Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Δημιουργία Παραφυάδων και γονιμοποίηση Βασιλισσών.


Αφού λοιπόν κάναμε  την βασιλοτροφία για φέτος δείτε εδώ και εδώ

Έκοψα τις παραφυάδες 5 Απριλίου 2015 

 

 Τις παραφυάδες τις έκοψα ,παίρνοντας ένα πλαίσιο με τροφές, γύρη και μέλι μαζί με τις μέλισσες , ένα πλαίσιο με όσο τον δυνατό περισσότερο σφραγισμένο γόνο, μαζί με τις μέλισσες , και έβαλα και ένα άδειο πλαίσιο σε μια άδεια κυψέλη , τίναξα και τον πληθυσμό από ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο για να έχει η παραφυάδα, αρκετές παραμάνες μέλισσες που θα περιποιηθούν όπως αρμόζει  την νέα βασίλισσα , προσέχουμε  βέβαια να μην πάρουμε και την βασίλισσα από την μητρική κυψέλη .  





 Με τον ίδιο τρόπο και με πιο μεγάλη ευκολία ,μπορούμε να γεμίσουμε και τα  τριπλοκυψελίδια προσοχή θέλει όμως εδώ ,στην κάθε θέση από το τριπλοκυψελίδιο να βάλουμε μέλισσες από διαφορετικές κυψέλες, γιατί αν βάλουμε μέλισσες που έχουν την ίδια μυρωδιά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, οι μέλισσες να επιλέξουν την μια θέση από τις τρεις, συνήθως αυτή με τον  πιο πολύ πληθυσμό και να αδυνατίσουν ή και να αδειάσουν εντελώς οι διπλανές θήκες . 

 








Τις παραφυάδες  τις μετέφερα, όχι πολύ μακριά , περίπου 3 χιλιόμετρα γιατί εκεί έχω χώρο , αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί παρεμβάλλονται βουνά, δεν υπάρχουν ευθείες  και έτσι θέλω να πιστεύω ότι δεν  γυρίζουν πίσω οι μέλισσες.

 

 Τις κυψέλες τις βάζουμε όσο πιο αραιά μπορούμε και οι είσοδοι σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες οι βασίλισσες να μπουν σε λάθος κυψέλη. 




Μετά από 2-3 μέρες πηγαίνουμε στις παραφυάδες και χαλάμε τα βασιλικά κελιά που τυχόν έχουν κάνει , ώστε να δεχτούν πιο εύκολα τα δικά μας βασιλικά κελιά , εναλλακτικά και αν οι παραφυάδες είναι μικρές, μπορούμε και την ίδια μέρα που θα τις κόψουμε και  αφού περάσουν 6 ώρες, να βάλουμε τα βασιλικά κελιά χωρίς πρόβλημα. ΄Έχω παρατηρήσει ότι μεγαλύτερες των 5 πλαισίων παραφυάδες, δέχονται δυσκολότερα τα βασιλικά κελιά και όταν τα δεχτούν, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, η γονιμοποίηση καθυστερεί ,σε σχέση με τα μικρότερα , και αντικαθιστούν και πιο εύκολα τις βασίλισσες,  αν αυτές δεν γεννούν για διάφορους λόγους  ικανοποιητικά από την αρχή .
 
 

 8/4/2015 Μεγάλη Τετάρτη λοιπόν, έβαλα  τα ώριμα βασιλικά κελιά 14 ημερών στις παραφυάδες.




 Οι βασίλισσες έβγαιναν Μεγάλη Παρασκευή 10/4 Μεγάλο Σάββατο χωρίς καπνό και με πολύ προσοχή, ελέγχω αν έχουν βγει οι βασίλισσες σωστά , το αλουμινόχαρτο μπαίνει για προστασία της βασίλισσας, αν οι μέλισσες επιχειρήσουν να σκοτώσουν την βασίλισσα ,το κάνουν από το πλάι του κελιού, αν εμείς το προστατέψουμε , έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πάνε όλα καλά. 

 

 Ελέγχουμε αν υπάρχουν υπολείμματα βασιλικού πολτού ,στο άδειο πια βασιλικό κελί και αν υπάρχουν, είναι δείγμα ότι οι βασίλισσες μας, έχουν τραφεί με όσο βασιλικό πολτό ήθελαν, δείγμα  δυνατής και  μοσχαναθρεμμένης βασίλισσας και αν έχει και καλά γενετικά χαρακτηριστικά αυξάνουμε την πιθανότητα για μια επιτυχημένη γονιμοποίηση.


 Ο έλεγχος, αν θα βγουν οι βασίλισσες, μπορεί να είναι και δειγματοληπτικός ,για να μην ταλαιπωρούμε τις παραφυάδες, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο   αποδοχής και προετοιμασίες της βασίλισσας για την Γαμήλια πτήση. Σε ένα έλεγχο για να δω την επιτυχή έξοδο της βασίλισσας από το κελί ένα μελισσάκι  " το νούμερο 14 που φαίνεται παραπάνω στην φωτογραφία," ήταν πολλή νευρικό και δεν με άφησε να δω το κελί , επιστρέφοντας μετά από μερικές μέρες είδα ένα παράξενο φαινόμενο η βασίλισσα δεν είχε βγει ακόμα, είχε καθυστερήσει 5 περίπου μέρες , ελευθέρωσα την βασίλισσα ανοίγοντας εγώ το κελί , είδα την βασίλισσα να βγαίνει αρκετά ζωηρή και σε πολύ καλή κατάσταση ,δεν το περίμενα να πω την αλήθεια , μάλλον δεν μπόρεσε  να ανοίξει το κερί ,  γιατί οι μέλισσες είχαν  προσθέσει κερί   πάνω από το αλουμινόχαρτο, μένει  να δούμε  τώρα αν θα γονιμοποιηθεί κανονικά .

 

 Μετά το Πάσχα ακολουθεί μια εξαιρετική εβδομάδα, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, για την Γαμήλια πτήση των βασιλισσών, που πιθανολογείται 14-15/4/2015, αυτό εξηγεί το γεγονός  21/4/2015 το 70 % των βασιλισσών άρχισε να γεννάει 12 μέρες μετά που βγήκαν οι βασίλισσες από το κελί συνήθως έβλεπα αυγά την 14η μέρα.

 

 Εδώ μια από τις πρώτες βασίλισσες του 2015 μένει να δούμε την γέννα τους και να τις βάψουμε μπλε για φέτος.

 





2 σχόλια:

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

πολύ καλη παρουσίαση, καλες επιτυχίες!

Unknown είπε...

www.lectiiapicultura.ro