Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Συλλογή Γύρης

Για την Γύρη και τις ιδιότητες της έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση "Γύρη"
Εδώ θα ασχοληθούμε με την συλλογή της.


Φέτος η γύρη ήταν αρκετή και σε πολλές αποχρώσεις.Τις παγίδες τις έβαλα σχετικά αργά (τέλη Μαΐου) γιατί δεν ευνόησε ο καιρός καθώς έβρεχε συχνά.

Τις παγίδες τις άφησα για 10 μέρες περίπου στις μέλισσες ,μάζευαν αρκετή γύρη και περνούσε και κάποια γύρη στα πλαίσια, ο γόνος δεν επηρεάστηκε καθόλου από ότι είδα.



Παρατήρησα ότι η κάθε κυψέλη είχε την δικιά της ιδιομορφία όσον αφορά τα χρωματολογικά χαρακτηριστικά της γύρης, που σημαίνει ότι η κάθε κυψέλη επιλέγει διαφορετικές ανθοφορίες και μένει πιστή σε αυτήν την ανθοφορία για πολλές μέρες.
Παρατήρησα ακόμα ότι η διαστρωμάτωση της γύρης στο καλαθάκι συλλογής , όσον αφορά τα χρωματικά και πάλι χαρακτηριστικά ήταν διαφορετική ,που σημαίνει ότι στην διάρκεια της μέρας μαζεύουν γύρη από διαφορετικά φυτά ,άλλα το πρωί άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ.


Η συλλογή της γύρης συνεχίζεται μέχρι πολύ αργά το απόγευμα ακόμα και μετά την δύση του ήλιου.


Το μέλι στην κυψέλη λιγόστεψε που είναι λογικό λόγο ότι με την ύπαρξη των γυρεοπαγίδων αυξάνεται ο αριθμός των συλλεκτριών που ασχολείται με την συλλογή γύρης, άρα μειώνεται ο αριθμός των συλλεκτριών που ασχολούνται με την συλλογή μελιού , βέβαια το νέκταρ καταναλώνεται γρήγορα από τον αυξημένο γόνο που υπάρχει αλλά επιβαρύνεται και από το κενό νεκταροέκκρισις που υπάρχει στην περιοχή μου αυτή την εποχή, περιμένοντας βέβαια το θυμάρι που ελπίζουμε φέτος να μας αποζημιώσει ,καθώς έχει ποτιστεί αρκετά φέτος και η χρονιά φαίνεται να είναι όψιμη σε αντίθεση με άλλες χρονιές.



Στις κυψέλες που είχα τοποθετήσει σήτα για συλλογή πρόπολης υπήρχε και αρκετή ποσότητα πρόπολης μέσα στην γύρη , που αυτό πιστεύω ότι αυξάνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της γύρης.


Μερικές κυψέλες είναι πιο αποδοτικές όσον αφορά την συλλογή γύρης, βέβαια παίζει κάποιο ρόλο και ο πληθυσμός του μελισσιού, αλλά περισσότερο πιστεύω τα γενετικά χαρακτηριστικά της κάθε κυψέλης ,καθώς μερικές κυψέλες έχουν την τάση να μαζεύουν περισσότερη γύρη.

Η συλλογή της γύρης από τον μελισσοκόμο πρέπει να γίνεται κάθε βράδυ για να μην μένει η γύρη εκτεθειμένη στην νυχτερινή υγρασία.




Στις γυρεοπαγίδες υπάρχει από μια μεγάλη τρύπα στο πλάι για να μπορούν να περνούν οι κηφήνες ή η βασίλισσα.

Σε μερικές παγίδες μπορεί να υπάρχει τρύπα και από τις δύο πλευρές, καλό είναι να κλείσουμε την μια τρύπα με λίγη ταινία, ώστε να μην συνηθίσουν οι μέλισσες να περνούν την γύρη από εκεί, γιατί έτσι μειώνετε η συλλογή.



Την γύρη την τοποθετούμε σε απορροφητικά χαρτιά και την απλώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε και την κρατάμε για 2-3 μέρες σε σκιερό και ξηρό μέρος μέχρι να χάσει μέρος από την υγρασία που περιέχει.



Στην συνέχεια την καθαρίζουμε προσεκτικά από ξένα σώματα που μπορεί να έχει.

Την αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα και αμέσως στην κατάψυξη, όπου μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτη για 2 χρόνια.Το βάζο που βάζει 1 κιλό μέλι χωράει περίπου 500 γραμμάρια γύρη και κοστίζει 15 ευρώ.

1 σχόλιο:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Αλέξανδρε , πολύχρονος φίλε , να χαίρεσαι αυτούς που αγαπάς και να σε χαίρονται και κείνοι.