Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Διπλή Βασίλισσα

Μπορούν 2 βασίλισσες να ζουν αρμονικά στην ίδια κυψέλη ; Για πόσο διάστημα;Και για πιο λόγο;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που μου ήρθαν στο μυαλό μόλις είδα τις 2 βασίλισσες σε μια κυψέλη που έχω συνενώσει εδώ και 1,5 μήνα περίπου. 



 Θα  παρακολουθήσω το φαινόμενο να δω που θα καταλήξει .
 

 

 Η μέλισσες δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με τον πλουραλισμό τους


 

και με τις εξαιρέσεις να επιβεβαιώνουν το κανόνα.

 

 Γενικά είναι μια δύσκολη χρονιά για τις μέλισσες και για τους μελισσοκόμους  φέτος 

 οι μέλισσες το αντιλαμβάνονται και προσπαθούν να συνεργαστούν


 ακόμα και οι βασίλισσες μεταξύ τους.


Μάλλον δεν είναι τυχαίο γεγονός.
 

Ρωτώντας και άλλους μελισσοκόμους της περιοχής ,είναι ένα σύνηθες φαινόμενο αυτή την χρονιά .

"2 βασίλισσες στο ίδιο πλαίσιο  να γεννούν μαζί για πάνω από 1,5 μήνα" όπως μου είπαν  χαρακτηριστικά .

Άρα έχει σχέση με την ενδεχομένως παράξενη και   δύσκολη μελισσοκομική χρονιά φέτος, πολύ ήπιος χειμώνας χωρίς κρύο , χωρίς βροχές , νοτιάδες και βοριάδες δυνατούς για πάρα πολλές μέρες  και 15 περίπου μέρες πιο πρώιμη ανθοφορία

θα ήθελα να ξέρω αν αυτό το φαινόμενο  ισχύει και  σε άλλες περιοχές ή έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν.



Το ανησυχητικό είναι ότι το κλίμα αλλάζει πολύ πιο γρήγορα από ότι φανταζόμασταν, η μέλισσα είναι ένας αξιόπιστος δείκτης, που σχετίζεται άμεσα με το φυσικό οικοσύστημα, η αλλαγή συμπεριφοράς των μελισσών ,μπορεί να είναι ένα είδος προσαρμογής στις περιβαλλοντικές αλλαγές που αντιλαμβάνονται γύρω τους, χωρίς εμείς οι άνθρωποι ,  να μπορούμε να τις βιώσουμε άμεσα, γιατί ζούμε σε ένα πιο τεχνικό και προσαρμοσμένο στα μέτρα μας περιβάλλον.    


Το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει, σήμερα, ήδη έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ και έχουμε όλοι ακέραιη την ευθύνη , πρέπει να πούμε μέσα μας "ναι εγώ μόνος μου θα αλλάξω τον κόσμο" μην περιμένεις κανένα. Ίσως αν βλέπαμε έστω για μια στιγμή μέσα από τα μάτια μιας μέλισσας να  είχαμε αλλάξει όλη την κοσμοθεωρία μας   






1 Αυγούστου και ακόμα οι 2 Βασίλισσες είναι μαζί και γεννούν και μάλιστα 9/10 φορές στο ίδιο πλαίσιο 50 μέρες περίπου είναι μαζί.
6 Αυγούστου και ακόμα οι 2 βασίλισσες είναι μαζί και μάλιστα γεννούν στο ίδιο πλαίσιο 56 μέρες είναι μαζί.
13  Αυγούστου και Ακόμα μαζί!!!!!! 63 ολόκληρες  μέρες. 
20 Αυγούστου δεν μπόρεσα να βρω καμία από τις 2  μάλλον έχει αρχίσει η μάχη επικράτησης .
31 Αυγούστου βρήκα μόνο την νέα βασίλισσα μάλλον  επικράτησε τελικά η νέα βασίλισσα περίπου 70 μέρες συμβίωσης δεν είναι και λίγες. 

5 σχόλια:

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Αλέξανδρε, πολύ ενδιαφέρον, πες μου ποσο χρονικό διαστημα θα αντέξουν μαζί, τι μέγεθος μελισσια ένωσες και τι ηλικίας ειναι οι βασίλισσες και το κάθε μελίσσι?

galifabee είπε...

