Μάιος , εποχή της σμηνουργίας και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες μελισσοκομικούς μήνες αλλά και αρκετή δουλειά για τους μελισσοκόμους .
Η σμηνουργία, συχνά ένα αναγκαίο κακό για τους μελισσοκόμους, για την ίδια όμως την μέλισσα καλύπτει το ένστικτο της αναπαραγωγής, που είναι ο θεμελιακός και απαράβατος κανόνας για κάθε ζωντανό οργανισμό .
Όταν είμαστε λοιπόν τυχεροί και δούμε κάποιο αφεσμό σε κάποιο δέντρο και δεν έχουμε μαζί μας κυψέλη, μπορούμε απλά να πάρουμε ένα τσουβάλι (φάρδο) και να βάλουμε μέσα το κλαδί με τον αφεσμό και να το δέσουμε στην κορφή ,ώστε οι μέλισσες να μην μπορούν να φύγουν.
Μπορούμε να το κρατήσουμε έτσι αρκετές ώρες χωρίς πρόβλημα ,ακόμα και ολόκληρη την νύχτα ,μέχρι να βρούμε μια άδεια κυψέλη.
Όταν ετοιμάσουμε την κυψέλη ,βάζοντας μερικά πλαίσια ,ανάλογα με το μέγεθος του αφεσμού μπορούμε να τοποθετήσουμε τις μέλισσες στο νέο τους σπίτι .
Οι μέλισσες σε λίγη ώρα και αφού συνειδητοποιήσουν την νέα τους στέγη, θα ψάξουν αρχικά να προσανατολιστούν και να βρουν νερό και σιγά σιγά να αρχίσουν να δημιουργούν το δικό τους μικρόκοσμο.
Μια νέα αυτόνομη μελισσοκοινωνία έχει γεννηθεί .
4 σχόλια:
Bρε τι μπορει να κανει ενα τσουβαλι.
Καλο μηνα φιλε μου.
Πρέπει να καθυστερεί αρκετά τη μετακόμιση.
Καλό Μήνα
γεια σου φιλε μελισσοκομε.Να σε ρωτησω θελω αν εκανες τιποτα με τους βομβινους.Ειμαι μελισσοκομος και τους βρισκω τρομερα ενδιαφεροντες.Ψαχνω πληροφοριες ...Ισως ασχοληθω με την εκτροφη τους.Σου ευχομαι καλα μελια !!!
Αγαπητή Σοφία δεν το έχω ψάξει το θέμα όσο θα ήθελα και εμένα θα με ενδιέφερε η εκτροφή τους μάλλον διάβασες την ανάρτηση μου αυτή ίσως http://galifabee.blogspot.com/2010/05/blog-post.html διάβασε και εδώ πολύ καλό ίσως και αυτό να το ξέρεις http://bumblebeegr.blogspot.com/ καλά κάνεις και μου το θυμίζεις το θέμα γιατί θέλω κάποια στιγμή να το ψάξω καλύτερα μάλλον πρέπει να πάω εκεί που πουλούν αποικίες για τα θερμοκήπια και να αγοράσω μια να την μελετήσω πως ακριβώς είναι να είσαι καλά.
Δημοσίευση σχολίου