο χωριό για το άναμμα του ξυλόφουρνου για το καθιερωμένο καπρικό.5 σχόλια:

Γιώργος από Χανιά είπε...

Αλέξανδρε και του χρόνου με υγεία! Μας μετέφερες το κλίμα της γιορτής με όμορφες εικόνες.
Είναι ξακουστή σ΄ όλη την Κρήτη η Ιερά Μονή Αγκαράθου. Η ονομασία της προέρχεται από το φυτό αγκάραθο κάτω από το οποίο βρέθηκε η παλιά εικόνα της Παναγίας.

manos είπε...

Aλεξανδρε καλωσηρθες !!!!!!

galifabee είπε...

Το ανδρικό αυτό μοναστήρι, αφιερωμένο στην Ανάληψη της Θεοτόκου, είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης. Χειρόγραφα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο Ιστορίας, χρονολογούμενα από 1559, αποδεικνύουν ότι είχε μια σημαντική βιβλιοθήκη. Κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας η Μονή Αγκάραθου και το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο ήταν κέντρα εκπαίδευσης στα οποία φοίτησαν σπουδαίοι επιστήμονες. Το όνομα του μοναστηριού προέρχεται από την Αγκαραθιά, που σημαίνει φασκόμηλο της Ιερουσαλήμ, γιατί πιστεύεται ότι μια εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σ' αυτό το σημείο κάτω από ένα θάμνο φασκομηλιάς της Ιερουσαλήμ. Η εκκλησία του μοναστηριού είναι αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία.
Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν το νησί η εικόνα της Παναγίας κι άλλα ιερά αντικείμενα στάλθηκαν μ' ένα ηγούμενο στα Κύθηρα για προστασία. Πολλές επιγραφές στο μοναστήρι χρονολογούνται από τη Βενετοκρατία αν και η σημερινή εκκλησία είναι καινούργια.
Η γιαγιά μου μου έλεγε ότι βρήκαν την εικόνα κάτω από την αγκαραθιά την έπερναν από εκεί και το βράδυ αυτή ξαναγύριζε έτσι αναγκάστηκε να χτιστεί εκεί η εκκλησία. Και ακόμα μια ιδιομορφία στο άνθος της αγκαραθιάς εμποδίζει την μέλισσα να πάρει το νέκταρ και είναι μεγάλη αδικία γιατί είναι ένα φυτό που παράγει πάρα πολύ νέκταρ.
Ευχαριστώ πολύ το Γιώργο και το Μάνο για τα σχόλια τους.

Ανώνυμος είπε...

Αξάδελφε, συγχαρητήρια για το πολύ ενδιαφέρον blog σου.
Επιπροσθέτως στο σχόλιο σου για τη Μονή Αγκαράθου, θα τόνιζα οτι ηγούμενοι της Μονής υπήρξαν, μεταξύ άλλων, και οι μετέπειτα πατριάρχες και σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, Κύριλλος Λούκαρις και Μελέτιος Πηγάς.
Αυτά τα ολίγα από μενα...

Συνέχισε την εξαιρετική σου προσπάθεια.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.