Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Οι μέλισσες και οι πρώτες εικόνες της άνοιξης.

Με 24 βαθμούς θερμοκρασία και με μια ηλιόλουστη μέρα ιδανικές συνθήκες για τις μέλισσες έγινε ο πρώτος έλεγχος της άνοιξης η πιο ενδιαφέρουσα εποχή για την μελισσοκομία αλλά και κρίσιμη γιατί χρειάζεται αρκετή δουλειά και καλούς μελισσοκομικούς χειρισμούς για να έχουμε κάποιο επιτυχημένο αποτέλεσμα, τα μελίσσια μεταμορφώνονται μέρα με την μέρα ο γόνος αρκετός και συνεχώς επεκτείνεται ,το μέλι λιγοστεύει το καταναλώνει ο νέος γόνος γιαυτό θέλει προσοχή να υπάρχει φαγητό στην κυψέλη. Καλά να είναι καλός ο καιρός να μαζεύουν νέκταρ αν χαλάσει τι γίνεται και από ότι ακούω η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες θα πέσει αρκετά.
Εμφανίστηκε και ο κηφηνόγονος σημάδι ότι δεν θα αργήσουν τα ερωτικά παιχνίδια με τις βασίλισσες.


Το χρώμα του σφραγισμένου γόνου πιστεύω ότι υποδηλώνει και την ηλικία του, όσο πιο σκουρόχρωμο είναι τόσο πιο κοντά στην ημερομηνία εκκόλαψης βρισκόμαστε.
Οι βασίλισσες επί το έργον

Πλήρης  στοίχισηΣτο τέλος του γόνου υπάρχει αρκετή γύρη στο κέντρο της κηρήθρας και στην πάνω μεριά το νέο μέλι.

Είχα βάλει μερικές κηρήθρες για να δω αν έχουν διάθεση για χτίσιμο και από ότι είδα η δουλεία έχει αρχίσει.

Έτσι αποφάσισα να βάλω από ένα άχτιστο ανάμεσα στην γύρη και το γόνο σε κάθε κυψέλη.
Είναι πολλή σημαντικό να αλλάζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε τις κηρήθρες αρά μην χάνουμε ευκαιρία να χτίζουμε νέες κηρήθρες συμβάλουν πολύ στην υγεία του μελισσιού στο μέγεθος των μελισσών και στην παραγωγικότητα τους ,ανακυκλώστε όλες τις παλιές κηρήθρες και ειδικά τις σκουρόχρωμες και αυτές που είναι πάνω από 2 ετών.


Μερικοί στην περιοχή μου έχουν είδει βάλει πατώματα ,αλλά πιστεύω ότι είναι λίγο νωρίς ακόμα, πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί και να μην δίνουμε πολύ χώρο στα μελίσσια γιατί ο Μάρτιος είναι απρόοπτος και δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει ο καιρός.

Ο καιρός ευνοεί και τις σφήγκες που κάνουν την εμφάνιση τους στα μελισσοκομία καθώς έχουν μεγάλη ανάγκη για τροφή.

Οι κοιλιές τους είναι φουσκωμένες καθώς είναι όλες βασίλισσες ,σκοτώνοντας μια είναι σαν να καταστρέφεις μια ολόκληρη φωλιά.

Για τροφή πρόσθεσα 2,5 κιλά Apifonta και 150 γραμμάρια σιρόπι σαν διεγερτική τροφοδοσία.
Πολλά φυτά όπως και η φασκομηλιά
σημαντικό μελισσοκομικό φυτό της περιοχής ,έχει ανθίσει πρόωρα και αυτό δεν ξέρω κατά πόσο αυτό επηρεάζει αρνητικά ή θετικά την μελισσοκομία το μέλλον θα δείξει.3 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Αλέξανδρε και εδώ μιά απ'τα ίδια είναι.Πολύς γόνος και πληθυσμός για την εποχή.Η φασκομηλιά παίρνει την κατιούσα και μάλλον προβλέπω προβλήματα με την συντήρηση των μελισσιών.Κάθε χρόνο τρυγάω μέλι φασκομηλιάς αλλά φέτος μάλλον θα το φάνε όλο γιατί τα μελίσσια είναι στην ανάπτυξη και η φασκομηλιά στα χαμηλά σβήνει.

Unknown είπε...

Hi?
όλα φαίνονται πολύ καλά! sezondanmı ότι είναι για αυτή τη φωτογραφία, kolay gelsin.:))

to.melissaki είπε...

πολύ ωραία.