Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Κυψελίδιο σύζευξης

Από την πρώτη μου επαφή με την μελισσοκομία ανακάλυψα ότι το πιο σημαντικό πράγμα στην μελισσοκομία είναι η βασίλισσα ,καθώς κάνει σχεδόν όλη την δουλειά και είναι ο καθαριστικός εκείνος παράγοντας για μια αποτελεσματική και αποδοτική μελισσοκομία ,που είναι και το ζητούμενο . Θέλουμε λοιπόν επιλεγμένες βασίλισσες γονιμοποιημένες την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε ένα νέο μελίσσι ή για να αντικαταστήσουμε παλιές ή αντιπαραγωγικές βασίλισσες με νέες που κατά κανόνα συνήθως είναι πιο αποδοτικές ή τουλάχιστον το ελπίζουμε.
Αγόρασα κάποια στιγμή λοιπόν ένα πολύ μικρό κυψελίδιο που μοιάζει σχεδόν με παιδικό παιχνίδι και έχει μεγάλη ευκολία στην χρήση του, αλλά δεν ήμουν σίγουρος για την ποιότητα των βασιλισσών που μπορεί να δώσει σε ένα τόσο μικρό χώρο και με τόσο λίγες μέλισσες .


Χρειάζεται ένα μόνο πλαίσιο από μέλισσες από μια κανονική κυψέλη χωρίς να αφαιρούμε μέλι , γόνο και γύρη από τα μελίσσια μας. Τινάζουμε λοιπόν ένα πλαίσιο με μέλισσες σε ένα δοχείο ή μια νάιλον τσάντα και αφού καταβρέξουμε με σιρόπι τις μέλισσες , για να μην μπορούν να πετάξουν ,γεμίζουμε το κυψελίδιο μας. Δείτε εδώ πως το κάνει ο Θεοδόσης (Κόκκινη Μέλισσα).
Καλό είναι να μεταφέρουμε το κυψελίδιο μακριά από το μητρικό μελίσσι γιατί διαφορετικά πολλές από τις μέλισσες αυτές θα επιστρέψουν ,στην παλιά τους κυψέλη ,τουλάχιστον αυτές που έχουν βγει έξω και γνωρίζουν τον δρόμο , αλλά και οι άλλες ,από την στιγμή που δεν έχει γόνο ,μέλι ,γύρη και βασίλισσα να ασχοληθούν ,το πιθανότερο είναι να εγκαταλείψουν σιγά σιγά το κυψελίδιο και να αναζητήσουν την τύχη τους, στις διπλανές κυψέλες που ίσως υπάρχουν, ακόμα όμως και αν μείνουν μερικές ,πέφτουν εύκολα θύματα λεηλασίας (από άλλες μέλισσες ,σφήγκες κ.τ.λ ) και αυτό γιατί , δεν έχουν την αμυντική συμπεριφορά που θα ήθελαν λόγο του πολύ μικρού μεγέθους.

Αφού λοιπόν γεμίσουμε (όπως σας περιέγραψα) και μεταφέρουμε το μικρό μας, επίδοξο μελισσάκι ,του δίνουμε ένα όσο το δυνατόν πιο ώριμο βασιλικό κελί και τροφοδοτούμε (τις πρώτες μέρες τουλάχιστον) για να μπορέσει να χτίσει τις κηρήθρες του και να δομήσει ,όπως αυτό ξέρει να κάνει ,την νέα του κοινωνία ,που με την βασίλισσα του πλέον ξέρει ότι έχει και μέλλον.


Επιθεωρούμε το βασιλικό κελί μετά από την ημέρα που γνωρίζουμε ότι θα έχει βγει η βασίλισσα για να δούμε αν η βασίλισσα έχει βγει σωστά και είναι αρτιμελής.

