Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Ανάλυση Γαλλικού βασιλικού πολτού για ποιότητα και αυθεντικότητα

Ο Γάλλος H. Casabianca ανακοινώνει στο Παγκόσμιο συνέδριο στη Κρήτη τα αποτελέσματα της έρευνας του "Ανάλυση Γαλλικού βασιλικού πολτού για ποιότητα και αυθεντικότητα. "

Ο βασιλικός πολτός εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών για να αποτελέσει τροφή. Αποτελείται από 60-70 % νερό 10-12 % σάκχαρα και 3-7 % λιπίδια αλλά περιέχει και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Σκοπός των πειραμάτων είναι να χαρακτηριστεί η χημική σύσταση του πολτού στην Γαλλία και να γίνει μια βάση δεδομένων.
Τρία χρόνια και 500 δείγματα Γαλλικού βασιλικού πολτού χρειάζονται για να γίνει το πείραμα 3 δείγματα από κάθε Γάλλο μελισσοκόμο που ανήκει σε αυτή την ομάδα , τα δείγματα διαφοροποιούνται ανά γεωγραφική περιοχή και περίοδο συλλογής. Αυτά τα δείγματα θα αντιπαρατεθούν με 150 δείγματα από βασιλικό πολτό του εμπορίου και με βασιλικό πολτό από μελίσσια που τροφοδοτούνται με σιρόπι. Αποτελέσματα υπάρχουν για 270 δείγματα Γαλλικού πολτού και 50 δείγματα του εμπορίου (Αλγερία, Κίνα, Ισπανία , Ιαπωνία) . Διαφορές υπάρχουν στο 10-hydroxydecenoic οξύ.
Και στον άνθρακα 13 έχουμε διαφορές με υψηλότερες συγκεντρώσεις στον πολτό του εμπορίου.



Όσον αφορά τα σάκχαρα η Κίνα θέλει να βλέπουμε το σύνολο των σακχάρων ,όμως κάποια πρέπει να τα βλέπουμε χωριστά γιατί διαφέρει ο φρέσκος από τον συντηρημένο πολτό.
Στα μελίσσια από τροφοδότηση πάλι το 10-hydroxydecenoic οξύ διαφέρει όταν χρησιμοποιήτε ζάχαρη από τεύτλα υπάρχει διαφοροποίηση στη σύσταση του βασιλικού πολτού ,όταν ταΐζουμε με ζαχαροκάλαμο η μαλτόζη και η σακχαρόζη ξεφεύγουν πάρα πολλή.
Πολλή σιρόπι στην τροφοδοσία για πολτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα του βασιλικού πολτού πρέπει να μπουν στάνταρς όσον αφορά στο άνθρακα 13 και 12.
Για να τελείωση η εργασία χρειάζονται άλλα 200 δείγματα Γαλλικού πολτού και 100 του εμπορίου.




Ερωτήσεις:
Πως διαχωρίζουμε τον Κινέζικο από τον Γαλλικό πολτό;

Μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με υπέρυθρη ακτινοβολία , έτσι μπορούμε να μάθουμε αν έχει ψυχθεί και αποψυχθεί πολλές φορές που στον Κινέζικο αυτό γίνεται .
Μια Γαλλική εταιρία έβγαλε στην αγορά κινέζικό πολτό και το μάθαμε με αυτήν την μέθοδο.
Λίγες χώρες έχουν κανονισμούς με βάση τα συστατικά του Βασιλικού πολτού η Γαλλία δεν έχει. Η διαφορά Κινέζικου και Ευρωπαϊκού πολτού είναι μεγάλη και μπορούμε να τον ταυτοποιήσουμε εύκολα.
Η σουκρόζη είναι σταθερή στον πολτό από 6 μήνες έως ένα χρόνο άρα είναι μια καλή ένδειξη αν είναι τροφοδοτημένος με σιρόπι .


