Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Κινητή Μελισσοκομική Βάση με Σήτα

Η χρήση της κινητής βάσης με σήτα στην σύγχρονή μελισσοκομική πρακτική είναι αναγκαία κατά την γνώμη μου , χωρίς αυτό να έχει γίνει απολύτως κατανοητό, ιδιαίτερα στους παραδοσιακούς μελισσοκόμους ανά την Ελλάδα. 



 Η κατασκευή μοιάζει πολύ με αυτή του Μάρκου τουλάχιστον ως προς την φιλοσοφία της. Είναι πολύ απλή, αποτελείται από 2 πλαίσια στις διαστάσεις της κυψέλης από πηχάκια 2*3 εκατοστά πάχος  όπου ενδιάμεσα έχει μπει σήτα, επιτυγχάνουμε έτσι κατά την γνώμη μου μια πολύ ελαφριά κατασκευή (σημαντικό στις μεταφορές για την μέση μας ) την σήτα σε όλο το εύρος της κυψέλης, που βοηθάει ώστε να μην προσθέτουν πρόπολη οι μέλισσες  , ακόμα δεν υπάρχουν μέρη ξύλινα που μπορεί να κρατήσουν τυχόν διάφορα υπολείμματα από την κυψέλη , έχουμε καλύτερο εξαερισμό, με αποτέλεσμα λιγότερη υγρασία, άρα πολύ λιγότερες ασθένειες,καλύτερο έλεγχο της Βαρρόα καθώς όλα τα βαρρόα που θα πέσουν για διάφορους λόγους ζωντανά στη σήτα, που δεν είναι και λίγα (15% είναι η  ημερήσια πτώση )  θα βρεθούν εκτός κυψέλης ,άρα δεν θα έχουν την δυνατότητα να  ξαναβρεθούν πάνω σε μέλισσες , δηλαδή χωρίς να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, μόνο η παρουσία της σήτας, προστατεύει τις μέλισσες από την μάστιγα που λέγεται Βαρροϊκή Ακαρίαση  , κάνοντας επίσης εφικτή  την μελισσοκομία χωρίς φάρμακα.  
 

 
Για να μην έρχεται η βάση σε επαφή  με το έδαφος έβαλα αυτά τα λαστιχένια πατάκια (30 λεπτά το ένα) αν και το χειμώνα καλό είναι να κρατάμε την βάση σε απόσταση από το έδαφος για λιγότερη υγρασία μέσα στην κυψέλη. Τώρα θα σου πει κάποιος καλά οι μέλισσες δεν κρυώνουν ; από την προσωπική μου εμπειρία δεν κρυώνουν, τα τελευταία χρόνια δεν κλείνω την σήτα τον χειμώνα και δεν είχα απώλειες, μπορεί να ξεχειμωνιάζουν ακόμα και πολύ μικρά μελίσσια , καταναλώνουν λιγότερο μέλι γιατί δημιουργούν πιο εύκολα μελισσόσφαιρα  και αυτό γιατί η σήτα προσομοιάζει καλύτερα τις φυσικές φωλιές των μελισσών.



Την μπροστινή πλευρά της βάσης μπορούμε να την βάφουμε με διάφορα χρώματα για να ,αποφεύγουμε την παραπλάνηση και καλύτερα να βάφουμε την υπόλοιπη κυψέλη με άσπρο γιατί βοηθάει πολύ, στις καυτές μέρες του χρόνου που εδώ στην Κρήτη δεν και λίγες, καθώς το άσπρο χρώμα ανακλά τις ακτίνες του ήλιου. 
Η είσοδος έχει γίνει με τρυπάνι με 2 μικρές και μια μεγαλύτερη τρύπα στο κέντρο, δεν ξέρω αν είναι σωστό το μέγεθος,  αλλά γενικά οι μεγάλοι είσοδοι δεν μου αρέσουν, γιατί οι μέλισσες δεν μπορούν να έχουν έλεγχο των απρόσκλητων επισκεπτών (σφήγκες κ.τ.λ) ,  θα κάνω δοκιμές με διαφορετικά είδη μεγεθών εισόδου ,μέχρι να βρω την μικρότερη δυνατή είσοδο που δεν δυσκολεύει την ομαλή λειτουργία της κυψέλης. 
Για σανίδα πτήσης και για να κλίνει η είσοδο,  έχει μπει  μεταλλικό πορτάκι, δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη λύση, γιατί η λαμαρίνα (σαν καλός αγωγός της θερμότητας) όταν πέφτει πάνω ο ήλιος , ζεσταίνετε αρκετά και υπάρχει περίπτωση να "καίει" τα πόδια των μελισσών που προσγειώνονται πάνω της ( γιαυτό έχει βαφτεί άσπρη).
Μια ακόμα δικαιολογία που ακούω από κάποιους μελισσοκόμους, όταν τους μιλώ για την αναγκαιότητα της σήτας, είναι, ότι στις μεταφορές από τον ένα τόπο στον άλλο ,μπορείς να αφήσεις την κυψέλη κάπου που να έχει πέτρες και η σήτα να σκιστεί, μπορεί να έχουν και κάποιο δίκιο, γιατί δεν είναι λίγα τα μέρη στην Κρήτη που οι πέτρες και τα χαράκια βρίσκονται σε αφθονία, εκεί θέλει ίσως κάποια προσοχή, μπορεί να χρειαστεί πριν μεταφερθούν οι μέλισσες να έχει γίνει κάποια διαμόρφωση του χώρου ,αλλά και αν ακόμα σκιστεί η σήτα μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε την βάση  και με την πρώτη ευκαιρία να αντικαταστήσουμε την φθαρμένη σήτα.
Όσον αφορά το κόστος κατασκευής είναι περίπου 2 ευρώ τα ξύλα 0,70 λεπτά η σήτα 2,70 ευρώ σύνολο. Όσον αφορά την κατασκευή δεν χρειάζεσαι  να είσαι ξυλουργός ή να έχεις έφεση στις κατασκευές, ένα ηλεκτρικό τρυπάνι και μερικές βίδες είναι αρκετά , άσε που έχεις και την ικανοποίηση ότι έχεις φτιάξει κάτι με τα χέρια σου.
 Πρέπει και είναι αναγκαίο, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, να απλοποιήσουμε όσο μπορούμε την ζωή μας,  ιδιαιτέρα στην μελισσοκομία να δουλέψουμε πιο αποτελεσματικά, να μειώσουμε το κόστος ,να δώσουμε έμφαση στην μεθοδικότητα και την εργασία, να δουλέψουμε περισσότερο με το μυαλό μας, που είναι το μόνο που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να το φορολογήσουν, μπορούν όμως εν μέρει να το καθοδηγήσουν.          

