Η άνοιξη φέτος μας αιφνιδίασε απρόσμενα, πάρα πολλές βροχές, τουλάχιστον στην περιοχή μου, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ,η φύση οργιάζει αυτή την στιγμή και οι μέλισσες είναι στα καλύτερά τους
Η γύρη αρκετή. καθώς οι ανθοφορίες είναι πιο πλούσιες αλλά και λόγο της αυξημένης υγρασίας κρατάνε και περισσότερο διάστημα.
Οι μέλισσες φέτος, σε αντίθεση βέβαια με πέρσι χτίζουν πολύ καλά και γρήγορα, είναι λοιπόν μια καλή χρονιά για να αλλάξουμε τις παλιές μας, πάνω από 2 χρονών κηρήθρες ,καθώς αποτελούν εστίες μετάδοσης ασθενειών ,και μειώνουν το μέγεθος των εργατριών που γεννιούνται σε αυτές, μην φοβάστε λοιπόν να δίνεται στις μέλισσες σας νέα κεριά για χτίσιμο αυτό θέλουν και αυτές πιστέψτεμαι.
Ο γόνος βρίσκεται στο απόγειο του αυτή την εποχή, τα πλαίσια είναι πέρα για πέρα γεμάτα γόνο και μόλις εκκολαφθούν τα κελιά αμέσως γεννάει ξανά η βασίλισσα ειδικά αν είναι νέα και άξια.
Φροντίζουμε λοιπό αυτή την περίοδο με πιο συχνές επιθεωρήσεις, να δίνουμε συνεχώς χώρο στην βασίλισσα για να μπορεί να γεννάει απρόσκοπτα και χωρίς να διακοπή η ανάπτυξη του μελισσιού που είναι ραγδαία και επιθυμητή για την εποχή.
Μπορούμε να πάρουμε φύλλα για κηφήνες που υπάρχουν στο εμπόριο.
Τα κελιά με τους κηφήνες ελκύουν τα βαρρόα, που τα προτιμούν καθώς εκεί θα βρουν περισσότερο φαγητό λόγο μεγέθους, αλλά και το ασφαλές περιβάλλον του σφραγισμένου κελιού, που στην περίπτωση του κηφήνα θα μείνει περίπου για 72 ώρες περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τον αναπαραγωγικό της βιολογικό κύκλο που σε αυτό το στάδιο ο χρόνος έχει για την βαρρόα πολύ μεγάλη σημασία και αναπαραγωγική αποτελεσματικότητα.
Μπορούμε βέβαια αν θέλουμε να αναπαράγουμε κηφήνες από επιλεγμένα μελίσσια ,να αφήσουμε τους κηφήνες να εκκολαφτούν ,πολύ πιο πριν κάνουμε βασιλοτροφία ώστε να έχουμε ώριμους κηφήνες, την εποχή που θα βγαίνουν οι παρθένες βασίλισσες το γαμήλιο ταξίδι τους και να έχουμε έτσι περισσότερες πιθανότητες και να ελέγξουμε εν μέρη το γενετικό υλικό και από την μεριά του πατέρα που θα είναι ο κηφήνας ,καθώς από την μεριά της μητέρας μπορούμε να το ελέγξουμε με επιλεγμένη βασιλοτροφία που οφείλουμε να κάνουμε .
Την κηρήθρα με τους σφραγισμένους κηφήνες μπορούμε να την απομακρύνουμε από την κυψέλη και να την βάλουμε για 1-2 μέρες στην κατάψυξη αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πεθαίνει ο γόνος αλλά και η βαρρόα . Μπορούμε να ξαναβάλουμε την κηρήθρα με το νεκρό πια γόνο ξανά στην κυψέλη, οι μέλισσες θα την καθαρίσουν και η βασίλισσα μπορεί να ξαναγεννήσει ,αυτό αν μπορέσουμε να το επαναλάβουμε μέχρι 6 φορές η βαρρόα θα έχει δεχτεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα . Την κηφηνοκηρήθρα αυτή μετά, μπορούμε να την μεταφέρουμε στην άκρη της κυψέλης για να βάλουν οι μέλισσες μέλι, από έρευνες έχει βρεθεί ότι επειδή οι κηρήθρες αυτές αποθηκεύουν λόγο του μεγέθους των κελιών τους περισσότερο μέλι από ότι μια κηρήθρα με εργατικά κελιά ,αυξάνουν την τάση συλλογής μελιού της κυψέλης.
