Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Γ΄ Παγκρήτιο Συνέδριο Μελισσοκομίας,

Ο Ενιαίος Φορέας Μελισσοκόμων Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας διοργανώνουν το Γ΄Παγκρήτιο Συνέδριο Μελισσοκομίας που θα πραγματοποιηθεί στο "Σπίτι του Πολιτισμού" στην Πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο , το Σάββατο 3 Μαρτίου με θέμα:

" Πρόταση ΠΟΠ για το Κρητικό μέλι".

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
α) Ιστορικά στοιχεία για την παραδοσιακή εξάσκηση της μελισσοκομίας στην Κρήτη.
β) Η μελισσοκομία στην Κρήτη σήμερα . Στατιστικές , προοπτικές και προβλήματα.
γ) Μελισσοκομική χλωρίδα της Κρήτης.
δ)Το κρητικό μέλι - Προοπτικές κατάθεσης φακέλου διεκδίκησης Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) για το κρητικό μέλι.
ε) Προϊόντα Π.Ο.Π . Αναγκαιότητα και προβληματισμοί.
στ) Οργάνωση μελισσοκόμων Κρήτης.

Στο συνέδριο θα οριστικοποιηθεί η υποβολή του φακέλου Π.Ο.Π Κρητικού μελιού και η καλύτερη οργάνωση των μελισσοκόμων Κρήτης ώστε να αξιοποιηθεί η ποιότητα του Κρητικού μελιού προς όφελος του μελισσοκόμου. Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη .
Όσοι επιθυμούν να ανακοινώσουν εργασία σχετική με τα θέματα του Συνεδρίου παρακαλούνται να αποστείλουν το τίτλο της ομιλίας τους και σχετική περίληψη ηλεκτρονικά στο thrasia@argo.auth.gr με την ένδειξη "ομιλία Γ΄Παγκρήτιου Συνεδρίου"

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
Από τον Ενιαίο Φορέα Μελισσοκόμων Κρήτης
Κώστας Σαββάκης
Νικόλαος Μπιρλιράκης
Παντελής Περράκης
Μανώλης Μαυρουμπλάκης
Χαράλαμπος Κουκουλάκης

Επιστημονική Οργανωτική Επιτροπή
Χρυσούλα Τανανάκη
Σοφία Γούναρη
Παναγιώτα Γώτσιου
Ισαακίδης Δημοσθένης
Ανδρέας Θρασύβουλου

Πληροφορίες : Νίκος Μπιρλιράκης 6976790475
Συγκεκριμένα ώρα έναρξης του συνεδρίου είναι η 9η πρωινή και συνοπτικά ακολουθεί το πρόγραμμα:
9 πμ : Προσέλευση συνέδρων
9.30 : Χαιρετισμοί επισήμων
10.30 : Ιστορικά στοιχεία για την κρητική μελισσοκομία, ομιλήτρια κ.Λίπα Βάσω, δρ.αρχαιολογίας
11:00 : Μελισσοκομικές διαδρομές στην Κρήτη, ομιλητής κ. Μαυρουπλάκης Εμμανουήλ, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, εκλεγμένο μέλος της Ο.Μ.Σ.Ε
11:20 : Μελισσοκομική χλωρίδα της Κρήτης, ομιλήτρια Βασαρμιδάκη Μαρία, δρ. γεωπονίας
11:40 : Χλωρίδα μέσω παλινολογικής ανάλυσης, ομιλήτρια Γώτσιου Παναγιώτα, Βιολόγος, Ερευνήτρια ΜΑΙΧ
12.00 : Η μελισσοκομία στην Κρήτη σήμερα. Στατικές, προοπτικές και προβλήματα, ομιλητής Ισαακίδης Δημοσθένης, γεωπόνος, Επόπτης Μελισσοκομίας Μελισσοκομικού Κέντρου Κρήτης
12:20 : Διάλειμμα
13:00…… Το κρητικό μέλι –Προοπτικές κατάθεσης φακέλου διεκδίκησης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το κρητικό μέλι, ομιλητής Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής μελισσοκομίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

13:30 : Προϊόντα ΠΟΠ. Αναγκαιότητα και προβληματισμοί ομιλητής Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής μελισσοκομίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
14:00 : Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
Ανδρέας Θρασυβούλου, Νικόλαος Μπιρλιράκης, Κων/νος Σαββάκης, Εμμανουήλ Μαυρουπλάκης, Παντελής Περράκης, Χαράλαμπος Κουκουλάκης
Τοποθετήσεις -Συμπεράσματα

Την πρόταση για Π.Ο.Π του Κρητικού μελιού από το 2ο Παγκρήτιο μπορείτε να την δείτε εδώ
Περισσότερο υλικό και πληροφορίες από το 2ο Παγκρήτιο Συνέδριο πατήστε εδώ

4 σχόλια:

Γιώργος Κ. είπε...