Τα προσωπικά μου συμπεράσματα:

Αυτή η έρευνα είναι πολύ σημαντική για ένα προϊόν σαν τον Βασιλικό πολτό που δεν του έχει δοθεί η αντίστοιχη σημασία που πρέπει ούτε από τους μελισσοκόμους ούτε από του ερευνητές αλλά πολλή περισσότερο από τους καταναλωτές. Εύχομαι και ελπίζω να γίνεται ή να γίνει και μια αντίστοιχη έρευνα για τον βασιλικό πολτό και στην Ελλάδα.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσον αφορά την τροφοδότηση τον μελισσών στην παραγωγή του βασιλικού πολτού, προσοχή χρειάζεται και από τους καταναλωτές γιατί υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση όσον αφορά την ποιότητα του βασιλικού πολτού που αγοράζουν.
Τώρα για το 10-hydroxydecenoic οξύ που φαίνεται να κάνει την διαφορά όσον αφορά την αξία του βασιλικού πολτού, είναι ένα είδος ειδικής δραστικής ουσίας η οποία υπάρχει στη φύση μόνο στον βασιλικό πολτό. Καλείται, επίσης, 10-HDA ή οξύ του βασιλικού πολτού. Το περιεχόμενο της 10-HDA στο βασιλικό πολτό είναι συνήθως γύρω στο 1,5% -2,0%. Δεδομένου ότι έχει αντικαρκινικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες , και βοηθάει στην προστασία και περιποίηση του δέρματος , μπορεί να προστίθενται στα τρόφιμα για την υγεία ή στα καλλυντικά ως ενεργό συστατικό. Το περιεχόμενο της 10-HDA στο βασιλικό πολτό είναι το διεθνές πρότυπο για την ποιότητα του βασιλικού πολτού και καθορίζει άμεσα την τιμή του στη διεθνή αγορά.

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Περιεκτικότητα των λιπαρών οξέων στα μονοανθικά φορτία γύρης.

Είχα υποσχεθεί ότι θα επιχειρήσω να γράψω για ότι μου έκανε εντύπωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο στα Χανιά , ίσως υπάρχουν λάθη ή παραλήψεις, λόγω της μετάφρασης, αλλά παρόλα αυτά πιστεύω, ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσω.
Πρώτη απόπειρα λοιπόν μια εργασία από την Σλοβακία.
Ο Σλοβάκος Robert Chlebo ανακοινώνει στο Παγκόσμιο συνέδριο στη Κρήτη τα αποτελέσματα της έρευνας του "Περιεκτικότητα των λιπαρών οξέων στα μονοανθικά φορτία γύρης. "


Η χρήση της Γύρης είναι τροφή για τον άνθρωπο υπάρχουν διάφορα στάνταρτ για την γύρη για διάφορες χώρες αλλά όχι για την Σλοβακία.
Είναι ένα φάρμακο για τον προστάτη , χρησιμοποιείται στα καλλυντικά , είναι το κύριο συστατικό της επικονίασης, ως δείκτης περιβαλλοντικής μόλυνσης και ακόμα ως πρωτεϊνική τροφή των μελισσών.
Η τιμή της φρέσκιας γύρης είναι 4 - 30 ευρώ και η αποξηραμένη ακριβότερη.
Στην Σλοβακία η γύρη χρησιμοποιείται για την εκτροφή Βομβίνων, καθώς είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο παραγωγής Βομβίνων με 30.000 αποικίες το χρόνο . 20 κιλά γύρη συλλέγεται κάθε μέρα και αμέσως στην κατάψυξη . Οι εταιρίες χρειάζονται την ανάλυση της γύρης για να μπορέσουν να επεκτείνουν την ανάπτυξη των βομβίνων και ιδιαίτερα η γύρη που περιέχει τα λιγότερα λιπαρά οξέα.



Οι Βομβίνοι χρειάζονται για την επικονίαση στα θερμοκήπια ,όπου και οι αρσενικοί συμμετέχουν σε αντίθεση βέβαια με τους κηφήνες.
Υπάρχουν φυσικές αλλά και τεχνικές φωλιές και η κατασκευή τους είναι παρόμοια με αυτή των μελισσών χωρίς κεντρί.
Οι βομβίνοι ταΐζονται με σιρόπι και γύρη από την κατάψυξη. Τα φορτία της γύρης είναι από φυτά καθαρά ,ομοιόμορφα στο χρώμα και από ένα είδος φυτού , έτσι μπορούμε να τα αναμίξουμε για να έχουμε την κατάλληλη δίαιτα.


