Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Μελισσοκομική επιθεώρηση και Γαλιφιανή μέλισσα


Ευχαριστώ πολύ τον Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου (http://the-drone.blogspot.com/) για τα καλά του λόγια στην παρουσίαση που έκανε στην Μελισσοκομική Επιθεώρηση για την Γαλιφιανή μέλισσα.
Ξεκίνησα, όπως και οι περισσότεροι από μας που ασχολούμαστε με τις μέλισσες και δημοσιεύουμε κατά καιρούς τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας στο διαδίκτυο ,από την ανάγκη και την επιθυμία, να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου ,με ανθρώπους ,που έχουν ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας , ένα κοινό παρονομαστή, ένα κοινό τόπο αναφοράς και σκέψης. Τη μέλισσα. Τη μέλισσα που από την πρώτη ματιά σε μαγεύει, σε ταξιδεύει, σε συγκινεί. Μια σχέση σχεδόν ερωτική, όπου τα πάντα γύρω σου αποκτούν ,όταν έρθεις σε επαφή μαζί της ,μια άλλη διάσταση ,αρχίζεις και παρατηρείς και το πιο μικρό αγριολούλουδο τώρα, σχολαστικά ,αναρωτιέσαι! Πότε ανθίζει; Δίνει γύρη; Νέκταρ; Διστάζεις να το κόψεις ,να το πατήσεις ,μήπως και το στερήσεις από τις μέλισσες ,ψάχνεις να διατηρήσεις ή αν μπορείς να βελτιώσεις το περιβάλλον γύρω σου ,για τις μέλισσες τάχατε αλλά στην ουσία για σένα, γιατί τώρα πια έχεις τα ίδια κριτήρια με τις μέλισσες . Υπερίπτασαι και εσύ σαν τη μέλισσα που βλέπει την φύση γύρω της απέραντη , πολύχρωμη, ευωδιαστή .
Θέλεις ξαφνικά να γίνεις βιολόγος , εντομολόγος , μετεωρολόγος, δασολόγος , βοτανολόγος, κτηνίατρος, και ότι άλλο νομίζεις ότι θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως λειτουργούν οι μέλισσες. Και ανακαλύπτεις μια κοινωνία μητριαρχική και εργατική , ιεραρχημένη και παραγωγική, γλυκιά και δηλητηριώδη , θορυβώδη και πολυπληθή, μυστηριώδη και σοφή .
Και ανακαλύπτεις ένα φυσικό περιβάλλον που λες και έχει γίνει για τις μέλισσες και εσύ το έχεις αγνοήσει , μετατρέψει ,καταστρέψει. Και φτάνει η στιγμή που αυτό που βιώνεις θέλεις να το φωτογραφήσεις ,να το αποτυπώσεις , να το γράψεις να το μοιραστείς .
Και έτσι γεννιούνται οι αναρτήσεις , μικρές ιστορίες όπου ο καθένας βγάζει τις σκέψεις του ,την κοσμοθεωρία του , το όνειρό του ,τα ιδανικά του ,την προσωπικότητα του ,την ψυχή του, την φιλοσοφία του ,την αγωνία του , τον τόπο του και όλα αυτά με άλλοθι και συνοδοιπόρο τη μέλισσα.

7 σχόλια:

chaniabee είπε...

αντε και στους TAIMS με το καλο!!!!!!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Έτσι πρέπει φίλε Αλέξανδρε , τα καλά και σεμνά να επαινούνται .

Μπράβο και στους συντάκτες όλων των ανάλογων άρθρων και στα δύο περιοδικά που ασχολούνται με τα blogs .

Και στους Taims λοιπόν.

Λίτσα Καρανίκα είπε...

'Αλεξ, καλη συνεχεια....υποκλινομαι...και τα λεμε στο Παγκρητιο (αν εισαι εκει). Φιλιά....εγω θελω να σε δω στο American Bee Journal... ;-p

kkokinos είπε...

Μπραβο και παλι μπραβο Αλεξανδρε!!!!

Anestis Ketsetzidis είπε...

Εύγε!
πάντα τέτοια.

Γιώργος είπε...

Ένα σεμνό blog, όπου απορρέει η αγάπη για τη μέλισσα και τον κόσμο της!

Γρηγόρης είπε...

Μια πραγατικά ποιητική ψυχή. Αλέξανδρε έβαλες σε λόγια ό,τι νοιώθουμε στην καρδιά μας. Ευχαριστούμε.