Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Το σημάδεμα της Βασίλισσας

Η βασίλισσα είναι ότι πιο σημαντικό μέσα στην κυψέλη πάνω της στηρίζεται όλη η παραγωγική διαδικασία και πάνω της είναι δομημένη ολόκληρη η κοινωνία των μελισσών και κατά κανόνα αυτή είναι που δίνει τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά και την φυσιογνωμία του μελισσιού. Είναι πολλή σημαντικό στην σύγχρονη μελισσοκομία να μπορούμε να την αναγνωρίζουμε γρήγορα και ταυτόχρονα να μπορούμε να ξέρουμε την ηλικία της ,αυτό γίνεται αν την σημαδέψουμε κάθε χρόνο και με διαφορετικό χρώμα ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή και την ηλικία της .

Ένας απλώς και ασφαλής τρόπος για το σημάδεμα της βασίλισσας είναι αυτός που θα σας περιγράψω παρακάτω. Παίρνουμε ένα μαρκαδόρο ανεξίτηλο με το χρώμα που θα έχει η βασίλισσα την χρονιά που μας ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος κάνει 1,80 ευρώ από το βιβλιοπωλείο .




Προμηθευόμαστε και αυτό το εξάρτημα από ένα μαγαζί που πουλάει μελισσοκομικά είδη και είμαστε έτοιμοι για το σημάδεμα . Αφού εντοπίσουμε στην συνέχεια την βασίλισσα την εγκλωβίζουμε στον πλαστικό σωλήνα και αρχίζουμε προσεκτικά να την ανεβάζουμε στο δικτυωτό μέρος της συσκευής ,εκεί την ακινητοποιούμε και αρχίζουμε να την βάφουμε πολλή προσεκτικά .


Όταν τελειώσουμε με το χρωματισμό της βασίλισσας την αφήνουμε για λίγο να στεγνώσει το χρώμα και μετά σιγά την ελευθερώνουμε και πάλι.




Είναι πολύ σημαντικό να την αφήσουμε στο ίδιο σημείο που την έχουμε πάρει ώστε να αποφύγουμε πιθανή απόρριψη της βασίλισσας από τις ίδιες της μέλισσες της κυψέλης

Από τώρα και πέρα ,θα μπορούμε να αναγνωρίζουμε γρήγορα την βασίλισσα και ιδιαιτέρα σε μελίσσια με πολλή πληθυσμό , που δεν μπορούσαμε πριν να την εντοπίζουμε γρήγορα ,με συνέπεια να ταλαιπωρούμε το μελίσσι αρκετά , στις περιπτώσεις που πρέπει οπωσδήποτε να εντοπίσουμε την βασίλισσα για να προβούμε μετά στους αντίστοιχους χειρισμούς.


Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα που αποκτούμε είναι ότι ξέρουμε και την ηλικία της έτσι μπορούμε να προγραμματίσουμε με ασφάλεια την αντικατάσταση της ,που πρέπει για άλλους να γίνεται κάθε χρόνο και για άλλους κάθε 2 χρόνια ,βασίλισσες δεν πρέπει να κρατάμε για περισσότερο από 2 χρόνια γιατί τα μελίσσια γίνονται αντιπαραγωγικά έτσι, εκτός και αν είναι κάποια βασίλισσα με καλά γενετικά χαρακτηριστικά και θέλουμε να την κρατήσουμε περισσότερο διάστημα για να εκμεταλλευτούμε αυτά τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα ,καλό θα ήταν τέτοιες βασίλισσες να μην τις έχουμε σε δυνατά μελίσσια για να μην εξαντλούνται από την εντατική γέννα.



Εγώ προσωπικά δεν έχω καταλήξει πιο είναι πιο σωστό να αλλάζουμε βασίλισσες κάθε χρόνο η κάθε 2 χρόνο μερικοί λένε ότι η βασίλισσα φτάνει στο μέγιστο της απόδοσης της τον 2 χρόνο άλλοι πάλι ότι οι νέες βασίλισσες γεννούν καλύτερα έχουν πιο δυνατές φερορμόνες και το μελίσσι έχει λιγότερες πιθανότητες για σμηνουργία.


Η βασίλισσα δεν το μπορεί να φύγει απ΄την κυψέλη
μα αν ναι φύγει μια φορά όλο τον κόσμο φέρνει.

Εκατομμύρια αυγά έχει μες την κοιλία της
και ΄χει κανόνα ιερό να κάνει τα παιδιά της



6 σχόλια:

Beebbc and sv2bbc είπε...

Αλέξανδρε, καλη και παραστατικη η αναρτηση.Καλή σου μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Την καλημέρα μου Αλεξανδρε πολυ καλη η αναρτηση σου

Dimitris Ninis είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΛΕΞ!ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΟ ΣΗΜΑΔΕΥΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ .ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΣ ΨΟΦΗΣΕ .ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ.

İlhami Uyar είπε...

Thanks a lot for important knowladge and sharing.Best wishes,kali doulia

Unknown είπε...

ες και ειμαι διπλα σου και βλεπω απο κοντα την ολη εργασια.Και παλι νασαι καλα με τις εριγραφες σου,

melisettas είπε...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΑΠΟ 28,6 ΕΩΣ 4,7,2009 ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΙΣ ΓΟΥΒΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.
ΤΑ ΛΕΜΕ ΕΚΕΙ