Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Επιθεώρηση μελισσών το ΦλεβάρηΜε καλό καιρό αλλά πάλι με νοτιά, καθώς η περιοχή μου θεωρήται η Μάνα του Νότου έγινε η επιθεώρηση του Κουτσοφλέβαρου.Οι μέλισσες αρκετά ζωηρές κάνουν με βιάσει τις διάφορες δουλειές τους.

Ο γόνος που τον προηγούμενο μήνα κάλυπτε μισό πλαίσιο περίπου τώρα είναι στα 3/4 του πλαισίου και φτάνει μέχρι και τα κελιά που είναι στις άκρες.


Ο γόνος είναι περίπου 3 πλαίσια.


Υπάρχει και λίγος κηφηνογόνος. Είδα τον πρώτο κηφήνα αλλά ήταν αρκετά κινητικός και δεν κατάφερα να τον απαθανατίσω. Πάντως είναι ενδεικτικός για να φανταστούμε τα ερωτικά παιχνίδια που θα επακολουθήσουν.

Είδα αρκετά αυγά ημέρας που δείχνει ότι μετά από κάποιες μέρες με κακό καιρό η βασίλισσες επωφελούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας για να εντατικοποιήσουν την ωοτοκία τους.Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι όλες οι συλλέκτριες είχαν γύρη στα πόδια τους.Η γύρη που τον προηγούμενο μήνα είχε χρώμα σκούρο πορτοκάλι τώρα είδα και κίτρινη άλλα και γύρη με ανοιχτό καφέ χρώμα.Μετά από την παρότρυνση του Γιάννη"http://johnybee.blogspot.com/" έβαλα δοκιμαστικά σε μια κυψέλη που κάλυπτε όλα τα πλαίσια με πληθυσμό ένα άχτιστο πλαίσιο στην άκρη , μήπως και έχουν διάθεση για χτίσιμο ,πάντως σε μια κυψέλη είχαν χτίσει μια γλώσσα κέρινη πάνω από τα πλαίσια.


Οι αμυγδαλιές αψηφώντας το κρύο όπως κάθε χρόνο έχουν σχεδόν ανθήσει οι περισσότερες ,δημιουργώντας τεράστια άσπρα μπουκέτα μέσα στο καταπράσινο τοπίο , που είναι σαν χέρια που στρέφονται προς τον ουρανό και καλούν τον ήλιο να ζεστάνει την γη για τον ερχομό της άνοιξης.

Οι μέλισσες στριφογυρίζουν πάνω στα άσπρα πέταλα ζαλισμένες απο το μεθυστικό άρωμα τους .
Ξέρουν ότι κοντοσιμώνει άνοιξη αν και μερικές δεν θα προλάβουν να την δουν.

Η φύση ετοιμάζει τα πολύχρωμα μπουκέτα της.Χρώματα σχήματα και ευωδιές στην υπηρεσία της μέλισσας.


Η ασφεντηλιά αρχίζει να ξεπετάει δειλά δειλά τα πρώτα σταυρωτά ανθάκια της.

Ασφεντηλιά ή Ασφόδελος οι αρχαίοι πίστευαν ότι από τις ρίζες του εκτρέφονταν οι νεκροί. Σκόνη ριζών της ασφεντηλίας χρησιμοποιούσαν σαν πούδρα για την νόσο "λευκή".

Αγαπημένο φυτό η ασφεντηλιά μου θυμίζει τα παιδικά χρόνια που το καλοκαίρι μαζεύαμε το ξύλο της που είναι πολύ μαλακό για να φτιάξουμε ανεμόμυλους αυτοκινητάκια και ότι άλλο η παιδική φαντασία σκαρφιζόταν μια και είμαστε η γενιά που δεν μεγαλώσαμε με Βιντεοgames.
Μύλο θα φτιάξω ασφεντιλιά το χρόνο να γυρίσω ,
στα παιδικά τα χρόνια μου να τον ναι σταματήσω.

Και η φασκομηλιά ζηλεύοντας τα άλλα φυτά ανθίζει πρόωρα μερικά κλωνάρια της δηλώνοντας παρούσα καρτεράει υπομονετικά το γλυκό χάδι της μέλισσας.


Εν το μεταξύ πάνω από τις βρούβες γίνεται συνωστισμός οι μέλισσες και όχι μόνο πετούν στα μικροσκοπικά κίτρινα ανθάκια βιαστικά.
Ακόμα και ο σπάρτος έχει άνοιξη τα σπαθωτά ανθάκια του και σε λίγο καιρό θα κιτρινίσει τα γύρω βουνά.

Πως είμαι μέλισσα θωρώ το βράδυ στ’ όνειρο μου
Και το πρωί όταν ξυπνώ βρίσκω τον εαυτό μου.

9 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Aνοιξης ξεκίνημα ,νέοι αγώνες.

Ευλογία της φύσης η άνοιξη στην Ελλάδα Αλεξ.

μελιΣακης είπε...

Εμείς Αλεξ ακόμη χειμώνα έχουμε.Το κακό είναι ότι τα μελίσσια ανοίξανε με γόννους καλούς και τώρα μας πιάσανε τα κρύα.Μόλις βελτιωθεί ο καιρός θα φανεί αν έχουμε ζημιές.Εν τω μεταξύ ευτυχώς που η αμυγδαλιά δεν άνοιξε ακόμη (εκτός κάτι γριές "παλιά νταμάρια" που λένε οι παππούδες).Καλή συνέχεια σε όλους!

trikalinos-Trikala Greece είπε...

Πολύ όμορφο ξεκίνημα,εύχομαι και η συνέχεια να είναι ανάλογη.Καλή μελισσοκομική χρονιά.

Unknown είπε...

Άραγες θα 'ταν πιο καλά, να ήμουνα κηφήνας,
έγνοιες να έχω λιγοστές, εννιά να έχει ο μήνας;

Anestis Ketsetzidis είπε...

Εμείς ακόμη έχουμε παγωνιές και χιόνια,υπομονή.
Καλό ξεκίνημα Αλέξανδρε.

Γιώργος από Χανιά είπε...

Καλή μελισσοκομική χρονιά Αλέξανδρε.

galifabee είπε...

Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια σας.
Γιάννη
Κηφήνας και να ήσουνα και έγνοιες να μην έχεις θα 'χεις γυναίκας το καημό που τελειωμό δεν έχει.

Arıcı 07 είπε...

Tüm Yunanlı blokculara yazın.Bu tercüme araçlarını bloklarına eklesinler.

Arıcı 07 είπε...

Ιστολόγιο Ελληνικά okuyun.Dil εργαλεία για την Ελληνική ekleyin.Bizde στη συνέχεια, κάντε κλικ στον τίτλο κομματιού θα okuyabilelim.Önce Αγγλικά.Arıcı 07