Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Ταχιά ταχιά'ναι αρχιχρονιά


fancygens.com


Ανοίξετε τη πόρτα σας τα κάλαντα να πούμε
και βάλτε και μιά ρακή, για να σας ευχηθούμε
Ταχιά ταχιά'ναι αρχιχρονιά Πρώτη γιορτή του χρόνου,
αρχή που βγήκε ο Χριστός στη γη να περιπατήσει.

Και εβγήκε και χαιρέτησε όλους τους ζευγολάτες.
Και ο πρώτος που χαιρέτησε ήταν Άγιος Βασίλης
Καλώς τα κάνεις Βασιλειό, καλόν ζευγάριν έχεις.
Καλό το λες αφέντη μου καλό και ευλογημένο,

η χάρη σου το βλόγησε με το δεξιό σου χέρι,
με το δεξιό με το ζερβό με το μαλαματένιο.
Για πες μου Άη Βασίλη μου πόσα μουζούρια σπέρνεις;
Σπέρνω σταράκι δώδεκα, κριθάρι δέκα πέντε

ταγή και ρόβι δεκαοχτώ κι από νωρίς στο στάβλο.
Φέρε καρύδια, κάστανα, πανιέρια λεπτοκάρυα
και φέρε και γλυκό κρασί να πιουν τα παλικάρια
Και από την μαύρη όρνιθα κανένα αβγουλάκι

και αν είναι από τη γαλανή ας είν’ και ζευγαράκι
Και από το λαδοπίθαρο σκια μια οκά λαδάκι
και ας είναι και περσότερο κρατούμε 'μείς ασκάκι
Τέσσερα πέντε πράγματα που τάχει η περιστέρα
ανοίξετε την πόρτα σας να πούμε καλησπέρα.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Λουκάνικα

Μαζί με τα Χριστούγεννα έρχονται και τα λουκάνικα ένας εκλεκτός μεζές για καλοφαγάδες και μη . Αφού τα καπνίσουμε στο τζάκι για 2-3 μέρες τα βάζουμε στην αθούμπαλη για λίγα λεπτά και είναι έτοιμα συνοδεύονται με καλό κρασί και τσιλαδιά .


Για το καπνό χρησιμοποιούμε φασκομηλία που δίνει αρωματισμένο καπνό και καλύτερη γεύση στα λουκάνικα. Ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει από μικρός γιατί τα φτιάχνουμε μόνο τα Χριστούγεννα.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Να τα πούμε; "Κρητικά Κάλαντα"

Καλά Χριστούγεννα






Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει
οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη
εν τω σπηλαίω τίκτεται, εν φάτνη των αλόγων
ο Βασιλεύς των ουρανών και ποιητής των όλων

Κερά καμαροτράχηλη και φεγγαρομαγούλα
και φουσκαλίδα του γιαλού και πάχνη από τα δέντρα
να που τον έχεις τον υγιόν, τον μοσχοκανακάρη
λούεις τον και χτενίζεις τον και στο σχολειό τον πέμπεις

Κι ο δάσκαλος τον έδειρε μ' ένα χρυσό βεργάλι
κι η κυρά δασκάλισσα, με το μαργαριτάρι
είπαμε δα για την κερά, ας πούμε για τη Βάγια
άψε βαγίτσα το κερί, άψε και το λυχνάρι
και κάτσε και ντουχιούντηζε ήντα θα μας εβγάλεις

Γι απάκι, για λουκάνικο, για χοιρινό κομμάτι
κι από τον πύρο του βουτσού να πιούμε μια γιομάτη
κι από τη μαύρη όρνιθα κανένα αυγουλάκι
κι από το πιθαράκι σου ένα κουρούπι λάδι
κι αν είναι κι ακροπλιάτερο, βαστούμε και τ' ασκάκι

Φέρε πανιέρι κάστανα, πανιέρι λεπτοκάρυα
και φέρε και γλυκό κρασί να πιούν τα παλικάρια
κι αν είναι με το θέλημα, άσπρη μου περιστέρα
ανοίξετε την πόρτα σας, να πούμε καλησπέρα
και ακόμα δεν τον ηύρηκες τον μάνταλο ν' ανοίξεις
να μας κεράσεις μια ρακή κι ύστερα να σφαλίξεις.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Ράβδισμα "Το μάζεμα των ελιών"




Το μάζεμα των ελιών έχει αρχίσει εδώ θα περιγράψουμε την σχετικά απλή αυτή μέθοδο.Το πρώτο που γίνεται είναι να στρώσουμε τις ελιές με δίκτυα για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τις ελιές.



