Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Βασιλοτροφίας συνέχεια

Βασιλικά κελιά στα αποπεράτωσης 10 ημερών ,οι μέλισσες αρχίζουν να τα χτίζουν παρόλο που είχα  σταματήσει να τροφοδοτώ μόλις σφραγίστηκαν τα κελιά  και είχα βάλει και 2 νέες κηρήθρες για να χτίζουν οι μέλισσες και έτσι να έχουμε λιγότερες πιθανότητες να μας χτίσουν τα βασιλικά κελιά .



 Σε 2 μέρες έχτισαν τις 2 κηρήθρες που σημαίνει ότι υπάρχει νέκταρ αρκετό έξω, η άνοιξη φέτος φαίνεται μεγάλη , πολλές βροχές για τα δεδομένα της Κρήτης .

 

 Πάνω στα πλαίσια ένα σημαδάκι με το χρώμα της βασίλισσας , που φέτος είναι το μπλε βοηθάει να βλέπουμε ποιες είναι οι καινουργιοχτισμένες .

 

 Έβαλα προστάτες κελιών για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.




Αφού τα βασιλικά κελιά είναι σφραγισμένα μπορούμε στο ίδιο μελίσσι  αποπεράτωσης να  βάλουμε νέα βασιλικά κελιά από το έναρξης , εδώ βάζω μια νέα σειρά βασιλικών κελιών για εκτροφή.

 

 Προσοχή μη βάζετε νέα βασιλικά κελιά στο αποπεράτωσης  πριν σφραγιστούν τα προηγούμενα , το έχω κάνει και το πιο πιθανό είναι να σταματούν να ταΐζουν τα μεγαλύτερης ηλικίας ανοιχτά   κελιά ,και ξεκινούν να ταΐζουν τα μικρότερης ηλικίας.


Εδώ τα συγκεκριμένα κελιά έχουν μείνει όχι μια μέρα ,αλλά τρεις μέρες στο έναρξης, όχι εσκεμμένα έτυχε  ήθελε να τα αφήσω 2 μέρες αλλά δεν μπόρεσα να πάω και έτσι έμειναν τρεις , αλλά μια χαρά φαίνονται , τα έβαλα λοιπόν στο αποπεράτωσης για να έχει μια μέρα τάισμα ακόμα, γιατί λογικά αύριο σφραγίζονται. Για καλό και κακό και για να μην μου χτίσουν και αυτά έβγαλα τα πλαίσια που έχτισαν οι μέλισσες στο αποπεράτωσης και έβαλα νέα για να χτίσουν. Άντε με το καλό να βγουν οι βασίλισσες  την Παρασκευή 10/4 βγαίνουν οι πρώτες άρα από Δευτέρα έχει δουλειά , κόψιμο παραφυάδων κτλ. ο Απρίλης είναι από τους πιο δημιουργικούς και ενδιαφέροντες μήνες στην μελισσοκομία.







7 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

 Προσοχή μη βάζετε νέα βασιλικά κελιά στο αποπεράτωσης  πριν σφραγιστούν τα προηγούμενα
Πολύ σωστή η παρατήρησή σου και μάλιστα μερικές φορές τρώνε και τον βασιλικό πολτό.
Τα μπικουτί καλά μεν για τις συγκεκριμένες βάσεις κελιών αλλά μόλις γεννιούνται οι νέες βασίλισσες πολλές πεθαίνουν λόγο έλλειψης χώρου .θέλουν γρήγορα απομάκρυνσή απ αυτά.
Δοκίμασε τα κλουβιά Αριστέας η την κασετίνα αν θες να παραμείνουν περισσότερες μέρες εγκλωβισμένες.
Καλή Ανάσταση να έχουμε.

galifabee είπε...

Θεοδόση το έχω πάθει αυτό που λες δεν ήξερα ότι είναι από έλλειψη χώρου , νόμιζα επειδή είχα αφήσει εργάτριες΄μέσα στα "πικουτι" αν αφαιρέσεις τα υπολείμματα κεριού μετά που θα βγει η βασίλισσα δεν πιστεύω μετά να έχει πρόβλημα , αλλά τα συγκεκριμένα θα τα βάλω βασιλικά κελιά στις παραφυάδες τους προστάτες τους έβαλα μήπως και προφυλακτούν τα κελιά από ενδεχόμενο κτίσιμο η μήπως περάσει η βασίλισσα το διάφραγμα η μήπως μου ξέφυγε κανένα κελί στο αποπεράτωσης που δεν το χάλασα , με προβληματίζει όμως αν με τους προστάτες το βασιλικό κελί θα έχει την ίδια θερμοκρασία από το να μην είχε προστάτη και ήταν οι μέλισσες πάνω και αν αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ή την εκκόλαψη της βασίλισσας , ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου καλό Πάσχα να χουμε.

Taşkın ÖZŞAHİN είπε...

very good blog

Νίκος Ηγουμενίτσα είπε...

Ante file me to kalo...kali anartisi orea doulia kai mathame kai kati kenourio...oute egw eiksera oti paratane ta paliotera kelia...oti kalitero sou efxomai...

NIKOS Igoumenitsa

Τάκης Κοντούλης είπε...

Καλη επιτυχια !!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω κατι.πηρα μια ποσοτητα μελι θυμαρισιο απο τον καλοκαιρινο τρυγο του 2014.κατα το γεναρη ισως και ποιο νωρις αυτο κρυσταλωσε εντελως.το ζεστανα με την μεθοδο μπεν μαρι ,και εγινε ενταξει παλι.σε 20-25 μερες ξανακρυσταλωσε εντελως παλι.ειναι φυσιολογικο να ξαναγινει παλι αυτο η υπαρχει καποιο θεμα;ευχαριστω ,καλη αναστασ

galifabee είπε...

Το θυμαρίσιο μέλι κρυσταλλώνει γύρω στις 6 μήνες αλλά μετράει και η θερμοκρασία αποθήκευσης γύρω στους 13 βαθμούς Κελσίου είναι η ιδανική θερμοκρασίας κρυστάλλωσης, πρέπει να ζεσταθεί γύρω στους 45 βαθμούς με Μπεν μαρι δεν το χρησιμοποιώ και δεν μπορώ να σου δώσω λεπτομέρειες αυτό που κάνω εγώ για να μην κρυσταλλώνει το θυμαρίσιο , πάω τις μέλισσες μετά το θυμάρι στο πεύκο ατρύγητες εκεί μαζεύουν και πεύκο και μετά τρυγώ πεύκο και θυμάρι μαζί και το μέλι ενώνεται από τις μέλισσες την υπόλοιπη δουλεία την κάνει ο μελιτοεξαγωγέας και έτσι έχουμε ένα πολύ καλό μέλι, πευκοθύμαρο που δεν κρυσταλλώνει η τουλάχιστον από ότι λένε χρειάζεται 2 χρόνια για να κρυσταλλώσει, αλλά δεν το έχω κρατήσει πάνω από ένα χρόνο και έτσι δεν ξέρω.