Από την μέρα που θα βγει η βασίλισσα, ανάλογα με την εποχή, από 8-15 μέρες περίπου ,πρέπει αν όλα πάνε καλά ,να δούμε αυγά ,στο συγκεκριμένο είδα την 8η μέρα τα πρώτα αυγά ,όπως και στις περισσότερες παραφυάδες που έφτιαξα φέτος ,σε ποσοστό πάνω από 50% είδα το πρώτο αυγό την 8η μέρα ,λογικά υποθέτω τις 3-4 πρώτες μέρες μένει μέσα στην κυψέλη και τρέφετε ώστε να δυναμώσει και να μπορεί να πετάξει , τις αμέσως επόμενες μέρες αν ο καιρός είναι ζεστός κάνει το γαμήλιο ταξίδι, και η σεξουαλική της δραστηριότητα αρχίζει και τελειώνει την ίδια μέρα , αφού το ερωτικό πέταγμα με τους επίδοξους μνηστήρες (κηφήνες), έχει έρθει στο τέλος, επιστρέφει στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησε, και πέφτει αποκαμωμένη από τα καμώματα της, στα ανυπόμονα χέρια (η μάλλον πόδια) των εργατριών που θα την περιποιηθούν ,θα την ταΐσουν ,όσο το δυνατόν περισσότερο ,γιατί σε αυτή εναποθέτουν το μέλλον τους, θα προσπαθήσουν να την κρατήσουν σε μια σταθερή θερμοκρασία , γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου ,ώστε να μπορεί να συσπάται η κοιλιά της και να αποθηκεύσει όλο το σπέρμα που μάζεψε από τους κηφήνες( που όσοι περισσότεροι ήταν , τόσο καλύτερα για αυτήν και το μελίσσι ) σε ένα σάκο που διαθέτει για αυτό το σκοπό ,μετά από αυτό ,παίρνει πολύ γρήγορα βάρος, μεγαλώνει ,σχεδόν διπλασιάζεται η κοιλιά της και αρχίζει να γεννά με περισσή βιασύνη , όποιο κελί έχουν προετοιμάσει οι μέλισσες.

Σε περίπου 10 μέρες θα αρχίσουν να σφραγίζονται τα κελιά ,μετά μπορούμε να πάρουμε την βασίλισσα ,με κλουβάκι και να την βάλουμε στο μελίσσι που θέλουμε , εγώ αυτό έκανα την πήρα και την έβαλα σε μια παραφυάδα, που για κάποιο λόγο, η βασίλισσα δεν επέστρεψε από το γαμήλιο ταξίδι , την δέχτηκαν μια χαρά, το μόνο που είδα ήταν ότι ο ρυθμός ωοτοκίας δεν συμβαδίζει με τις βασίλισσες που γονιμοποιήθηκαν σε μεγαλύτερα κυψελίδια, ελπίζω αυτό να είναι περιστασιακό και να οφείλεται στο μικρό χώρο που είχε για ωοτοκία στο κυψελίδιο.

Το συγκεκριμένο κυψελίδιο έχει την είσοδο στη κάτω μεριά, το πορτάκι είναι ένας δίσκος με πολλές επιλογές ,μπορεί η είσοδος να λειτουργήσει και σαν διάφραγμα βασίλισσας , μπορούμε λοιπόν να βάλουμε το κυψελίδιο αμέσως πάνω στην κυψέλη ,που θέλουμε να εισάγουμε βασίλισσα και πάνω από αυτό βάζουμε ένα όροφο και κλείνουμε το καπάκι , μετά από μερικές μέρες αφού το "διάφραγμα είσοδος" μεταφέρει τις φερορμόνες της βασίλισσας ,στο υπόλοιπο μελίσσι και ενωθούν ομαλά τα δυο μελίσσια ,ανοίγουμε την είσοδο από το κυψελίδιο, ώστε η βασίλισσα να μπορεί να περάσει στην υπόλοιπη κυψέλη , έτσι η εισαγωγή της βασίλισσας γίνεται με απόλυτη ασφάλεια και με το μικρότερο δυνατόν ρίσκο.

Αφού λοιπόν αφαίρεσα την βασίλισσα από το κυψελίδιο ,έβαλα ένα ακόμα βασιλικό κελί, για να δω αν με τον ίδιο πληθυσμό, συν τις μέλισσες που θα βγουν, από το σφραγισμένο γόνο, καταφέρουν να γονιμοποιήσουν μια ακόμα βασίλισσα. Μετά από έλεγχο είδα ότι έχουν φτιάξει και ένα δικό τους βασιλικό κελί, μένει να δούμε ,κατά πόσο είναι εφικτό ,να έχουμε διαδοχική γονιμοποίηση βασιλισσών με την ίδια ομάδα μελισσών.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ Κατι,εχω βαλει τισ μελισες μου 1.5 χιλιομετρα μακρια απο ενα αεροδρομιο,γνωριζεις αν τισ επηρεαζουν αρνητικα τα ρανταρ τις μελισσουλεσ; γιατι κατι τετοιο μου ειπε καποιος

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Ωραίες εργασίες Αλέξανδρε , καλή επιτυχία και καλή συνέχεια !!

galifabee είπε...

