Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Βασίλισσα

Η βασίλισσα είναι η μητέρα όλων των μελισσών της κυψέλης. Πολλές βασίλισσες μπορεί να γεννηθούν αλλά μόνο μια θα επιβιώσει στην κυψέλη και αυτό επιτυγχάνεται όταν η πρωτογέννητη από τις καινούργιες βασίλισσες σκοτώνει τις αδερφές της μέσα στο κελί τους ή τις πολεμάει πάνω στα πλαίσια . Αν πρόκειται να γίνει δευτερεύουσα σμηνουργία η πρώτη βασίλισσα που βγαίνει εμποδίζει με την παρουσία της το άνοιγμα των άλλων βασιλικών κελιών, όπου εκεί κρατούνται φυλακισμένες από τις μέλισσες οι νεαρές βασίλισσες και θα βγουν όλες μαζί απ΄αυτά με την έξοδο της ελεύθερης βασίλισσας. Η βασίλισσα έχει κεντρί το χρησημοποιεί όμως μόνο για να εξουδετερώσει τις άλλες βασίλισσες. Η βασιλομάννα περιβάλλεται σταθερά από περίπου 20 "παραμάννες" που την ζεσταίνουν την χαϊδεύουν για να μεταφέρουν σε όλο το μελίσσι την φερορμόνη της , την ελένχουν ,την κατευθύνουν και την ταϊζουν με βασιλικό πολτό σε όλη την διάρκεια της ζωής της.




Παρότι η βασίλισσα γεννιέται από το ίδιο γενετικό υλικό με τις άλλες μέλισσες με μόνη διαφορά την βασιλική τροφή της , έχει αξιοπερίεργες διαφορές σε σχέση με τις άλλες μέλισσες , σχηματίζεται σε τέλειο έντομο σε 16 μέρες αντίθετα από τις εργάτριες που χρειάζονται 21 και οι κηφήνες 24. Το μήκος της είναι 17 χιλιοστά σε αντίθεση με την εργάτρια που είναι 12. Μπορεί να γεννήσει μέχρι και 3.000 αυγά την ημέρα που αντιστοιχεί 2,5 φορές το βάρος της , και μπορεί να ζήσει μέχρι και 6 χρόνια σε αντίθεση με την εργάτρια που ζει 35 μέρες περίπου το καλοκαίρι και μέχρι και 6 μήνες το χειμώνα που δεν φθείρετε από την πολύ δουλειά.




Το ζευγάρωμα της βασίλισσας γίνεται από την 5 ως την 15 μέρα από την γέννηση της μεταξύ 10.οο το πρωί και 5.οο το απόγευμα με ήρεμο και ζεστό καιρό , ύστερα από μια ή πολλές εξόδους αναγνώρισης , βγαίνει για να γονιμοποιηθεί σε ένα ή περισσότερα γαμήλια ταξίδια. Η βασίλισσα γονιμοποιείται πολλές φορές , ως και 10 και περισσότερο. Οι βασίλισσες στην γαμήλια πτήση τους πετάνε για 10-20 λεπτά και ξαναγυρίζουν φέρνοντας στο άκρο της κοιλιάς τους τα υπόλοιπα των γεννητικών οργάνων ενός κηφήνα.







Εργάτρια 21 ημερών προσπαθεί να βγει από το κελί της,οι παραμάνες προσπαθούν να την εντάξουν στην οικογένεια μεταδίνοντας της την χαρακτηριστική μυρωδιά του μελισσιού.

1 σχόλιο:

İlhami Uyar είπε...

Dear my friend thanks a lot for explanation and give us more details.With best wishes