ο Θρασυβούλου καλά τα λέει Αλέξανδρε και για τις τροφοδοτήσεις ακόμα καλύτερα.... καταντήσαμε να αχρηστεύουμε τα μέλια μας στον βωμό του εύκολου κέρδους..... εμένα γνώμη μου πάντως είναι το πευκοθύμαρο να έχει ποσοστό γυρεόκοκων θυμαριού πάνω απο 20% όχι 10% είναι πολύ μικρό ποσοστό....όσο αφορά το όνομα καλύτερα ακούγεται το ''μέλι Κρήτης'' απο το πευκοθύμαρο... Επίσης καλό θα ήταν να γίνει μια ανακατάξη του αγορανομικού νόμου για το θυμάρι, με ποσοτό γυρεόκοκων πάνω απο 30%... όχι 18% που είναι τώρα... ανοίγεις το βάζο υου υποτειθέμενου θυμαρίσιου και δεν μυρίζει κάν....

galifabee είπε...

Αγαπητέ Γιώργο η μεγάλη δύναμη της Κρήτης είναι το πευκόμελο αυτό έχει ταυτοποιηθεί σε σχέση με τα μέλι πεύκου που παράγεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει βγει το καλύτερο μέλι μελιτωμάτων στην Ευρώπη αν δεις τα συστατικά του πευκόμελου από τις αναλύσεις θα δεις ότι είναι ασυναγώνιστο και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά ,έχουμε λοιπόν ένα μέλι που αποδεδειγμένα όχι επειδή το λέμε εμείς είναι ποιοτικό.Έρχεται λοιπόν ο Θρασυβούλου και μας παρακαλεί αντί να τον παρακαλούμε και να το απαιτούμε εμείς να διασφαλίσουμε αυτό το προϊόν με ΠΟΠ για να μην μπορεί ο κάθε επιτήδειος να πουλάει το μέλι Αργετινής,Μεξικού, Βουλγαρίας σαν Κρητικό μέλι μόνο και μόνο επειδή η Κρήτη σαν όνομα πουλάει και εμείς οι παραγωγοί να μην μπορούμε να το διαθέσουμε όσο καλό και αν είναι και όταν διατεθεί να διατίθεται σε πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με την βιολογική του αξία ή όταν διατίθεται, συνήθως σε τιμές χοντρικής ,για να διορθώνουν μέλια αμφιβόλου ποιότητας, γιατί αλλιώς δεν μπορούν να σταθούν αυτόνομα στην αγορά και να παραπλανούν τον καταναλωτή που νομίζει ότι αγοράζει ένα Κρητικό ή έστω Ελληνικό προϊόν και να νομίζει ότι έτσι προσφέρει και στην εθνική οικονομία και στην ουσία το μόνο που κάνει είναι να προωθεί τις εισαγωγές. Όσον αφορά το όνομα "μέλι Κρήτης" δεν μπορεί να γίνει ΠΟΠ γιατί πρέπει να μπορείς να το αποδείξεις κιόλας αυτό που μπορεί να αποδειχτεί στα εργαστήρια είναι το μέλι πεύκου γιατί το κρητικό πευκόμελο είναι διακριτό μέλι μέσα από τις αναλύσεις, άρα δεν θα μπορεί να γίνει νοθεία ,θα πρέπει να παράγεται και να συσκευάζεται στην Κρήτη , τώρα επειδή στην ουσία στην Κρήτη δεν υπάρχει σκέτο πεύκο ή και αν υπάρχει είναι ένα μικρό ποσοστό συνήθως υπάρχει και μια σημαντική ποσότητα από θυμαρίσιο μέλι ή γιατί τα μελίσσια που πάνε νωρίς στο πεύκο δουλεύουν ταυτόχρονα και το όψιμο θυμάρι αν υπάρχει στην περιοχή η γιατί τα στεφάνια από του γόνους που δεν μπορεί να τρυγηθούν στο θυμάρι τρυγούνται στο τρύγο του πεύκου αν έχουν ξεγονιάσει ή γιατί πολλοί μελισσοκόμοι πηγαίνουν τις μέλισσες στα πεύκα σχεδόν ατρύγητες για να βελτιώσουν τα αρωματικά χαρακτηριστικά του πευκόμελου γιαυτό το λόγο και επειδή αν προστεθεί η λέξη θυμάρι στο όνομα δίνει περισσότερο κύρος και εμπορικότητα στο προϊόν, τώρα αν ανέβει το ποσοστό γυρεόκοκων θα αφαιρεθεί από το ΠΟΠ ένα μεγάλος ποσοστό πευκόμελου και είναι κρίμα και ίσως τότε να μην αξίζει τον κόπο να γίνει το ΠΟΠ, ελπίζω να γίνει τελικά αν και πολλοί και ιδίως οι μεγάλοι μελισσοκόμοι το βλέπουν επιφυλακτικά και όλοι μπορούμε να εικάσουμε τους λόγους, αλλά εύχομαι τελικά να γίνει γιατί η Κρητική μελισσοκομία θα στραφεί σε πιο ποιοτικά κριτήρια παραγωγής και θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική χωρίς προβλήματα διάθεσης και με περισσότερη έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα για ένα προϊόν που θα έχει την θέση που του αξίζει στην παγκόσμια και ελληνική αγορά και ίσως να μετριαστούν τα προβλήματα νοθείας ,κερδοσκοπίας και απαξίωσης που υπάρχουν σήμερα στην αγορά του μελιού για ένα προϊόν που θα πωλείται μέσα από την κυψέλη πριν ακόμα παραχθεί και ας ελπίσουμε χωρίς την νοθεία από τις τροφοδοτήσεις χωρίς φάρμακα χωρίς τους ανταγωνισμούς και την μυστικοπάθεια και τα οικονομικά συμφέροντα που καταδυναστεύουν την μελισσοκομία στην Κρήτη του σήμερα.