Αγαπητέ Άνθιμε ένωσα ένα δεκάρι που δεν αναπτυσσόταν πολύ καλά με περσινή βασίλισσα φαίνεται στις φωτογραφίες γιατί έχει λίγο φθαρμένα φτερά, με μια παραφιάδα 3 πλαισίων με φετινή βασίλισσα , το μελίσσι το έχω μόνο του σε μια περιοχή για να την δοκιμάσω χωρίς ταΐσματα το έχω αφήσει στο έλεος του , πιστεύω ότι δύσκολα τα βγάζει πέρα, γιαυτό ίσως οι βασίλισσες να συνεργάζονται υπάρχει και πολύ μεγάλη πιθανότητα την παραφυάδα να την είχα κάνει από το μελίσσι που στην συνέχεια συνένωσα ελπίζοντας να επικρατήσει η πιο νέα καθώς η άλλη βασίλισσα είχε φθαρμένα φτερά , είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν έγινε αντικατάσταση βασίλισσας όλο αυτό το διάστημα ,έχω ξανασυναντήσει 2 βασίλισσες σε μελίσσια αλλά για λίγες μέρες ή μπορεί και ώρες, θα το παρακολουθήσω , θα πάω ξανά αύριο να δω τι γίνεται να σαι καλά ευχαριστώ για το σχόλιο.
Μάλλον δεν είναι τυχαίο γιατί φέτος συμβαίνει και σε άλλους μελισσοκόμους εδώ ξαναδιάβασε αν θες την ανάρτηση γιατί την έχω συμπληρώσει.

Γιάννης Γιάνναρος είπε...

Αλέξανδρε καταπληκτικές φωτογραφίες
Ειδικά η 3η φωτογραφία με τις βασίλισσες τόσο κοντά είναι πολύ σπάνια φωτογραφία.
Το φαινόμενο με τις 2 βασίλισσες είναι πολύ συχνό και συμβαίνει όταν τα μελίσσια βρίσκουν, αυτό μαρτυρούν και τα τα σταχτώματα στα τελάρα.
Σε μας ήταν περυσινό φαινόμενο όπως έγραψα και σε μια ανάρτηση μου.
Αυτό που είναι σύνηθες και έχουμε δει πάρα πολλές φορές είναι τις βασίλισσες στο ίδιο τελάρο αλλά να γεννούν η μαμά από τη μία πλευρά και η κόρη από την άλλη μετά από αντικατάσταση.
Επειδή δεν το είχα δει ούτε και ακούσει 2 βασίλισσες να γεννούν στη ίδια πλευρά του τελάρου και τη μία τόσο κοντά στην άλλη ρώτησα κάποιους χωριανούς μου μελισσοκόμους.
Οι 3 μελισσοκόμοι με 30 και 40 χρόνια δεν το είχαν ξαναδεί και φάνηκε η έκπληξη τους.
Ο 4ος με 60 χρόνια και πολύ έμπειρος το έχει συναντήσει πολλές φορές και μάλιστα μου είπε επί λέξει "Ακόμη και τη μία να ακολουθεί την άλλη".
Λογικά το φαινόμενο θα σταματήσει μόλις αλλάξει ο καιρός και χαθούν τα σταχτώματα ή σε κάποιο θόρυβο.
Θα έχει ενδιαφέρον να συνεχίσεις την παρακολούθηση.

galifabee είπε...

Αγαπητέ Γιάννη ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και που μπήκες στο κόπο να ρωτήσεις και άλλους μελισσοκόμους , αυτό που κατάλαβα είναι ότι πρέπει να είσαι πάνω από 40 χρόνια στα μελίσσια για να αποκτήσεις ένα ικανοποιητικό επίπεδο εμπειρίας , και ναι είναι όπως το λέει η μια φαίνεται να ακολουθεί την άλλη , σκέφτηκα κάποια στιγμή να χωρίσω τις βασίλισσες και να μεταφέρω την μία μακριά με τις μισές μέλισσες από την άλλη έχω και την περιέργεια να δω που θα το παν θα ξεχειμωνιάσουν μαζί? από την άλλη σκέφτομαι να αναπαράγω αυτές τις βασίλισσες μήπως το έχουν στο DNA τους και βγάλουμε βασίλισσες που είναι συνεργάσιμες μεταξύ τους , από την άλλη φέτος ήταν μια χρονιά που οι μέλισσες δεχόταν δύσκολα νέες βασίλισσες ακόμα και βασιλικά κελιά τώρα πως προκύπτει να συνεργάζονται αρμονικά και για τόσο μεγάλο διάστημα είναι για μένα ένα μυστήριο και τέλος τι εννοείς " σε κάποιο θόρυβο"

Γιάννης Γιάνναρος είπε...

Αλέξανδρε
Λέγοντας θόρυβο εννοώ οτιδήποτε αναστατώνει το μελίσσι.
Κάποιο τράνταγμα της κυψέλης από το μελισσοκόμο ή κάποιο ζώο, ακόμη και κάποιο φυσικό φαινόμενο π.χ. κεραυνός, χαλάζι.
Ότι και να γίνει ο χρόνος συνύπαρξης είναι πολύς και η παρατήρηση σου πολύ σημαντική.
Αρχές Άνοιξης τέλος Χειμώνα και αφού τα μέρη σου είναι ζεστά θα μπορούσες να κάνεις μια παραφυάδα και να τη συνενώσεις μετά με το μητρικό.
Θα είχαν πολύ ενδιαφέρον οι παρατηρήσεις σου στην ανάπτυξη του μελισσιού αν παρατηρηθεί πάλι το ίδιο φαινόμενο της διπλής βασίλισσας.