Δεν πιστεύω ότι είναι και η καλύτερη επιλογή να έχεις τις μέλισσες κοντά σε αεροδρόμιο εδώ επηρεάζεται από τα ραντάρ ο άνθρωπος οι μέλισσες δεν θα επηρεαστούν, λένε ότι ένας από τους λόγους που εξαφανίζονται οι μέλισσες χάνοντας τον προσανατολισμό τους είναι τα ραντάρ, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι πυλώνες υψηλής τάσης και ότι παρεμβαίνει στο μαγνητικό πεδίο της γης που το χρησιμοποιεί η μέλισσα στον προσανατολισμό της,πέρα όμως από αυτό τα υπολείμματα από τα καυσαέρια των αεροπλάνων επικάθονται πάνω στα λουλούδια και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθεί η κυψέλη και τα παράγωγά της με βαρέα μέταλλα η γνώμη μου είναι να τις πάρεις μακριά από το αεροδρόμιο και γενικά από περιοχές που υπάρχει έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα βιομηχανικές ζώνες κ.τ.λ.
Κώστα ευχαριστώ για το σχόλιο εύχομαι και σε σένα τα καλύτερα και καλή δύναμη.

Ανώνυμος είπε...

σε ευχαρηστω για την απαντηση

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Αλέξανδρε...είσαι μερακλής.Θα ήθελα να σε ρωτήσω τελικά τι έγινε με τις βασίλισσες από τα κυψελίδια?Γεννούν κανονικά και είναι ίδιας ποιότητας με τις βασίλισσες που βγαίνουν από τα τριπλοκυψελίδια?Σ'ευχαριστώ εκ των προτέρων...

galifabee είπε...

Καλύτερες και πιο σίγουρες βασίλισσες πιστεύω ότι είναι αυτές από τα τριπλοκυψελίδια για πολλούς και διαφορετικούς λόγους απλά με τα κυψελίδια είναι λίγο πιο εύκολο και δεν χαλάς πολλές μέλισσες.

Unknown είπε...

Καλησπερα Αλεξανδρε. Πολυ καλη ενημερωση και μπραβο σου. Θα ηθελα να ρωτησω τι εγινε με την επομενη Βασιλησα που εβαλες στο στο κυψελιδιο, πετυχε?
Ειμαι νεος μελισσοκομος.

galifabee είπε...

Ναι βγήκε και η άλλη βασίλισσα, οι μέλισσες είναι πολύ λίγες μετά, η βασίλισσα γονιμοποιείται με επιτυχία και γυρίζει πίσω υπάρχει, όμως μια σημαντική λεπτομέρεια, μετά την γονιμοποίηση της η βασίλισσας και για μερικές μέρες συσπάται η κοιλία της και μεταφέρει το σπέρμα από τους κηφήνες ,σε μια σπερματοθήκη και από εκεί θα το χρησιμοποιεί ,΄για την γέννα της, σε όλη της την ζωή , για να γίνει με επιτυχία αυτή η μεταφορά σπέρματος, πρέπει να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία περίπου 35 βαθμοί και αν δεν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, χρειάζονται οι μέλισσες ,για να ρυθμίσουν την θερμοκρασία στο κυψελίδιο, όταν λοιπόν δεν είναι αρκετές αυτό είναι ένα θέμα ,το πιο σωστό είναι να γονιμοποιούνται σε μεγαλύτερα κυψελίδια με περίπου 3 πλαίσια πληθυσμός, πιστεύω ότι αυτό είναι το ιδανικό .

Unknown είπε...

Ειχα σκοπο να αγορασω μερικα κυψελιδια, αλλα μαλον θα καταληξω στα τριπλοκυψελιδια.
Σε ευχαριστω Αλεξανρε.

Unknown είπε...

Δημοσιευσα 3 φοτογραφιες δικες σου, με πηγη "Γαλιφιανη Μελισσα",
αν δεν το θελεις να της αφαιρεσω.