chaniabee είπε...

Φίλε Αλέξανδρε!!! Δεν ήρθε μόνος του ο Θρασυβούλου να κάνει το πεύκο ΠΟΠ! Ο Σαβακης έχει κάνει τέτοιο αγώνα που δεν νομίζω άλλος μελισσοκόμος να έχει κάνει για άλλο προϊόν κάτι αντίστοιχο! Τώρα για αν το μέλι που αντιπροσωπεύει το νησί μας είναι το πεύκο …… εκεί θα μου επιτρέψεις να έχω μια μικρή διαφωνία! Το ότι είναι το περισσότερο ποσοτικά , ναι εκεί έχεις δίκιο. Σίγουρα η τιμή που έχει τώρα στην αγορά δεν είναι η ανάλογη με την ποιότητα του! Βέβαια…… το ποιος θα βγει κερδισμένος από το αποτέλεσμα του ΠΟΠ….. εκεί είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα είναι για μια ακόμη φορά ο παραγωγός!!!!!!

galifabee είπε...

Αγαπητέ Παντελή δεν ήθελα να μειώσω κανένα και ειδικά τον Κύριο Κώστα Σαββάκη που ξέρω πολύ καλά και έχω συζητήσει μαζί του για τον αγώνα που έχει κάνει και για τον πόλεμο που έχει δεχτεί, εγώ ανέφερα τον Κύριο Θρασυβούλου επειδή έχει κάνει την επιστημονική τεκμηρίωση για το Π.Ο.Π και δεν μπορούμε να μην το αναφέρουμε δεν είδα όμως την αντίστοιχη ανταπόκριση από πολλούς μελισσοκόμους που οι περισσότεροι ήταν απόντες από μια τέτοια συζήτηση και κάποιοι από αυτούς που ήταν εκεί ήταν αρνητικοί χωρίς να το τεκμηριώνουν αξιόπιστα. Όσον αφορά το πεύκο είναι το 70% της παραγωγής και γιαυτό το λόγο έχει και περισσότερο οικονομικό και πρακτικό ενδιαφέρον αλλά ξέρεις ότι το θυμάρι δεν μπορεί να γίνει τουλάχιστον ακόμα Π.Ο.Π γιατί δεν έχει ταυτοποιηθεί σε επιστημονική βάση, δεν φτάνει να λες ότι παράγεις κρητικό θυμαρίσιο μέλι πρέπει να μπορείς να το αποδείξεις επιστημονικά διαφορετικά δημιουργείς ένα θολό μελισσοκομικό τοπίο που εξυπηρετεί την ασυδοσία την νοθεία και το παρεμπόριο , δεν θέλω να μειώσω την ποιότητα όταν παράγεται όπως πρέπει (εννοώ χωρίς τροφοδοσία) το κρητικό θυμάρι είναι ένα εξαιρετικό μέλι όσον αφορά τον μελισσοκόμο της Κρήτης τι έχει κερδίσει τώρα που δεν έχει Π.Ο.Π και τι θα χάσει αν θα γίνει το Π.Ο.Π ,στο χέρι μας είναι να διασφαλίσουμε το προϊόν και να ορίσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι τους κανόνες του παιχνιδιού.