Η Διεθνής Επιτροπή για το Μέλι της Απιμόντια (International Honey Commission Apimondia), ο Ενιαίος Φορέας Μελισσοκόμων Κρήτης, η Επαγγελματική Οργάνωση Μελιού, & Λοιπών Προϊόντων, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσαν με επιτυχία Παγκόσμιο Διεθνές Συνέδριο στα Χανιά μεταξύ 7-9 Απριλίου 2010 με τίτλο "International Symposium on Authenticity and Quality of Bee Products and the 2nd World Symposium on Honeydew Honey". http://www.honeydew-symposium.gr/
Το Συνέδριο έγινε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, Χανίων
Οι ομιλητές αρκετοί και από πολλές χώρες επιστήμονες με ένα κοινό στοιχείο την αγάπη και την προσήλωση αλλά και την επιστημονική τους κατάρτιση στην υπηρεσία της μέλισσας και των προϊόντων της , στοιχείο ότι η μέλισσα εμπνέει , ενώνει και δραστηριοποιεί αρκετούς ανθρώπους ανά τον κόσμο .
Οι επιστήμονες απλοί, προσιτοί, ανθρώπινοι ,παρόλο την διαφορετική κουλτούρα.
Υπήρχε μια διάθεση για ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων, στοιχείων, για μια κοινή και παγκόσμια δράση πέρα από σύνορα, προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτέλειες δείγμα ότι η κοινή δράση και η γνώση όταν μοιράζεται είναι δύναμη.
Παρουσιάστηκαν αρκετές εργασίες πολλές από αυτές, αρκετά εξειδικευμένες ,για μας που δεν έχουμε την κατάρτιση για να τις κατανοήσουμε ,τουλάχιστον στο εύρος που θα ήθελα προσωπικά, αλλά σου δίνουν το έναυσμα και την δύναμη να προχωρήσουμε πάνω στην μελισσοκομία που μας ενδιαφέρει, ένα βήμα παραπέρα και να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα, σίγουρα κάποιες απορίες μου λύθηκαν και πιο πολλές δημιουργήθηκαν.
Ακούστηκε κάποια στιγμή στην αίθουσα, ότι είναι ανησυχητικό ότι άνθρωποι που ασχολούνται με την μελισσοκομία ένα χρόνο ,κάνουν τα ίδια πράγματα με μελισσοκόμους που ασχολούνται 30 χρόνια, δείγμα ότι στην μελισσοκομία δεν υπάρχει δόγμα όλα είναι σε ρευστότητα και όλα υπό αμφισβήτηση και σκοπός μας είναι μέσα από την έρευνα ,την γνώση την δουλειά ,την προσπάθεια ,μέσα από τέτοιες ενέργειες σαν αυτό το συνέδριο να συνειδητοποιήσουμε, ότι η μάχη για την ανακάλυψη της αλήθειας ,γύρω από την μέλισσα πρέπει να είναι διαρκής και συνεχής.
Μειονεκτήματα του συνεδρίου ήταν η μικρή για μένα συμμετοχή από Έλληνες μελισσοκόμους που περίμενα να είναι πολλοί περισσότεροι ,και σε κάποιες εργασίες που για μένα ήταν πολύ ενδιαφέρουσες δεν υπήρξε συνέχεια με ερωτήσεις και απορίες που σίγουρα θα υπήρχαν.
Ακούσαμε λοιπόν εργασίες από την Ρωσία, Ινδία , Πορτογαλία , Ιταλία , Γαλλία , Σλοβενία , Ισπανία , Καταλονία , Γκραν Κανάρια, Ελλάδα , Τουρκία , Πολωνία , Σλοβακία, Βραζιλία, Γερμανία , Αυστρία , Κροατία ακούσαμε για την Πρόπολη , την Γύρη , τον Βασιλικό πολτό το Μέλι για τα διάφορα συστατικά τους , για μεθόδους ανάλυσης ,μελέτες για τις μέλισσες , για τα φυτά και τα δέντρα που μας δίνουν μέλι, γύρη και πρόπολη, για τα έντομα όπως ο Εργάτης του πεύκου.
Παράλληλα διεξαγόταν σε άλλη αίθουσα και το εντομολογικό συνέδριο που και εκεί ειπώθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα με αρκετό ενδιαφέρον ,καθώς η μέλισσα χρησιμοποιεί τα διάφορα έντομα που παράγουν μελιτώματα σαν εργαλείο για να συλλέξει το μέλι μελιτωμάτων, άρα πολύ σημαντικό είναι να ξέρουμε τον βιολογικό κύκλο και γενικά την συμπεριφορά αυτών τον εντόμων και την σχέση τους με τις μέλισσες
Παράλληλα διεξαγόταν σε άλλη αίθουσα και το εντομολογικό συνέδριο που και εκεί ειπώθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα με αρκετό ενδιαφέρον ,καθώς η μέλισσα χρησιμοποιεί τα διάφορα έντομα που παράγουν μελιτώματα σαν εργαλείο για να συλλέξει το μέλι μελιτωμάτων, άρα πολύ σημαντικό είναι να ξέρουμε τον βιολογικό κύκλο και γενικά την συμπεριφορά αυτών τον εντόμων και την σχέση τους με τις μέλισσες
Και εδώ μερικά Πόστερ που ήταν αναρτημένα στην αίθουσα υποδοχής.
