Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Ο εργάτης του πεύκου

Ο εργάτης του πεύκου "Marchalina hellenica" είναι ένα κοκκοειδές ,φλοιομυζητικό , παρασιτικό έντομο που ζει και τρέφεται αποκλειστικά στον φλοιό του πεύκου που φύεται στις χώρες της ανατολικής μεσογείου (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία , Κύπρο και Ισραήλ) ο κύκλος ζωής του εντόμου έχει διάρκεια ενός έτους , δεν έχει φτερά και η μετακίνηση του γίνεται έρποντας .





















Η "Marchalina hellenica" αναπαράγεται με παρθενογένεση εκτός από την Κρήτη που έχει βρεθεί το αρσενικό του δεν ξέρουμε ακόμα για πιο λόγο και μάλιστα σε αρκετά μεγάλους πληθυσμούς.



Τον Απρίλιο το ενήλικο θηλυκό μετακινείται , στο κορμό του δέντρου , επιλέγει μια προφυλαγμένη θέση, ακινητοποιείται και καλύπτει το σώμα του με μεταξωτό περίβλημα που μοιάζει με βαμβάκι και εκεί γεννάει τα αυγά του συμπληρώνοντας έτσι τον κύκλο της ζωής του , και αμέσως μετά πεθαίνει.







Αρχές Ιουνίου τα αυγά εκκολάπτονται μετακινούνται για λίγες μέρες και μετά απομιυζούν τους χυμούς του πεύκου με το μεγάλο ρύγχος του και τα περιττώματα τους είναι τα μελιτώματα που αναζητούν οι μέλισσες και φτιάχνουν το μέλι.











Ο εργάτης ευνοείται από την πρωινή υγρασία ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές , ενώ η βροχή σταματάει την δραστηριότητα του εντόμου. Το φθινόπωρο πραγματοποιεί μια ακόμα μετακίνηση προς τα κάτω σε σημεία που θα ξεχειμωνιάσει με ασφάλεια.


Το πευκόμελο συλλέγεται από τις μέλισσες πιο εύκολα κατά μια έννοια σε σχέση με τα ανθόμελα και σε μεγάλες ποσότητες , δεν θεωρείται όμως ιδανική τροφή για την εκτροφή του γόνου (που μειώνεται κατά την παραμονή τους στο πεύκο) , και το ξεχειμώνιασμα των μελισσών καθώς δεν περιέχει γύρη. Το πευκόμελο της Κρήτης και της Ρόδου διαφέρει αρκετά σε σχέση με τα άλλα πευκόμελα και δεν έχουμε πρόβλημα αν χρησιμοποιηθεί για την διατροφή των μελισσιών το χειμώνα.

Το μέλι που παράγεται με αυτό τον τρόπο αποτελεί το 65 % της συνολικής ελληνικής παραγωγής αποτελεί το κυριότερο και σημαντικότερο από οικονομική άποψη μελισσοκομικό προϊόν. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι δεν κρυσταλλώνει ενώ το θυμαρίσιο μέλι λόγω της υψηλής περιεκτικότητα του σε γύρη θα κρυσταλλώσει σε 4 περίπου μήνες μετά την συγκομιδή του. Στην Κρήτη οι μελισσοκόμοι αναμιγνύουν τα δυο διαφορετικά μέλια και φτιάχνουν το"πευκοθύμαρο" ένα μέλι που δεν κρυσταλλώνει και έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά γεύσης και θρεπτικής αξίας.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η "Marchalina hellenica" είναι μια αρρώστια για τα πεύκα και στις πολύ υψηλές προσβολές τα δέντρα ξεραίνονται και το δάσος καταστρέφεται δεν πρέπει λοιπόν οι μελισσοκόμοι να κάνουν τεχνητή διάδοση του εντόμου αλλά να αφήσουν την φύση να διατηρεί τις ισορροπίες της για το καλό όλων μας.