9 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Αλέξανδρε νομίζω οτι πρέπει να βάλεις και εσύ όπως και εγώ στις γωνίες ένα κομάτι αλουμινένια γωνιά γιατί στην μεταφορά και ύστερα από κάποιο χτύπημα μπορεί να φύγει η βάση.Την έχω πατήσει και συγγνώμη για την παρέμβαση

Ανώνυμος είπε...

Γαμάτος φίλε, μεράκι,αγάπη και μεταδοτικότητα βλέπω, θα πειραματιστώ και εγώ!
Καλή συνέχεια!!

Άγγελος είπε...

Συμφωνώ απολύτως.Ξεχειμώνιασα ακόμη και δυαράκια,χωρίς καμιά απώλεια,είμαι και 1000 χλμ βόρεια απο'σένα,με βαρύ χειμώνα.Άρα,το μελίσσι δεν έχει πρόβλημα από το κρύο αλλά από την υγρασία.Νομίζω όμως οτι υπάρχουν και μερικές άλλες σημαντικές λεπτομέριες.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Πολύ χρηστική η κατασκευή σου Αλέξανδρε. Εγώ τις χρησιμοποιώ 4 -5 χρόνια απο τότε που με έβαλε στο "τρυπάκι" ο πρόεδρος του μελισσοκομικού μας Συλλόγου ο κυρ Σπύρος. Πιστεύω πως βοηθούν το μελίσσι πολύ ,( το επάνω κενό καταπονεί το μελίσσι το χειμώνα) μην ξεχνάμε και το κοφίνια των παππούδων μας. "Σεμνά και ταπεινά" θα πρότεινα να την 'δέσεις' λίγο ακόμα με το ξύλο.
Καλή συνέχεια Άλεξανδρε.

galifabee είπε...

Αγαπητοί συνάδελφοι ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας και τις παρατηρήσεις σας δάσκαλε Μάρκο και Κώστα δεν χρειάζεται να ζητάτε συγνώμη για τις υποδείξεις σας που είναι πολύτιμες , η κατασκευή είναι όντος πολύ απλοϊκή, κάνω μια μόνο μεταφορά το χρόνο από το θυμάρι στο πεύκο και επιστροφή ,έχω λίγες κυψέλες προς το παρόν τουλάχιστον και κάνω πολύ προσεκτικές μεταφορές σε μέρη που έχουν εύκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο ,δεν έχω ιδιαίτερα προβλήματα ωστόσο αν καταλήξω τελικά σε αυτό το είδος κινητής βάσης,γιατί αυτές που έφτιαξα είναι στην ουσία πειραματικές αν διαπιστώσω ότι έχω πρόβλημα στην πορεία θα τις προσαρμόσω ανάλογα τις ανάγκες που έχω , οι υποδείξεις είναι καλοδεχούμενες και τις επιζητώ να είστε καλά και πάλι ευχαριστώ.

adem yamak είπε...

merhaba ben adem yamak bloğumun adı www yeftin kovanci bloğspot.com uygun görürseniz benide bloğunuza eklerseniz sizleri kovan imalatı konusundabilgilerimi paylaşırım selamlar saygılar adem yamak çamçukur köyü karamürsel türkiye.

tel..009025414548010 .00902624528010.

ASTAKIOTIS είπε...

μπραβω για τη δουλεια που εκανες και φυσικα για την ιδεα στις εποχες που ζουμε.
Εγω παλι απο ενα παλιο θαλαμο που ειχα και ηταν για πεταμα αφου τον εκοψα γυρω στους επτα ποντους περιπου του εβαλα σιτα και τακακια απο αυτα που βαζουν οι ξυλουργοι στα επιπλα αλλα πηγα ενα βημα ακομα παραπερα και εφτιαξα επιπλεον ενα προσθετο δυο ποντων που του εφαρμοσα ταβανι με λαμαρινα και ετσι το πατωμα γινετε και ταβανι με δυο συνδετηρες

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Καλά Χριστούγεννα και καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία Αλέξανδρε !!

giaonhan247 είπε...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp và dịch vụ chuyển phát nhanh đi hàn quốc uy tín, giá rẻ