Ζητούν λοιπόν καθαρή γύρη και μετά την αναμιγνύουν οι ίδιοι οι καταναλωτές.
Η ελαιοκράμβη είναι κυρίαρχο φυτό στην Σλοβακία έχει αρκετά καλή γύρη η καλή γύρη μπορεί να βελτιώσει και να αυξήσει την ζωή των Βομβίνων . Δεν μπορείς να εκτρέφεις Βομβίνους χωρίς γύρη . Η σύζευξη τους διαρκεί μια ώρα και γίνεται σε ελεγχόμενο χώρο όχι όπως τις μέλισσες.
Για ανθρώπινη χρήση η γύρη σε μικροκάψουλες είναι καλύτερη έτσι ώστε να μην έχουμε αλλεργίες, γιατί δεν έρχεται με αυτόν τον τρόπο οι κόκκοι γύρης με αλλεργιογόνα όργανα όπως η μύτη .
Οι Βομβίνοι δεν δέχονται αποξηραμένη γύρη αλλά μόνο την φρέσκια.
Η φωλιά των Βομβίνων είναι σε μικρά κουπάκια όχι κηρήθρες.
Προσπαθούμε να βρούμε την σωστή αναλογία της κάθε γύρης για να έχουμε το σωστό σιτηρέσιο για τους Βομβίνους γι αυτό προτιμούν μονοανθική γύρη που γνωρίζουμε τα συστατικά της και μετά την ανακατεύουμε.

Συμπεράσματα: Αυτά με λίγα λόγια για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα μου κίνησε το ενδιαφέρον να μάθω για τους Βομβίνους και να ασχοληθώ περισσότερο δείτε εδώ Βομβίνοι.gr σκέφτομαι γιατί όχι να ασχοληθούμε και εδώ στην Ελλάδα με την εκτροφή τους πιστεύω ότι θα είχε αρκετό ενδιαφέρον , με απασχόλησε ακόμα αν θα μπορούσε να γίνει μια παρόμοια έρευνα που θα αφορούσε την μέλισσα και ποια γύρη θα ήταν η πιο κατάλληλη για την καλύτερη διατροφή των μελισσιών μας σε περιόδους που δεν μπορούν να βρουν από μόνα τους την κατάλληλη γύρη για καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την πρωτεϊνική κάλυψη των μελισσιών μας .
Χτες κατά λάθος ανακάλυψα δίπλα στο μελισσοκομείο μια φωλιά Βομβίνων.

Ψάχνοντας στις ρίζες των ελιών μου για χοχλιούς καθώς η καλοκαιρινή συλλογή τους είναι η καλύτερη από άποψη ποιότητας , είναι εκλεκτός μεζές και απαραίτητο συστατικό της Κρητικής παραδοσιακής διατροφής. Είδα ανέλπιστα μια φωλιά Βομβίνων .



Δεν υπήρχε μεγάλη κινητικότητα κάθε 5 περίπου λεπτά έμπαινε και ένας και μετά από λίγο κάποιος έβγαινε αλλά δεν ξέρω αν ήταν ο ίδιος που είχα δει να μπαίνει, σε κάποια στιγμή βγήκαν 3 ο ένας πίσω από τον άλλο. Θα προσπαθήσω να παρατηρώ συχνά την φωλιά για να δω την συμπεριφορά τους και θα προσπαθήσω να δω αν μπορώ να τους ταΐσω με γύρη ή μέλι ή σιρόπι και αν μπορώ να δημιουργήσω μια τεχνική φωλιά κάτι σαν μικρή κυψέλη ώστε να μπορώ να τους παρατηρώ.


Πάντως φέτος βλέπω να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός Βομβίνων σε σχέση με άλλες χρονιές και τους βλέπω να ανταγωνίζονται στην εργατικότητα τις μέλισσες και να επιλέγουν τα ίδια άνθη με την πληθωρική παρουσία τους και με την ίδια προσήλωση στο στόχο τους.
Αντίθετα για τις μέλισσες δεν είναι και πολύ καλή χρονιά φέτος καθώς δυσκολεύονται να βρουν επαρκή τροφή ,με αποτέλεσμα η ανάπτυξη τους να είναι απελπιστικά αργή, ας ελπίσουμε ότι η συνέχεια θα είναι καλύτερη.