χρειάζεται ακόμα ένας κινητήρας με δυναμό που παράγει 12 volt


τα 12 volt κινούν ένα μοτέρ που είναι στην βάση της βέργας και η κίνηση μεταφέρεται μέσα από μια σωλήνα στην άλλη άκρη της που υπάρχει μια περιστρεφόμενη κεφαλή με μικρά εύκαμπτα ραβδάκια από πλαστικό που καθώς γυρίζουν χτυπούν το καρπό της ελιάς και τον ρίχνουν πάνω στα στρωμένα δίκτυα.



μαζί με τον καρπό πέφτουν και αρκετά φύλλα για αυτό χρειάζεται να κάνουμε μια πρόχειρη διαλογή και αφού αφαιρέσουμε τα περισσότερα φύλλα και τα κλαδιά βάζουμε τις ελιές σε φάρδυνα τσουβάλια, ποτέ πλαστικά γιατί αλλοιώνεται ο καρπός και οδηγούνται στο εργοστάσιο όπου αφού καθαριστούν από τα φύλλα πλυθούν και αλεστούν στην συνέχεια με φυγοκέντριση παίρνουμε αγνό παρθένο λάδι με οξύτητα 3-4 γραμμές.




Το λάδι και οι φρέσκες ελιές είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και βασικά μέταλλα άρα πολύτιμες στον οργανισμό μας. Η φρέσκα φλούδα ελιάς και τα χλωρά φύλλα της μπορούν να κατεβάσουν την πίεση. Το λάδι μαζί με οινόπνευμα φτιάχνουν ένα καλό τονωτικό των μαλλιών και μαζί με λάδι δεντρολίβανου θεραπεύει την πιτυρίδα.





Δείτε και την ανάρτηση για το άλεσμα των ελιών: Το άλεσμα των ελιών

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Επιθεώρηση μελισσών το Δεκέμβριο

Σήμερα με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό σπάνιο αυτό για Δεκέμβριο έγινε επιθεώρηση στις Μέλισσες. Τα αποτελέσματα αρκετά καλά μπορώ να πω οι μέλισσες αρκετά ζωηρές σαν σε άνοιξη.


Οι μέλισσες μετά από το πεύκο και χωρίς να έχει γίνει στην ουσία καμιά θεραπεία είχαν αρκετά παράσιτα Βαρρόα σε βαθμό που οι μέλισσες να βγαίνουν παραμορφωμένες και μερικές με ελαττωματικά φτερά 25 Νοεμβρίου χρησιμοποίησα τις αντιπαρασιτικές ταινίες "APISTAN" είναι από PVC και περιέχουν 0,8g από την δραστική ουσία φλουβαλινάτη , μπαίνουν δυο ταινίες στα 10 πλαίσια ανάμεσα στο 3-4 και στο 7-8 πλαίσιο η δραστική ουσία μεταφέρεται με την επαφή της μέλισσας και μεταδίνεται με την κοινωνική συμπεριφορά η χρήση τους γίνεται μια φορά το χρόνο μετά την συγκομιδή του μελιού και παραμένει στις κυψέλες το πολύ 6-8 εβδομάδες για να μην αναπτύσσεται ενδεχόμενη ανθεκτικότητα της Βαρρόα στο φάρμακο. Η χρήση του πρέπει να εναλλάσσεται κάθε χρόνο με ακαρεοκτόνα που περιέχουν δραστική ουσία άλλης ομάδας , η φυσικά ακαρεοκτόνα. Πολύ εύκολο στη χρήση μειονέκτημα είναι το μεγάλο κόστος 3,4 ευρώ η ταινία.