Χορέψαμε
Το Τέλος του Συνεδρίου το "κύκνειο άσμα"
Ελπίζω να σας μετέφερα λίγο στο κλίμα του Συνεδρίου, έχω κρατήσει και μερικές σημειώσεις με λεπτομέρειες από τις εργασίες που για μένα είχαν αρκετό ενδιαφέρον , δεν ξέρω αν είναι σωστό να τις δημοσιοποιήσω αλλά θα προσπαθήσω να κάνω μια απόπειρα σε επόμενη ανάρτηση.
9 σχόλια:
Μπραβο Αλεξ υπεροχη παρουσιαση,σαν να ειμασταν και εμεις εκει.Συγχαρητηρια σε ολους σας για την αψογη φιλοξενια του σεμιναριου.Περιμενουμε αναλυτικα καποια νεα συμπερασματα που ακουσατε.Να ειστε γεροι και δυνατοι για να ξαναδιοργανωσετε ενα νεο συνεδριο.Και παλι μπραβο.
Τέλεια Αλέξανδρε, με τέτοια ανάρτηση μπηκαμε στο κλίμα του συνεδρίου και πηραμε μια ιδέα για το τί ειπώθηκε. Μήπως μπορείς να μας πεις το τι ειπώθηκε για τυχόν μέθοδοι ανίχνευσης και διαχωρισμού κινέζικου-ευρωπαϊκού βασιλικού πολτού, μεθόδους ανίχνευσης τροφοδοσίας από τροφές με ιμβερτοζάχαρα και σιρόπια αμύλου ή οτιδήποτε κρίνεις εσύ σημαντικό .Να είσαι γερός.
Φόρι και Άνθιμε ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια έχω κρατήσει κάποιες σημειώσεις αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να τις δημοσιεύσω θα κάνω μια προσπάθεια να δημοσιεύσω κάποια που μου έκαναν εντύπωση και που τα είχα ακούσει για πρώτη φορά αλλά θέλω λίγο χρόνο να τα βάλω σε μια σειρά, όλα αυτά που αναφέρεις ειπώθηκαν όσον αφορά τον κινέζικο πολτό γίνεται πολύ εύκολα με υπέρυθρη ακτινοβολία έτσι μπορούμε να βρούμε αν έχει ψυχθεί και αποψυχθεί πολλές φορές που στον Κινέζικο πολτό αυτό γίνεται γενικά η διαφορά ευρωπαϊκού και κινέζικου πολτού είναι μεγάλη και μπορεί να ταυτοποιηθεί πολύ εύκολα τα υπόλοιπα σε μια επόμενη ανάρτηση.
Dear Alex thank you for much more details about Crete conference.I beleive that like this conferences will be useful all beekeepers as you know science not recognize border,knowladge must be share all uf us.I wish you very prodactive years.Best wishes.
Αλέξανδρε πολύ ωραία και λεπτομερή ανάρτηση, πολύ ωραίο και το παρεάκι απο ότι βλέπω, μπράβο.
Dear İlhami Uyar the Congress we had a scientist from yours Turkey in Irfan Kandemir biologist took samples of bees from the Mano Rethymnon by Anna from Sikinos and other samples from different regions and from Turkey and studied whether there are differences, we have very good company.
Μπράβο!! Πολύ καλή και εντυπωσιακή ανάρτηση!! Αισθάνθηκα ότι ήμουνα παρόν στο συνέδριο!!
Αγαπητέ "lingistis" ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σας έβαλα λίγο στο κλίμα του συνεδρίου. Υπήρξε μια πολλή ενδιαφέρουσα εργασία από την Σλοβακία που αφορούσε του βομβίνους καθώς είναι η πρώτη χώρα με 30.000 αποικίες το χρόνο η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα αμέσως το blog σου:
http://bumblebeegr.blogspot.com/ σκέφτομαι να γράψω αναλυτικά για αυτήν την εργασία γιατί μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
Έκανες τέλεια δουλειά!
ευτυχώς φιλαράκι που έκανες εσύ την παρουσίαση γιατί εγώ δεν είμαι και τόσο άξιος!!!! πότε με αποθανάτισες και δεν το πήρα χαμπάρι να φτιάξω και λίγο το μαλλί!!!! Να σε πάντα καλά!
Δημοσίευση σχολίου