Νερό πηγή ζωής



Αγριοκάτσικα στο πευκόδασος

Παρόλο το καλοκαιρινό σκηνικό το φθινόπωρο αρχίζει να χρωματίζει δειλά-δειλά το δασικό τοπίο.

Το δέντρο που πληγώναμε


Τα πεύκα πιασμένα στο λιγοστό χώμα που υπάρχει στα κακοτράχαλα βράχια ανηφορίζουν για την κορυφή υποδηλώνοντας την λαχτάρα για ζωή.


Ένα αλώνι, ανθρώπινο απομεινάρι μιας άλλης εποχής












7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλεξανδρε απιθανη η αναρτηση σου,μπραβο σου τελεια περιγραφη και τελειες φωτογραφιες.Ξερεις αν μπορουμε να παμε εργατη σε πευκο που δεν εχει?

galifabee είπε...

Σύντεκνε Μουρατίδη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια , την Κυριακή έχω κανονίσει και εγώ να πάω τα στράφυλα στο καζάνι για τη ρακί. Όσον αφορά τον Εργάτη αν συλληφθεί τον Απρίλιο που μετακινείται, για να γεννήσει και μεταφερθεί σε δέντρα με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης σε 2- 5 μέρες αρχίζει να γεννάει τα αυγά του και συνεχίζει για περίπου 30 μέρες. Αυτή την εποχή είναι εκτεθειμένος και στους φυσικούς του εχθρούς όπως είναι τα πουλιά και οι σφήγκες. Τώρα όσον αφορά αν πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί θυσιάζοντας τα δέντρα για το μέλι, πιστεύω ότι σε ένα περιβάλλον που υπάρχει οικολογική ισορροπία δεν υπάρχει πρόβλημα, η φύση έχει αποδείξει αν την αφήσεις αυτάρκη ότι διαθέτει μηχανισμούς άμυνας , σε ένα αστικό τοπίο όμως που υπάρχει έντονη η ανθρώπινη επέμβαση στο φυσικό κόσμο μπορεί χωρίς τους φυσικούς του εχθρούς σε ετοιμότητα , ο πληθυσμός του εντόμου να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ,πέρα από τα όρια αντοχής των δέντρων.

İlhami Uyar είπε...

Thanks a lot for your photo share and some technicial details about pine honey and forests.I think raining very important flora fauna and forest,I wish prodactive harvest to pine honey this year and future time.With best regards

μελονικος είπε...

Φίλε είναι εξαιρετικό το μπλόκ σου.
Για τον πεύκο έχω να συμπληρώσω κάτι
Δες στούς – μελισσοκόμους- στο ανθοφορίες και μιά ένσταση.
Πρώτα ότι το παραμύθι τού εμβολιασμού ήταν για τυχόν επιδοτήσεις και ότι ξεραίνει τα πευκα.
Σε καθαρό από ανθρώπινη παρέμβαση δάσος κρατιέται ισοροπία.
Η σφήκα μεγάλος εχθρός του εργάτη.
Μια σειρά από πουλιά.
Μόνο μέσα σε αστικό περιβάλον είναι πρόβλημα.
Καλημέρα.

galifabee είπε...

Φίλε Νίκο ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια , να 'σαι καλά

Ανώνυμος είπε...

ama xerenontan ta peyka apo ton emboliazmo pou itan epidotoumenos ,kai ego epidotithika gia auto ekeina ta hronia ,tora den tha ipirhe peyko . antitheta edo kai tria hronia den yparxei ergatis se ena parkaki stin periohi moy kai se sithonia kassandra tora arhise siga siga na xanaginete. peyka ilikias 150 hronon stin sithonia to douleue o propapous mou, o papous mou, meta o pateras moy,tora ego kai elpizo kai ta paidia moy. ta idia peyka sta idia meri. den eho dei pote moy xero peyko apo ergati . ehei dei kaneis?

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο παίζει η υγρασία της περιοχής.
Οσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα για τα δένδρα.