Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Σφήκες

Ένα σοβαρό πρόβλημα για την μελισσοκομία αυτήν την εποχή αποτελούν οι σφήκες.


Οι μέλισσες για να τις αντιμετωπίσουν δημιουργούν μικρές ομάδες (150-300 μελισσες-φύλακες) έξω από την κυψέληή κρέμονται σαν σταφύλια έξω από την είσοδομόλις ένας σβούρος(μεγάλη κόκκινη σφήκα) πλησιάσει οι μέλισσες ενωμένες προσπαθουν να τον αντιμετωπίσουν.


Το κεντρί των μελισσών σπάνια καταφέρνει να διαπεράσει την σκληρή επιδερμίδα των σφηκών έτσι με την αριθμητική τους υπεροχή τη σφίγγουν εμποδίζοντας την αναπνοή της και καλύπτουν τις οπές εισόδου και εξόδου του αέρα. Πρώτα καλύπτουν τους κοιλιακούς μυς που περιέχουν μικροσκοπικούς πόρους από τους οποίους αναπνέει. Η όλη διαδικασία κρατάει περίπου μια ώρα. Την μέθοδο που έχουμε δει στο Βίντεο , να σκοτώνουν την Ιαπωνική σφήκα με υπερθεμία κουνώντας τα φτερά τους οι μέλισσες , ανεβάζοντας την θερμοκρασία στους 45 βαθμούς Κελσίου , δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις δικές μας σφήκες που έχουν συνηθίσει ούτως η άλλος τις υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής. Οι δικές μας σφήκες αντέχουν μέχρι και τους 50 βαθμούς Κελσίου όσο δηλαδή αντέχουν και οι μέλισσες.Mόλις μια μέλισσα μέινει για λίγο αφύλακτη ο σβούρος την αρπάζει στον αέρα και
πηγαίνοντας λίγο μακρύτερα από την κυψέλη αρχίζει να την κομματιάζει.

Ο Σβούρος μπορεί να κόψει το κεφάλι της μέλισσας με μια μόνο κίνηση της κάτω γνάθου.Μέσα στο πανικό που δημιουργεί στις μέλισσες κάνει και ένα καλό καμιά φορά πιάνει το μικρότερο ξαδερφάκι του την κίτρινη σφήκα που και αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στις μέλισσες.Την μεγαλύτερη φθορά στον πληθυσμό των σφηκών μπορούμε να το επιτύχουμε νωρίς το Μάϊο - Ιούνιο για την τρέχουσα περίοδο και αρχές Νοεμβρίου για την επόμενη χρονιά. Σε αυτές τις περιόδους πιάνονται οι βασίλισσες οι οποίες έχουν μεγάλη ανάγκη από τροφή.Ο μεγαλύτερος εχθρός της σφήκας είναι ο "Άρκαλος" που σκάβει στο χώμα και καταστρέφει τις σφηκοφωλίες.

6 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

Dear Alexsandros,last 2 years wasps extraordinary grow population,according to specialist,when it doesnt different between the day and niht thoese harmfull wasps and insect will be increase,as you say very dangereous all animals bees and human,last year I destroy 17 wasp colonıes.This year I find muc more wasp colonies I n thinking destroy all wasp colonıes nowadays with sheltoxs(insect medicine).I wish succesuful beekeeping and healty years best wishes

galifabee είπε...

Dear "İlhami Uyar" Thank you for your comment to follow through the blog as you can of course because of the language. My best wishes.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Αλέξανδρε μόλις τώρα ανακάλυψα το μπλογκ σου.
Φανταστικές φωτογραφίες.

Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν ?

galifabee είπε...

Φίλε Κώστα ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Nαι έχουμε μιλήσει ξανά στο παρελθόν σου είχα στήλει κάποια e-mail.

beelovers είπε...

εντυποσιακές φωτο . μπραβω συνάδελφε

Beekeeper είπε...

ωραίες φωτογραφίες. Ειναι θηρία τα ατιμα αλλα έχουν μια γοητεια ε?