Η χρήση του Apistan μάλλον έχει βοηθήσει αρκετά δεν είδα καμία Βαρρόα και μέλισσες με παραμορφωμένα φτερά είδα μόνο δύο ,σε μια κυψέλη. Το μόνο πρόβλημα που είδα είναι μια κυψέλη δεν έχει πολύ πληθυσμό και οι σφήκες πηγαινοέρχονται με περισσή ευκολία έτσι αποφάσισα ,(δεν ξέρω αν είναι η ενδεδειγμένη λύση) και έβαλα ένα πλαίσιο με μέλι μαζί με τις μέλισσες μέσα στην αδύνατη κυψέλη τα αποτελέσματα αναμένονται.



Έβλεπα αρκετές μέλισσες να έρχονται με γύρη στα πόδια τους.



Και οι βασίλισσες με την συνοδεία τους αρκετά ζωηρές να ψάχνουν χώρο για να γεννήσουν βοηθούμενες από την υψηλή θερμοκρασία, την γύρη που υπάρχει και το μέλι που μαζεύουν οι εργάτριες.







με τις Βασίλισσες να μην πτοούνται έχουμε γόνο αρκετό για την εποχή και μάλιστα αυγά ημέρας ανοιχτό γόνο αλλά και κλειστό.




Ένα πλαίσιο που είχε λίγο μέλι το έβγαλα για να μειώσω το ζωτικό χώρο για τις μέλισσες έτσι ώστε να είναι σε μεγαλύτερη πυκνότητα οι μέλισσες όταν και αν θα έρθει το κρύο του χειμώνα αν και δεν το βλέπω, σε σημείο που με προβληματίζει αυτή η ανισσοροπία στο κλίμα που σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις κάποια στιγμή μακροπρόθεσμα. Σε λίγα λεπτά εκατοντάδες μέλισσες δεν είχαν αφήσει ούτε δείγμα από το μέλι πάνω στο πλαίσιο μέχρι και το κερί έπαιρναν.



Μετά έκλεισα την κινητή βάση από κάτω με την λαμαρίνα που υπάρχει και μείωσα στο μισό την είσοδο για να μπορούν οι μέλισσες να την φρουρούν πιο εύκολα.




Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Ιερή Γεωγραφία

Οι Μινωίτες για την ναυσιπλοϊα τους χρησιμοποιούσαν καταρχήν κάποια αστρολογικά στοιχεία που τους βοηθούσαν στα εξερευνητικά τους ταξίδια , με την εμπειρία που απέκτησαν από αυτήν την δραστηριότητα δημιούργησαν ένα περίπλοκο σύστημα γεωγραφικών συντεταγμένων και με βάση αυτό το σύστημα επέλεγαν που θα τοποθετηθούν οι σημαντικοί για αυτούς χώροι λατρείας, αρχαία ιερά, πόλεις, Μαντεία κτλ. Δεν επιλέγονται τυχαία αλλά με βάση ένα ακριβές και επαναλαμβανόμενο γεωμετρικό μοντέλο , που επιηρέασε από ότι φαίνεται και όλους τους μεταγενέστερους πολιτισμούς.
Η Κνωσσό υπήρξε ένα τέτοιο εστιακό σημείο αναφοράς γεωγραφικής κατανομής .Μια έρευνα στο Google Earth το υποδεικνύει αυτό.



Η Δωδώνη ισαπέχει από την Μίλητο και την Κνωσσό



Η Κνωσσό απέχει το ίδιο από την Σπάρτη και την Επίδαυρο




Η ευθεία γραμμή Κνωσσού(πρωτεύουσα της Κρήτης) και Πέλλας(πρωτεύουσα της Μακεδονίας) περνάει από τον Παρθενώνα.




Το τρίγωνο Κνωσσός -Σπάρτη -Δωδώνη είναι ισοσκελές.




Το τρίγωνο Δελφοί-Ιδαίον άντρο- Σμύρνη είναι Ισόπλευρο και η γραμμή Δελφοί - Σμύρνη είναι παράλληλη του Ισημερινού.



Η Σπάρτη ισαπέχει με την Πέλλα και την Ζάκρο




Οι Δελφοί είναι άλλο ένα πολύ σημαντικό γεωδυναμικό κέντρο της εποχής . Η παρουσία Μινωιτών ιερέων <<Κρήτες από Κνωσσού Μινωίου>><<Οργίονες>> στον οφαλό του Κόσμου , στους Δελφούς όπως αναφέρεται στον Ομηρικό Ύμνο στον Απόλλωνα>>, δηλώνει την σχέση των δύο περιοχών.