Μια άλλη πιθανή χρήση που θα μπορούσε να είχε η κηφηνοκηρήθρα είναι ,όταν εμβολιάζουμε για βασιλικό πολτό, θα μπορούσαμε να βάζουμε προνύμφες από κηφήνες, καθώς οι μέλισσες τις αποδέχονται το ίδιο καλά και χωρίς διαφορές στην ποιότητα και την ποσότητα του βασιλικού πολτού , ο εμβολιασμός είναι πολύ πιο εύκολος καθώς το κελί του κηφήνα είναι πιο ευρύχωρο.
Η εποχή είναι κατάλληλη για βασιλισσοτροφία επιλέγοντας τις καλύτερες μας κυψέλες ,παίρνουμε γενετικό υλικό και εμβολιάζουμε τα τεχνικά μας βασιλικά κελιά .
Τις παραφυάδες τις δημιουργούμε από τα δυνατά μας μελίσσια ,αφαιρώντας σφραγισμένο γόνο μέλι και γύρη και τινάζουμε και μέλισσες από ανοιχτό γόνο για να έχουμε παραμάνες ,προσέχουμε πάντα βέβαια να μην πάρουμε μαζί μας και την βασίλισσα, με αυτό τον τρόπο μειώνουμε και την διάθεση για σμηνουργία γιατί στην ουσία δημιουργούμε τεχνική σμηνουργία ,αλλά και την προδιάθεση για σμηνουργία μειώνουμε μελλοντικά ,γιατί πάντα επιλέγουμε κυψέλες που δεν σμηνουργούν αρά έχουμε περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουμε νέες βασίλισσες με μειωμένη κληρονομικότητα όσον αφορά την σμηνουργία.
Οι παραφυάδες τις μεταφέρονται μακριά από το μητρικό μελισσοκομείο, 4-5 χιλιόμετρα ,έτσι ώστε οι συλλέκτριες που έχουμε πάρει και ήταν πάνω στα πλαίσια να μην μπορούν να γυρίσουν πίσω, με αυτό τον τρόπο η μικρή μας κυψέλη αυτονομείται πολύ γρήγορα και πιάνει αμέσως δουλειά.
Το βασιλικό κελί το βάζω μετά από 5-6 ώρες αφού έχω κόψει τις παραφυάδες και τις έχω μεταφέρει στον τόπο που θα γίνει η σύζευξη των βασιλισσών.
Αν είμαστε τυχεροί περίπου την 14 μέρα ,μετά που θα βγουν οι βασίλισσες από το κελί τους, θα δούμε τα πρώτα αυγά, αφού σφραγιστούν οι γόνοι θα έχουμε μια πρώτη άποψη για την αξία της βασίλισσας.
Οι παραφυάδες μπαίνουν ακανόνιστα στο μελισσοκομείο ,με τις εισόδους από διαφορετικές κατευθύνσεις, για να μην έχουμε παραπλάνηση των βασιλισσών κατά την επιστροφή τους από την γαμήλια πτήση.
Ένα από τα καλύτερα και αγαπημένο μελισσοκομικό φυτό είναι και το αρισμαρί (δεντρολίβανο) φέτος τον χειμώνα έκοψα μικρά κλαδάκια και τα φύτεψα στο μελισσοκομείο ευνοήθηκαν φέτος από τις πολλές βροχές και σχεδόν τα περισσότερα έβγαλαν ρίζες και βλάστησαν.